Ένα ετοιμόρροπο fund φέρνει sell-off στην αγορά ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης την Παρασκευή, με τους ελληνικούς τίτλους να απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν εχθές.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται περί τις 13:00 στο 2,5% αφού είχε φτάσει νωρίτερα στο 2,7%.

Ανάλογες είναι οι πιέσεις και σε άλλους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού καταγράφει αύξηση της τάξης του 6,94%, του πορτογαλικού 5,19%, η απόδοση του γερμανικού αυξάνεται κατά 9,32% και του γαλλικού καταγράφει τεράστια αύξηση 238% κατά 15 μονάδες βάσης.

Ο

λόγος που οι αποδόσεις στην ευρωζώνη ανεβαίνουν σε τέτοιο μεγάλο ποσοστό είναι η είδηση ότι μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ελέγχεται από τη γαλλική εταιρεία Natixis SA είδε τους πελάτες να τραβούν 600 εκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο φέτος, καθώς ένα από τα funds της τέθηκε υπό έλεγχο από την Morningstar Inc. λόγω ανησυχιών για τις θέσεις της.

Το Allegro Fund που ανήκει στην θυγατρική της Natixis, την H2O Asset Management, έχει μεγάλες θέσεις σε μη ρευστά ομόλογα τις οποίες θα πρέπει να πουλήσει. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την Morningstar να σταματήσει την αξιολόγηση του συγκεκριμένου fund "λόγω ανησυχιών για τη ρευστότητα κάποιων ομολόγων που κατέχει".

Το βρετανικό H2O το οποίο έχει ενεργητικό 30 δισ. ευρώ αγοράστηκε από την Natixis Investment Managers τον Ιούλιο του 2010. Το H2O έχει θέσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε μη-ρευστά ομόλογα. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, κατέχει και ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ

Η είδηση ότι το fund πουλά assets που κατέχει, οδήγησε κάποιους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων χαμηλής εμπορευσιμότητας που κατέχουν, όπως τα ελληνικά.

Αυτό γίνεται προκειμένου να κλειδώσουν τα μεγάλα κέρδη που έχουν πετύχει τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, ώθηση στις αποδόσεις δίνουν και τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI της ευρωζώνης που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα οποία αν και ενισχυμένα, ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

«Ο συνολικός ρυθμός επέκτασης παραμένει ασθενής, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν μόλις πάνω από 0,2% το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Keywords
Τυχαία Θέματα