ΕΛΠΕ: Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις στον β΄ γύρο της ιδιωτικοποίησης

της Μαριάννας Τζάννε

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα ΕΛΠΕ στον β' γύρο του διαγωνισμού, άφησε χθες η διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου, λίγες εβδομάδες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πέντε επενδυτικά σχήματα.

Πρόκειται για την Alrai Group Holdings Limited, την κοινοπραξία Carbon Asset Μanagement DWC-LLC

και Al Shaheen Group S.A., τοGupta Family Group Alliance, την Glencore Energy UK LTD και την Vitol Holding B.V. Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, στον β' γύρο πέρασαν η ρουμανική Transgaz, η οποία είχε κοπεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού, αλλά και η EBRD, η οποία δεν συμμετείχε καθόλου στην πρώτη διαδικασία. Αμφότερες προσδέθηκαν στο σχήμα υπό την Ισπανική Reganosa, η ενίσχυση της οποίας συνέβαλε και στην αύξηση του τιμήματος από το ανάδοχο σχήμα των Snam-Flexys- Εnagas.

Μολονότι στα ΕΛΠΕ αποφεύγουν να σχολιάσουν το μείγμα των υποψηφίων, στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% δεν προσήλθαν οι ισχυροί πετρελαϊκοί διεθνείς όμιλοι που ανέμενε η αγορά. Στελέχη των ΕΛΠΕ τόνιζαν χθες ότι το ενδιαφέρον κρίνεται ικανοποιητικό και επισήμαναν ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας και της λειτουργίας των διυλιστηρίων, ώστε τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην περιοριστούν σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαϊκών προϊόντων από τους διεθνείς tredares που συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξιολόγηση των υποψηφίων θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του μήνα ώστε ο διαγωνισμός να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει προσφορές δεσμευτικού ή μη χαρακτήρα. Όπως σημείωναν αυτό είναι απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο τόνιζαν ότι με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μπορεί να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να αποφευχθούν προσφορές, οι οποίες δεν θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά μεγέθη της αγοράς αλλά και των διαγωνιζομένων.

Πέραν της ιδιωτικοποίησης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε χθες το στόχο της να επεκταθεί σε νέους τομείς και ο τομέας της εμπορίας του φυσικού αερίου θα είναι το επόμενο βήμα. Όπως διευκρινίστηκε, αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ΔΕΠΑ και πάντα με στρατηγική επιλογή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα