ΕΛΠΕ: Από την διύλιση στα πράσινα κέρδη από τον ήλιο και τον άνεμο

Στο σταυροδρόμι μια νέας πορείας που θα χαράξει, από τη μία, με ένα πιο πράσινο αποτύπωμα των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων και από την άλλη με τις δραστηριότητες του τομέα της «νέας ενέργειας» βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Μερικές δεκαετίες μετά την σύσταση του πρώτου διυλιστηρίου που γιγαντώθηκε στην πορεία του χρόνου με την σύμπραξη του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση, τα ΕΛΠΕ καλούνται να στρέψουν το τιμόνι σε καύσιμα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα να εξελίξουν τον όμιλο

στην νέα εποχή της καθαρής ενέργειας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πείραμα που έχουν ξεκινήσει όλες σχεδόν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη, κυνηγώντας τους υψηλούς στόχους της μείωσης των CO2 αλλά και το ριζικό μετασχηματισμό που υποδεικνύει η στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης.

Τέσσερις είναι οι κυριότεροι παράγοντες που όπως ανέλυσε χθες στην έκτακτη γενική των μετόχων για την απόσχιση των δραστηριοτήτων, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης υποκινούν την αλλαγή στρατηγικής.

Το θεσμικό πλαίσιο

Η δημιουργία ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου με στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα λειτουργεί ενισχυτικά στις επερχόμενες αλλαγές. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2030, την ώρα που η χρήση των συμβατικών καυσίμων γίνεται όλο και πιο δαπανηρή ένεκα του κόστους άνθρακα.

Αυτές τις μέρες τα δικαιώματα ρύπων έχουν εκτιναχθεί παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 150% από αρχές του έτους, με τις τιμές να πλησιάζουν τα 90 ευρώ ο τόνος και όλες τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι πριν το τέλος του 2021 θα φτάσουν τα 100 ευρώ. Όπως ανέφερε  η διοίκηση των ΕΛΠΕ μέχρι σήμερα τα διυλιστήρια απορροφούσαν το κόστος. Όμως κανείς δεν ξέρει τί θα συμβεί και τι επιπτώσεις θα έχει στα προϊόντα αν το ράλι συνεχιστεί.

Επιχειρηματικό μοντέλο

Η ενεργειακή μετάβαση που επιταχύνθηκε λόγω Covid 19 φέρνει πιο κοντά τον σχεδιασμό του ομίλου. Ο κ. Σιάμισιης μίλησε χθες για μείωση της ζήτησης των ορυκτών καυσίμων, ραγδαία αύξηση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας και κυριαρχία των ΑΠΕ. Θα υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη συνεργειών. Όπως ανέφερε, σήμερα παρατηρείται μια σύγκλιση μεταξύ παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρήσεων εξοπλισμού και αερίου και ΑΠΕ.

Κεφαλαιαγορές

Οι κεφαλαιαγορές είναι επίσης ένα βαρόμετρο για τις μεγάλες αλλαγές. Σήμερα προτεραιότητα των επιχειρήσεων  είναι τα θέματα ESG που αποτελούν τους τομείς στους οποίους δίνουν έμφαση οι επενδυτές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση των αγορών σε επενδύσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής διακυβέρνησης. Ένα επιπλέον γεγονός είναι ότι χρηματοπιστωτικοί οίκοι δεν χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πετρέλαιο και όλο και περισσότερο και σε φυσικό αέριο. Εκτιμάται ότι ανάλογη στάση θα επιδείξουν και οι εμπορικές τράπεζες.

Ταχύτητα αλλαγής

Μεγάλες και μικρές εταιρείες δεσμεύονται πλέον σε απαιτητικούς στόχους μείωσης εκπομπών άνθρακα και υιοθέτησης της ενεργειακής σύγκλισης. Σε πολλές αγορές υπάρχουν εκστρατείες rebranding από τις περισσότερες εταιρείες, εξέλιξη που επηρεάζει τόσο τις κεφαλαιαγορές όσο και τους καταναλωτές. Οι τελευταίες δίνουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε εταιρίες με συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εξηγούν τους λόγους του μεγάλου μετασχηματισμού που έχουν ξεκινήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Χαρτοφυλάκιο 300 MW

Χθες ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι  τα ΕΛΠΕ είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει κινήσεις για επέκταση και στις άλλες αγορές τις νοτιονατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται ο όμιλος. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διεθνείς ομίλους ώστε να διερευνηθεί η επέκταση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.  Μετά την πρόσφατη εξαγορά αιολικών πάρκων και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, τα ΕΛΠΕ θα έχουν σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300 MW στο τέλος του χρόνου όταν πριν 18 μήνες ήταν πιο κοντά στο 20 MW.

Πρόσθεσε πως το χαρτοφυλάκιο του ομίλου σε διάφορα στάδια ανάπτυξης φτάνει τα 1.500 MW ενώ στόχος του ομίλου είναι να έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.400 MW μέχρι το 2030.

Τα επόμενα 5 έως 6 χρόνια υπολογίζεται ότι το 20% – 25% της κερδοφορίας θα προέρχεται από τις ΑΠΕ. Χθες η διοίκηση επανέλαβε ότι τόσο η παραδοσιακή δραστηριότητα, όσο και οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για τον όμιλο. «Δεν θεωρούμε πως τα πετρελαιοειδή ανήκουν στο παρελθόν. Προφανώς θα υπάρξει μείωση των καταναλώσεων αλλά θέλουμε να είναι μέρος της λύσης που θα μας οδηγήσει προς την καθαρή ενέργεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα