Εμβόλια Covid-19: Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για την διανομή τους

Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο των εμβολίων» , μετά από την κοινά διαπιστωμένη καθυστέρηση στη ροή των εμβολιασμών στις περισσότερες χώρες της Ένωσης, λόγω των προβλημάτων παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών:  Έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τα προβλήματα στη διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό ζητούν πέντε χώρες: Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία , Βουλγαρία και Λεττονία υποστηρίζουν ότι η κατανομή μεταξύ των χωρών δεν γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Σε κοινή επιστολή των πρωθυπουργών των πέντε χωρών πρός

την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ότι με το υπάρχουν σύστημα, κάποιες χώρες θα αποκτήσουν φυσική ανοσία σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλες απέχουν πολύ από αυτό.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είπε την Παρασκευή ότι ενδεχομένως κάποιες χώρες – μέλη έχουν ενδεχομένως υπογράψει «κρυφές συμφωνίες» με τις φαρμακευτικές εταιρείες , πέρα από την «κεντρική» συμφωνία που έχει κάνει η Κομισιόν. Μάλιστα, είπε – θέλοντας να ότι χώρες όπως η Δανία και η Ολανδία έχουν παραλάβει πολύ περισσότερες δόσεις ανά κάτοικο , σε σχέση με την Βουλγαρία ή την Κροατία.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν αρνούνται κάτι τέτοιο – μάλιστα, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκη πηγή «κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να λάβει περισσότερες ή λιγότερες δόσεις από κάθε εμβόλιο». Άλλη ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι ο συντονισμός των χωρών για την μάχη κατά της πανδημίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έλαβαν την κοινή επιστολή που έστειλαν Αυστρία, Σλοβενία, Τσεχία, Λετονία και Βουλγαρία με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη και ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου για να συζητηθεί το θέμα.

Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι η επιστολή μελετάται.

Άλλη πηγή σημειώνει ότι ο συντονισμός για το ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η απάντηση της Κομισιόν

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους, ανέφερε η Κομισιόν πριν από λίγο με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Η κατανομή δόσεων εμβολίων στο πλαίσιο των Προκαθορισμένων Συμφωνιών Αγοράς ακολούθησε μια διαφανή διαδικασία.

Η Επιτροπή συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους. Αυτή είναι η λύση που πρότεινε η Επιτροπή για όλες τις συμφωνίες προκαταβολικών αγορών. Είναι μια δίκαιη λύση, καθώς ο ιός προσβάλλει εξίσου παντού, σε όλα τα μέρη της ΕΕ.

Τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να μην παραλάβει την αναλογική κατανομή του, οι δόσεις αναδιανέμονται μεταξύ των άλλων ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τα κράτη-μέλη έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα για να τροποποιήσουν την αναλογική κατανομή που πρότεινε η Επιτροπή με βάση και τις 6 προσυμφωνίες αγοράς. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Διαβάστε ακόμη:

Οι καπετάνισσες της Ναυτιλίας

PLANACO: Το «άγνωστο» ναυπηγείο των Κουτσολιούτσων

Σούπερ Μάρκετ: Πόσα έβγαλαν οι «βασιλιάδες του ρευστού» μέσα στην πανδημία

Keywords
Τυχαία Θέματα