Εμβόλιο: Πόσες δόσεις χρειάζονται για πλήρη προστασία από τον κορωνοϊό

Η αναγκαιότητα ή μη χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της συζήτησης αλλά ο στόχος της πλήρους προστασίας ενδεχομένως να μην εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων αλλά από τη χώρα.

Τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και το Ισραήλ ήδη ενέκρινε και προχωρά στη χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόση σε όλο τον πληθυσμό του που είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό, δηλαδή σε όσους είναι άνω των 12 ετών και είχαν εμβολιαστεί πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Ωστόσο όπως

αναφέρει το Bloomberg η απάντηση στο ερώτημα πόσες δόσεις χρειάζονται για να εμβολιαστούμε πλήρως κατά του Covid-19 δεν είναι απλή και εξαρτάται όχι μόνο από το εάν είχαμε νοσήσει από τον ιό, ή το ποιο εμβόλιο έχουμε κάνει (δύο δόσεων ή μονοδοσικά) αλλά και από το που βρισκόμαστε, δηλαδή σε ποια χώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί το ορόσημο του 70%, δηλαδή, το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού ανέρχεται πλέον σε 70% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ποσοστό αυτό ισχύει για όλες τις χώρες μέλη του μπλοκ. Για την ακρίβεια στις φτωχότερες χώρες του Ευρωπαϊκού μπλοκ ο αριθμός των εμβολιασμένων δεν φτάνει ούτε στο ένα τέταρτο του πληθυσμού τους.

Αρνητική πρωταθλήτρια είναι η Βουλγαρία η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 20% των ενηλίκων, ενώ το ποσοστό αυτό για τη γειτονική Ρουμανία βρίσκεται στο 32%. Στην άλλη άκρη του φάσματος, αυτή των θετικών πρωταγωνιστών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, οι οποίες όλες έχουν καταγράψει ποσοστά εμβολιασμένων άνω του 70%.

Στη χορήγηση τρίτης δόσης αντιτίθεται ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος  έχει ζητήσει μορατόριουμ στις ενισχυτικές δόσεις και να δοθούν τυχόν εφεδρικές δόσεις σε λιγότερο εμβολιασμένες χώρες.

Όπως τονίζει, η αποτυχία των πλούσιων χωρών στη δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων πόρων τροφοδοτεί εξάρσεις του κορωνοϊού παγκοσμίως επιμηκύνοντας την πανδημία.

Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση επιλέγοντας τη μέση οδό. Οι βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές υγείας έχουν δηλώσει ότι πρέπει οι πρόσθετες δόσεις πρέπει να αφορούν εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο-ασθενείς με καρκίνο και μεταμοσχευμένα όργανα, για παράδειγμα, καθώς και για τους πολύ ηλικιωμένους και ευάλωτους. Παράλληλα τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο να προσελκυστούν περισσότεροι άνθρωποι για να εμβολιαστούν, αντί να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε υγιείς ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει τα εμβόλια τους.

Στη χώρα μας, όπως έχει ανακοινωθεί, η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του Covid-19 θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους. Αφορά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο 6+1 «χρυσοί κανόνες» του Έλον Μασκ για αύξηση της παραγωγικότητας

Κριστίν Λαγκάρντ: «The lady isn’t tapering» – Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ

ΕΛΣΤΑΤ: Αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ μικτά

Keywords
Τυχαία Θέματα