ΕΝΦΙΑ: 3+1 ανατροπές στον φόρο ακινήτων του 2021

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ο υπολογισμός και η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε χθες προαναγγέλλει αλλαγή στις αντικειμενικές τιμές ζώνης, για να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Ωστόσο η έκθεση ήταν γραμμένη πριν από το 3ο lockdown και, όπως και άλλα επί μέρους στοιχεία και προβλέψεις της, έχουν de facto ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Μέχρι να βγουν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στο

β΄ εξάμηνο, σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν πως νέα στοιχεία θα προμηνύουν μείωση ή μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ, άλλα στοιχεία όμως ίσως οδηγήσουν τελικά σε αυξημένες πληρωμές.

Τι αλλάζει το 2021

Η «εξίσωση» του φετινού ΕΝΦΙΑ κρύβει πολλούς αγνώστους και ανατροπές:

Η έκθεση της Κομισιόν προαναγγέλλει προσαρμογή των αντικειμενικών τιμές των ακινήτων στις εμπορικές τον Μάρτιο. Αυτό θα ανέβαζε τον ΕΝΦΙΑ, εν σχέσει με πέρυσι. Δεν είναι καθόλου βέβαιον όμως ότι θα συμβεί. Δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών και το «δια νόμου» lockdown στην αγορά, κάθε απόπειρα προσέγγισης των εμπορικών και αλλαγής των αντικειμενικών τιμών για να βγει ο νέος ΕΝΦΙΑ φαντάζει τουλάχιστον παρακινδυνευμένη και παράτολμη, με κίνδυνο να καταπέσει ακόμα και στα δικαστήρια. Ενώ λοιπόν η ΕΕ προβλέπει αλλού να αυξηθούν και αλλού να μειωθούν οι αντικειμενικές, αυτό πιθανότατα να αλλάξει και τελικώς και να μείνουν αμετάβλητες.

Το μόνο που δεν αλλάζει, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εντάξει 3.300 περιοχές στις Ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Οικόπεδα «φιλέτα» σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κέρκυρα, Αττική, Χαλκιδική και αλλού, θα αποκτήσουν για πρώτη φορά Τιμή Ζώνης. Η τιμή της εφορίας θα εκτοξευτεί στα ύψη, αφού σήμερα φορολογούνται σαν απλά αγροτεμάχια. Βίλλες με θέα το απέραντο γαλάζιο, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σαν ένα μικρό διαμέρισμα στο Περιστέρι. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιο ή πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ, εν σχέσει με το παρελθόν. Η εξέλιξη αυτή θα αποδώσει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τα επιπλέον έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να χρηματοδοτήσει μειώσεις ΕΝΦΙΑ για άλλους ιδιοκτήτες.

Το 2021 η κυβέρνηση θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την προεκλογική δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν και θέλουν να πραγματοποιήσουν την εξαγγελία. Αλλά οι καταστάσεις είναι έκτακτες και στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα χαρίσουν τελικά ή όχι σε φόρους το 8% του ΕΝΦΙΑ, πριν διαπιστώσουν πώς θα έκλεισε το έλλειμμα του 2020, πόσα κρατικά έσοδα έχασαν με το 3ο lockdown το 2021 και αν οι κρατικές δαπάνες 7,5 δισ. για μέτρα στήριξης θα γίνουν τελικά 11 δισ. (+50%) όπως προβλέπει η Κομισιόν, ή 14-15 δισ. (+100%) μέχρι τέλος της χρονιάς. Αντιθέτως μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Δηλαδή οι ελαφρύνσεις των πολλών να μην ξεπερνούν τις εξοικονομήσεις από τις επιβαρύνσεις των ολίγων. Και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δραστικές μειώσεις φόρου.

Κρίσιμος παράγοντας στην όλη εξίσωση είναι και η έκπτωση 50% ή 100% στον τελικό ΕΝΦΙΑ, λόγω μείωσης εισοδήματος. Πέρυσι, πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ είχαν έκπτωση επειδή δήλωναν πολύ χαμηλό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα (έως 9.000 ευρώ οι άγαμοι κλπ). Σε ένα μήνα ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Και θα αποκαλυφθεί πόσοι θα δηλώσουν φορολογητέο εισόδημα κάτω από τα όρια της έκπτωσης, επειδή έχασαν δουλειές και έσοδα το 2020, ή πήραν αφορολόγητες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (534 ευρώ μηνιαίως κλπ).

Για παράδειγμα:

Ιδιωτικός Υπάλληλος με 2 παιδιά είχε φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα το 2019 20.000 ευρώ. Αλλά με 6 μήνες αναστολή, το 2020 είχε 10.000 ευρώ. Επειδή το εισόδημά του έπεσε κάτω από 12.000 θα έχει έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ το 2021.

Ιδιωτικός Υπάλληλος με 3 παιδιά είχε φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 2019: 21.000 ευρώ. Αλλά με 4 μήνες αναστολή το 2020 μειώθηκε σε 14.000 ευρώ. Το 2021 θα έχει 100% απαλλαγή (για εισόδημα κάτω από 16.000 ευρώ).

Με άλλα λόγια, όταν τελειώσει η εκκαθάριση και βεβαίωση των φόρων εισοδήματος, θα ξέρουν στο υπουργείο Οικονομικών πόσοι και ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μισό ή καθόλου ΕΝΦΙΑ. Όσοι δουν 100% απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, δεν μετέχουν στην εξίσωση. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, θα κληθούν να επωμιστούν ένα ποσόν ΕΝΦΙΑ (έστω και 50% μειωμένο) που πολύ δύσκολα θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, ακόμα και αν δεν αλλάξουν οι αντικειμενικές τιμές.

Διαβάστε ακόμη:

Η «λούφα» της Folli Follie στη Βουλή, η βουλγαρική επέλαση στα γηροκομεία και τα σκαρπίνια του Στρατού

Ελληνικό: Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ Lamda-ΤΑΙΠΕΔ «τους επόμενους μήνες» βλέπει η Κομισιόν

FSRU Αλεξανδρούπολης: Πιο «κοντά» η τελική επενδυτική απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα