ΕΛΠΕ: Επιστροφή στις διεθνείς αγορές με ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου πενταετούς λήξης σταθερού επιτοκίου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων, εξέλιξη την οποία η διοίκηση είχε προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η έκδοση θα γίνει αφού πρώτα εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έκδοσης του παλιού ομολόγου (489. 932.000 ευρώ), με επιτόκιο 8% που λήγει το Μάιου του 2017. που λήγει το 2017.

Το νέο ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση

προς το Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Ήδη χθες εκδόθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση που προσδιορίζει τους στόχους και τους αναδόχους.

Συγκεκριμένα, ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών ορίστηκαν οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., ενώ η εταιρία Lucid Issuer Services Limited έχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της πρότασης εξαγοράς.

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της αξιοποίησης της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει στις ξένες αγορές κεφαλαίων και στη μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ισχυρών εταιρικών ομολόγων όπως διαμορφώθηκε από την πολιτική της ΕΚΤ στο πλαίσιο του waiver ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά το πιθανό επιτόκιο στη νέα έκδοση, θεωρούν ότι η αγορά θα τιμολογήσει το νέο ομολογιακό δάνειο ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες και εκτιμάται θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 8% του σημερινού ομολόγου. Με την κίνηση αυτή ο όμιλος ΕΛΠΕ βελτιώνει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό του προφίλ αφού θα εξοικονομήσει -σημαντικά φθηνότερα- κεφάλαια και διευρύνοντας τον χρονικό ορίζοντα από το 2017 στο 2021.

Σημειώνεται ότι το 2015 ο όμιλος παρουσίασε ιστορικό υψηλό κερδών, ενώ τον φετινό Αύγουστο επέτυχε ρεκόρ παραγωγής αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 55%-60% και συνάπτοντας σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως με την ιρανική NIOC, τη ρωσική ROSNEFT και την ιρακινή κρατική εταιρία πετρελαίου SOMO, ενώ σε ανάλογες συζητήσεις για απευθείας προμήθεια αργού βρίσκεται και με την Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα