Ενεργειακή κρίση: Αναζητείται στήριξη από το Eurogroup για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ

Στήριξη από το Eurogroup για την χρονική επέκταση των μέτρων – ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια θα αναζητήσει η κυβέρνηση που εκτιμά ότι η κατάσταση δύσκολα  μπορεί να βελτιωθεί μέσα στο 2022.

Το συνεχιζόμενο “ράλι” των τιμών  στην ενέργεια, οι οποίες «τροφοδοτούν» τον πληθωρισμό, αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί “πατήματα”  για

την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας  τους πρώτους μήνες του 2022 αντί για εφέτος  διότι δεν θέλει να θεωρηθεί πως κινείται πέραν των δημοσιονομικών της ορίων. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκεται και η Ιταλία η οποία βλέπει πως το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που είχε θεσπίσει δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας και το 2022, με το αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί της αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 και το απαισιόδοξο  να παρατείνει  το πρόβλημα μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς!

Τα στοιχεία από τις τιμοληψίες των προϊόντων προοιωνίζονται ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 3% που καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο,  με την επιτάχυνση του δείκτη να οφείλεται στο ράλι των τιμών της ενέργειας. Η συνεχής άνοδος των τιμών δεν οφείλεται μόνο στην ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά και στα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός οτι η Ρωσία άνοιξε πρόσφατα της “κάνουλα” της.

Το αρνητικό σενάριο για τον πληθωρισμό, θέλει τις τιμές να σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα κοντά στα μέσα του επόμενου χρόνου μέχρι να λυθούν τα προβλήματα των αποθεμάτων και στην συνέχεια οι τιμές να αρχίσουν να υποχωρούν από το τρίτο τρίμηνο του 2022.  Πάντως στο Eurogroup έχουν συζητηθεί και σενάρια για υψηλές τιμές ενέργειας για το επόμενο 12μηνο.

Οι λογαριασμοί ρεύματος  στην Ελλάδα προκαλούν σοκ, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει ανέλθει στα 200 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 45,13 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η αυξημένη επιδότηση των 18 ευρώ ανά μήνα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, πιθανότατα ως τα 25 ευρώ, που κατά την αγορά είναι αρκετά για να καλύψουν την κλιμάκωση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην αναστολή αυτών των οφειλών για πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία επί του παρόντος καλύπτονται από την επιδότηση των 24 ευρώ/μήνα μέσω Κοινωνικού Τιμολογίου

Εξάλλου, ένα  από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται είναι η αύξηση της έκπτωσης για το φυσικό αέριο ακόμα και πάνω από το 15% είναι Μια τριμελής οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει το συνολικό της εισόδημα να μην ξεπερνά τις 23.000 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια τις 26.000 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, το μέγιστο επίδομα φτάνει στα 181 ευρώ, αν πάλι μένει στη Β. Ελλάδα π.χ. στην Κοζάνη, η επιδότηση θέρμανσης φτάνει στα 469 ευρώ.

Επίσης  εάν το επίδομα θέρμανσης εξαντληθεί μέχρι το τέλος τους έτους (λόγω των προκαταβολών και των πρώτων δόσεων), τότε θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια ενώ η διαδικασία υποβολή τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν (Απρίλιος 2022).

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Γιατράκου: Από τα «ναυάγια» του Πάτροκλου στο σφυρί για το σπίτι της Κηφισιάς

Η start up από τη Σιγκαπούρη που έκανε $3 εκατ. πωλήσεις σε 2 μήνες μέσω Facebook

Η BC Partners συνεχίζει με δύο εξαγορές, η CVC το ψάχνει, ο γαμπρός – θαύμα της Τράπεζας Αττικής, στο σφυρί το «διαμάντι» της Τσιμισκή

Keywords
Τυχαία Θέματα