Ελληνικό: Αγωνία της κυβέρνησης να βγει απόφαση στο αυριανό ΚΑΣ

Εάν τα προβλήματα παραμείνουν και η επένδυση κινδυνεύει και το φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης απειλείται να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων

Σε έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες να εξασφαλιστεί αύριο, στη νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μία απόφαση που θα ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της οποίας ωστόσο, όπως και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν

κρύβονται πλέον οι διαφωνίες για το έργο!

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, αντιλαμβανόμενο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων καθυστερήσεων: Εάν τα προβλήματα παραμένουν, τόσο η επένδυση κινδυνεύει, όσο και το φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης απειλείται να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού προς το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν έντονη, αν και ακόμη ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να παρακαμφθεί το ΚΑΣ, στην περίπτωση που δεν λάβει απόφαση ούτε αύριο. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του που μιλούν για πάση θυσία ξεμπλοκάρισμα του έργου, εξετάζουν κινήσεις, που περιλαμβάνουν από νομοθετική ρύθμιση έως και απομάκρυνση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία προΐσταται του ΚΑΣ και εισηγήθηκε την αναβολή απόφασης την περασμένη Τετάρτη. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη για υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, που θα καθορίζει τον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πρόοδος των εργασιών σε περίπτωση που βρίσκονται αρχαία στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου.

Η οργή στο Μαξίμου ξεχειλίζει για τις κωλυσιεργίες αυτές, όμως το πρόβλημα προέρχεται ουσιαστικά από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην... προηγούμενη κυβέρνηση!

Το ερώτημα είναι πώς θα εκδηλωθούν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές πιέσεις για το έργο.

Δεν είναι μόνο ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, που είναι στο στόχαστρο, επειδή στήριξε τις κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων κατά της επένδυσης. Αλλά και ο Γιώργος Κυρίτσης, που ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την επένδυση του Ελληνικού αλλά αυτή της επιβάλλεται.

«Υπάρχει η αρχική αντίρρηση για την επένδυση την οποία έχουμε εμείς ως κόμμα, αλλά δεν μπορούσαμε να την επιβάλλουμε στο μέτρο που είχε προαποφασιστεί και υπογραφεί από τους προηγούμενους και μπήκε ως όρος στο μνημόνιο. Αναγκαστικά κάναμε μια επαναδιαπραγμάτευση με την οποία πετύχαμε κάποια πράγματα» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα