Ελπίζει για συμφωνία στο τέλος του μήνα τώρα η κυβέρνηση



Του Κωστή Πλάντζου

«Να πιάσει τον Μάη» τρέχει πλέον η κυβέρνηση, ώστε να μην την βρει χωρίς συμφωνία και ο Ιούνης, οργανώνοντας συναντήσεις και επαφές κυβερνητικών και ευρωπαίων αξιωματούχων πριν το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Ο "Γολγοθάς" που έχει ακόμα μπροστά της είναι να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ.και να αποφύγει να τα νομοθετήσει από τώρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Παράλληλα θέλει για "περιτύλιγμα" των μέτρων, μία απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2023.

Για το σκοπό αυτό, αναμένονται από σήμερα και νέες συσκέψεις

στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσεως της κυβέρνησης, με την στήριξη και ευρωπαϊκών δυνάμεων που αντιτίθενται στις πιέσεις για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (Κομισιόν, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία).

Ωστόσο κύκλοι των δανειστών δήλωναν άγνοια μέχρι και εχθές για το κυοφορούμενο «μπαράζ» επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση λένε πως «υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση» και δεν διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Αντιθέτως, το νέο απώτατο όριο για την διαπραγμάτευση τοποθετείται πλέον στις 24 του μηνός, καθώς και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει να την κεφαλαιοποιήσει στα τέλη του μηνός, με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ρώμη.

«Καίνε» τα νέα μέτρα

Όλες οι πλευρές αποδέχονται μεν την λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά η διαφωνία έγκειται στο εάν θα προβλεφθεί τελικά ένας "κόφτης" δαπανών, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, ή νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ, όπως:

- αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό,

- μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων,

- μείωση μισθών στο Δημόσιο,

- "πάγωμα" προσλήψεων

αλλά και συμμετοχή δικού του τεχνοκράτη, για τη διαπίστωση ενδεχόμενων αποκλίσεων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο "πυρετός" των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας ανεβαίνει, αλλά αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν μάλλον με διμερείς και εκ του μακρόθεν διαβουλεύσεις και ζυμώσεις.

Δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν από χθες πως δεν έχει "κλειδώσει" συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σαπέν, Σόιμπλε, Κερέ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, όπως ακουγόταν τις τελευταίες ημέρες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι ουδέποτε υπήρξε δεδηλωμένη πρόθεση τέτοιας συνάντησης. Αλλά και η κυβερνητικού πλευρά σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως μια τέτοια συνάντηση δεν αποτελούσε μέρος του δικού της σχεδιασμού, αλλά αναμενόταν ως πρωτοβουλία του ίδιου του Γ. Ντάισελμπλουμ, που δεν έχει εκδηλωθεί ή δεν πρόκειται να εκδηλωθεί, αν ο ίδιος κρίνει έτσι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επιτρέπουν οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, που αναφέρουν ότι "οι άνεμοι από τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιούνται την Τρίτη, θα είναι καλοί" για την Ελλάδα.

Ήδη πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να έχει λάβει στήριξη από το Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, που κράτησε εξαρχής θετική στάση, αλλά στην επικοινωνία του με και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φάινεται πως κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα πρέπει να οριστούν συνεννοήσεις ή και η επάνοδος των επικεφαλής του Κουαρτέτου, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα