Ελλάκτωρ: Αυτή είναι η πρόταση αναδιοργάνωσης του ομίλου

Της Μαριάννας Τζάννε

Την μείωση του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου κατά 390 εκ. ευρώ, την επαναφορά της μερισματικής πολιτικής μέσα στην επόμενη τριετία και την ενίσχυση της ρευστότητας κατά 200 εκ. ευρώ μέσα από την αποπένδυση περιφερειακών δραστηριοτήτων όπως είναι ο τομέας της ενέργειας (ΕΛΤΕΧ Ανεμος), περιλαμβάνει η διοικητική και λειτουργική μεταρρύθμιση που θα υλοποιήσει η Ελλάκτωρ σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους.

Το σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης

που ανακοίνωσε πριν από λίγο, επιδιώκει να θέσει την Ελλάκτωρ πιο ισχυρή το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας νέες δομές, σύγχρονο μοντέλο τεχνοκρατικής διοίκησης και υπεραξία στους μετόχους της, κόντρα στις αντιθέσεις και το διχασμό που έχει φέρει η αντιπαράθεση με την οικογένεια Καλλιτσάντση.

Ο νέος σχεδιασμός, περιλαμβάνει την επικέντρωση του ομίλου σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης (Κατασκευές, Παραχωρήσεις, Περιβάλλον) που αποτελούν τομείς υπεροχής της Ελλάκτωρ και δημιουργούν σύμφωνα με την εταιρεία τις προϋποθέσεις για αυξημένες λειτουργικές και χρηματοοικονομικές συνέργειες.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ επισημαίνει ότι η πρόταση Καλλιτσάντση δεν εστιάζει στους τομείς, στους οποίους η εταιρεία έχει ασύγκριτο στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά στον τεμαχισμό του ομίλου. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υπονομεύει την μακροπρόθεσμη παραγωγή αξίας για την Ελλάκτωρ, τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζομένους της, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε».

Όπως αναφέρεται «απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης είναι η συνεργασία και η συμμετοχή των εργαζομένων και είναι απορίας άξιο πως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν στους τομείς ευθύνης τους απασχολούνται σήμερα 105 εργαζόμενοι ενώ στους υπόλοιπους τομείς 8.200. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν να διασφαλίσουν με ομαλό τρόπο τη ριζική αναδιάρθρωση που με τόσο «κενό λόγο» ευαγγελίζονται; Στέλνει παντελώς λάθος μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ελλάδος, καθιστώντας το μέλλον του ομίλου αβέβαιο».

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Με βάση το σχέδιο αναδιοργάνωσης, βασική γεωγραφική περιοχή δράσης της εταιρείας για μεγάλα και μεσαία έργα υποδομής εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα και η Ν.Α. Ευρώπη. Σε εξειδικευμένους τομείς όπως το περιβάλλον, τα έργα Metro καθώς και έργα Φωτοβολταίκών Πάρκων όπου διαθέτει τεχνογνωσία και ιδιόκτητες τεχνολογίες, η Ελλάκτωρ μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, εστιάζοντας στην «φύση» των έργων και όχι στις τοπικές δομές.

H εταιρεία θα συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία της στον τομέα των παραχωρήσεων, όπου έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία εταιρεία Παραχωρήσεων ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κατασκευές αποδίδουν ιστορικά (2010-2017) περίπου το 70%-80% των εσόδων του ομίλου, ενώ κατά την ίδια περίοδο ο τομέας Παραχωρήσεων συνεισφέρει το 60%-70% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA).

Όπως αναφέρεται το «pipeline» έργων παραχώρησης αποτελεί την εγγύηση της νέας εποχής ανάπτυξης της Ελλάκτωρ, η οποία περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 7,1 δις ευρώ με την απαιτούμενη εισφορά ιδίων κεφαλαίων από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις να εκτιμάται σε 0,8 δις ευρώ.

Στα έργα περιβάλλοντος, προβλέπεται η ενοποίηση των κλάδων στερεών και υγρών αποβλήτων, με στόχο η ΑΚΤΩΡ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ να αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης του ομίλου Ελλάκτωρ και να αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος και δυνατότητα μόχλευσης ενόψει των νέων απαραίτητων επενδύσεων σε περιβαλλοντικές υποδομές στην Ελλάδα που θα υπερβούν τα 3 δις ευρώ. Σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εντοπίζονται σε αγορές όπως της Α. Ευρώπης, ΗΠΑ (όπου έχει αναδειχθεί reserved preferred bidder για έργο στο Connecticut|) και Τουρκίας.

Το πλάνο της νέας εταιρικής διακυβέρνησης

Το σχέδιο της νέας εταιρικής διακυβέρνησης που θα υλοποιήσει η εταιρεία, προβλέπει την ανανέωση της δομής του διοικητικού συμβουλίου και την εισαγωγή νέων ανεξάρτητων μελών. Επίσης προβλέπει τριετές πλάνο βελτίωσης και αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, συνεργασία με τη διεθνή εταιρία συμβούλων στρατηγικής Roland Berger με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία αξίας τόσο για τους μετόχους, όσο και για τους πελάτες της. Επίσης την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού σε κρίσιμους τομείς παρέμβασης. Από τις αρχές του 2018 αναφέρεται ότι έχουν προσληφθεί υψηλόβαθμα στελέχη στους κλάδους διοικητικής αναδιάρθρωσης, HR, IT, Controlling & σύντομα αναμένεται να καλυφθεί η θέση του Group CFΟ. Επίσης προβλέπεται συρρίκνωση διοικητικών εξόδων με τελικό στόχο τη μείωση τους κατά 27% έως το 2019 σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη της PWC.

Keywords
Τυχαία Θέματα