Εννέα μήνες από το θάνατο της μικρής Μελίνας και το πόρισμα της ΕΔΕ αγνοείται

«Σήμερα στα γενέθλια τι δώρο να σου κάνω.. Πού' ναι το "σπίτι" σου μικρό μ´ ένα Σταυρό απάνω». Αυτή τη σπαρακτική μαντινάδα «χάρισε» στην αδικοχαμένη Μελίνα ο πατέρας της, Μάνος Παρασκάκης, για τα «γενέθλια» της.

Το άτυχο παιδί θα συμπλήρωνε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, τα πέντε του χρόνια. Αντί γενέθλιας γιορτής η 29η Σεπτεμβρίου έγινε μια θλιβερή επέτειος για την οικογένειά της: συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από τον θάνατο του κοριτσιού. Θλιβερή είναι η επέτειος και για την ελληνική πολιτεία και το ΕΣΥ: εννέα μήνες από τον θάνατο της Μελίνας μαύρος

πέπλος καλύπτει τις συνθήκες της νοσηλείας και της επέμβασης. Αυτό που αποκαλύφθηκε μέσω του τραγικού γεγονότος ήταν πώς η αναισθησιολόγος που συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση είχε ένα βαρύ πειθαρχικό φορτίο – ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών- αλλά και ένα «βαρύ» επώνυμο, καθώς είναι πρώτη εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη. Μάλιστα, η κυρία Νεκταρία Πολάκη, η αναισθησιολόγος, ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο όχι για τη μοιραία έκβαση της επέμβασης αλλά μόνο επειδή έχει συγγενική σχέση με το στέλεχος της κυβέρνησης...

Η μαντινάδα που αφιέρωσε ο πατέρας της μικρής Μελίνας στην αδικοχαμένη κόρη της

Στις 29 Δεκεμβρίου 2015 η μικρή Μελίνα Παρασκάκη κατέληξε, έπειτα από μία επέμβαση ρουτίνας για «κρεατάκια», αφήνοντας ανείπωτη θλίψη και πολλά, αναπάντητα μέχρι και σήμερα, «γιατί» στην οικογένειά της. Ο αδόκητος και άδικος θάνατος της έχει γίνει φορτίο ασήκωτο για τους γονείς και τη δίδυμη αδελφή της που ακόμη αναρωτιέται πού βρίσκεται η αγαπημένη της Μελίνα.

Η άτυχη 4χρονη είχε εισαχθεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση για «κρεατάκια», ωστόσο κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μερικές ώρες αργότερα. «Μου είπαν ότι μετά την επέμβαση για τα κρεατάκια προσπάθησαν να την ξυπνήσουν δύο φορές. Παρουσίασε δύσπνοια και βρογχόσπασμα και για αυτό την μετέφεραν στη Μονάδα του Πανεπιστημιακού » έλεγε ο πατέρας της Μελίνας, τις δύσκολες εκείνες πρώτες ώρες μετά το μοιραίο κι ενώ προσπαθούσε να κατανοήσει τι είχε συμβεί.

«Οι γιατροί μας είπαν πως η Μελίνα έπαθε τρεις καρδιακές ανακοπές και ότι βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Μετά μας ενημέρωσαν ότι κατέληξε» περίγραφε ο τραγικός πατέρας τις στιγμές εκείνες στο νοσοκομείο. «Το παιδί δεν είχε εμφανίσει ποτέ αλλεργία. Της έκαναν προεγχειρητικό έλεγχο και ήταν όλα καλά. Ήταν ένα υγιέστατο παιδί» πρόσθετε με πόνο και απορία για την έκβαση αυτής της επέμβασης – ρουτίνας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού και ανέθεσε τη διενέργεια της σε πανεπιστημιακή αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Αττικόν». Η τελευταία, ωστόσο, πέραν της εγνωσμένης επιστημοσύνης της στο αντικείμενο της παιδοαναισθησιολογίας είναι στενή συνεργάτιδα της διευθύντριας του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» η οποία τυγχάνει και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Εννέα μήνες μετά τον θάνατο του παιδιού το πόρισμα της ΕΔΕ... αγνοείται. Μάλιστα, τις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε αυτήν την μοιραία υπόθεση είχε παραδεχτεί στη Βουλή και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να αποσείσει κάθε υπόνοια συγκάλυψης ευθυνών της αναισθησιολόγου και για τα ναρκωτικά και για το μοιραίο χειρουργείο.

Το πειθαρχικό φορτίο της αναισθησιολόγου

Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2015 η υπόθεση της κλοπής οπιούχων ουσιών από την κυρία Νεκταρία Πολάκη – είχε αφαιρέσει 15 φιαλίδια πεθιδίνης από το φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου- παρέμενε καταχωνιασμένη στα συρτάρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης. Λόγω της διάστασης της υπόθεσης και σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα προσχήματα ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή να ανοίξει ο πειθαρχικός φάκελος της συναδέλφου, συντοπίτισσσας και εξαδέλφης του κ. Πολάκη και να σταλεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ.

Η κλοπή των ναρκωτικών είχε διαπραχθεί από την αναισθησιολόγο στις 24 Μαΐου 2015. Το γεγονός ότι μια αναισθησιολόγος εξαρτημένη από «ναρκωτικά οπιούχα σκευάσματα» που έχει ζητήσει βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχει πρόσβαση ακριβώς στα φάρμακα-ναρκωτικά που ανατροφοδοτούν την εξάρτησή της, ξεδιπλώνεται δραματικά στο πολυσέλιδο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τη διοίκηση του Βενιζέλειου στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), την Αστυνομία και την Εισαγγελία.

Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ προγραμμάτισε τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 29 Ιανουαρίου 2015, η οποία έληξε άδοξα γιατί αναπέμφθηκε ο φάκελος στην Κρήτη.

Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιστρέψει ο φάκελος και η διωκόμενη γιατρός στην Αριστοτέλους. Το πειθαρχικό όργανο στη συνεδρίασή του στις 11 Μαϊου 2016 άκουσε την αναισθησιολόγο, αλλά επί της ουσίας η συζήτηση για την ποινή της δεν αφορούσε την κλοπή ναρκωτικών αλλά την «ανάρμοστη συμπεριφορά» της.

Το πειθαρχικό παράπτωμα «της κλοπής οπιούχων σκευασμάτων» για το οποίο η κυρία Πολάκη είχε παραπεμφθεί αρχικά από τον διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο κ. Νίκο Χαριτάκη επαναχαρακτηρίστηκε από το ΔΣ με επικεφαλής πλέον τον εκτελούντα χρέη διοικητή καθηγητή Χειρουργικής κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, ως «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας».

Το βαρύτατης ηθικής, πλέον της ποινικής, απαξίας αδίκημα της γιατρού του Βενιζέλειου νοσοκομείου να κλέψει 15 φιαλίδια με ναρκωτική ουσία πεθιδίνη, λίγους μήνες πριν συμμετάσχει στη μοιραία χειρουργική επέμβαση για την 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη, «κοστολογήθηκε» από το πειθαρχικό όργανο στο ποσό των 1.321 ευρώ. Τα μέλη του αποφάσισαν την ενοχή της αναισθησιολόγου, επιβάλλοντας πρόστιμο αποδοχών ενός μηνός και καθορίζοντας τη μηνιαία παρακράτηση στο 1/5 των αποδοχών της. Μ' άλλα λόγια, την «τιμώρησαν» για την κλοπή και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών αφαιρώντας 264,20 ευρώ από τον μισθό της για πέντε μήνες. Η κυρία Νεκταρία Πολάκη τον ερχόμενο μήνα θα καταβάλλει και την τελευταία δόση του προστίμου και θα «απαλλαγεί» από το πειθαρχικό φορτίο της.

Περισσότερες ειδήσεις στο protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα