Ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2040

Είθισται με το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς όλοι να δίνουν ευχές και να εκφράζουν τις επιθυμίες τους για τον καινούριο χρόνο. Μερικοί, πιο τολμηροί, αρέσκονται στο να δίνουν συμβουλές και συνταγές επιτυχίας. Προσωπικά προτιμώ να παραθέσω κάποιες σκέψεις και κάποιους προβληματισμούς για την Ελλάδα μας, που όλοι τόσο πολύ αγαπάμε, αλλά όπως λέει και ο ποιητής «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Θα ξεφύγω από σκέψεις

για το 2019 και θα οραματιστώ την Ελλάδα του 2040.

Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι σήμερα είναι η Ελλάδα μας η χώρα που τρώει τα παιδιά της, μια χώρα όπου επικρατούν η αναξιοκρατία, η αδικία και πάσχει από έλλειψη συλλογικής συνείδησης. Μια χώρα όπου οι θεσμοί της Οικογένειας, της Εκκλησίας, της Θρησκείας, της Δικαιοσύνης,της Παιδείας τίθενται σε καθημερινή αμφισβήτηση. Φυσικά, πολλά -δυστυχώς μεμονωμένα- περιστατικά για μεγάλες επιτυχίες από Ελληνες σε διαφορετικούς τομείς στο εξωτερικό μάς υπενθυμίζουν μελαγχολικά τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε.

Σήμερα οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται μετέωροι. Αφενός η τεχνολογία τούς δίνει τη δυνατότητα να ονειρεύονται, αφετέρου η ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, όπου η ανεργία καλπάζει, τους δημιουργεί συναισθήματα ανασφάλειας αλλά και ηττοπάθειας πολλές φορές.

Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει ώστε σιγά-σιγά να αλλάξει η χώρα μας;

Ολοι θυμόμαστε την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I have a dream» (Εχω ένα όνειρο). Στις 25 Μαΐου 1961 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κένεντι αναφέρθηκε στον στόχο μέχρι το τέλος του 1970 να έχει πάει άνθρωπος στη Σελήνη.

Οι δύο αυτοί πολιτικοί μιλώντας στην καρδιά των πολιτών κατάφεραν να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία τις επόμενες δεκαετίες και να αλλάξουν σκέψεις, προκαταλήψεις, αλλά και να δημιουργήσουν κοινά όνειρα.

Ποιο είναι το σημερινό όραμα για την Ελλάδα; Ποιος είναι ο σκοπός; Πού θέλουμε και αξίζει να πάει η χώρα σε 20 χρόνια; Ποιος πολιτικός μάς έχει μιλήσει για ένα πρόγραμμα «Ελλάδα 2040»;

Ακόμα θυμάμαι μια εξαιρετική μελέτη μεγάλης συμβουλευτικής εταιρείας στην Ελλάδα με τίτλο «Ελλάδα 2020», η οποία είχε εκπονηθεί το 2010. Εστω και το 30% των προτάσεων να είχαν υλοποιηθεί, η χώρα μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση αυτές τις στιγμές.

Σκέφτομαι ότι στην Ελλάδα μας έχουμε σήμερα δύο νέους πολιτικούς. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 44 ετών, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 50 ετών. Σε 20 χρόνια οι δύο τωρινοί πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας θα είναι κοντά στα 70, με μεγάλη πιθανότητα να είναι ενεργοί στην πολιτική. Δεν θα μπορούσαν σήμερα από κοινού να συμφωνήσουν σε έναν στόχο για το 2040; Η διαδρομή θα είναι διαφορετική βάσει των διαφορετικών πολιτικών. Ο στόχος όμως κοινός.

Ηδη πολλές χώρες έχουν εκπονήσει τέτοια πλάνα.

Η Ιρλανδία προτείνει λεπτομερές πρόγραμμα μακροπρόθεσμης στρατηγικής και επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλάνο τους τονίζουν ότι σε 20 χρόνια ο πληθυσμός της Ιρλανδίας θα αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο, από 5 στα 6 εκατομμύρια, και θα χρειαστούν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 600.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Φινλανδία -που σίγουρα δεν έχει τα προβλήματά μας- έχει θέσει ως στόχο το 2040 η χώρα να είναι smokefree, να μην καπνίζει κανείς!

Η Γαλλία να απαγορέψει τις πωλήσεις αυτοκινήτων ντίζελ.

Πρέπει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2040» να καλύπτει υποχρεωτικά τους κάτωθι τομείς:

Υπογεννητικότητα. Καταπολέμηση της ανεργίας. Επιστροφή των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα. Παιδεία. Υγεία. Ασφαλιστικό πρόγραμμα. Επενδύσεις στη χώρα. Τουρισμός. Εξωτερική πολιτική. Φορολογικό σύστημα. Εξαγωγές.

Είμαι πεπεισμένος ότι χωρίς μακροχρόνια στρατηγική και κάποιου είδους εσωτερικής συνεννόησης η πορεία προς τον εθνικό μας στόχο θα είναι πολύ ανηφορική.
Ας σκεφτούν οι σημερινοί μας πολιτικοί ότι οι σημερινοί 25άρηδες το 2040 αξίζουν και δικαιούνται μια Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε.

*Ο Γιώργος Κυριακού είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010-2012)

Keywords
Τυχαία Θέματα