Ενώ οι τραπεζίτες αναμένουν ύφεση....

Η αγωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να μεγαλώνει όμως το μετά είναι εξίσου σημαντικό και δεν προβλέπεται εύκολο. Τουλάχιστον άμεσα. Αλλιώς δεν δικαιολογείται η εκτίμηση μεγάλης τράπεζας που παρέθεσε χθες γεύμα σε επιχειρηματίες, ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 1%. Μπορεί το 2017 πια η οικονομία να ανακάμψει όμως το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα θύματα της ύφεσης για την χρονιά που διανύουμε.

Και για να εξηγούμεθα. Ακόμα και αν πάρουμε την αξιολόγηση θα υπάρξουν πολλές wild

cards κατά τον προσφιλή πια όρο που έχει να κάνει με τομείς που θα υποστούν νέες αλλαγές και προσθήκες από την συμφωνία. Ο ένας είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Οσο πιο αργά κινηθεί η οικονομία τόσο περισσότερο θα πλήξει τις ευάλωτες κατηγορίες, που δεν σημαίνει ότι είναι οι κοινωνικά αδύναμοι, αλλά αυτοί που είναι σε οριακό επίπεδο για να επιβιώσουν, και ένα κακό εξάμηνο θα τους σπρώξει στον καιάδα. Μπορεί ορισμένες από τις διατάξεις που προέρχονται από τους δανειστές να οδηγούν σε διεξόδους, όπως οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, οι φόρμουλες για αναδιαρθρώσεις χρεών συνόλου κλάδων της οικονομίας, όμως αυτοί που θέλουν μια καλήν αγορά για να σωθούν, είναι αμφίβολο αν θα την έχουν.

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και μια ομάδα επιχειρηματιών και επαγγελματιών που θα κινδυνεύσουν να χάσουν ρυθμίσεις από τις επερχόμενες αυστηροποιήσεις που επέρχονται από τον Ιούλιο οπότε και οι προθεσμίες καθυστερήσεων μειώνονται σε 15 ημέρες από 30. Θα μπορέσουν στο μεταξύ οι τράπεζες να επαναφέρουν την καλύτερη διακίνηση ρευστότητας στο σύστημα με την επιστροφή της χρηματοδοτησης της ΕΚΤ ή θα δίνουν την μάχη των «κόκκινων» δανείων μετά την επιδείνωση του πρώτου εξαμήνου. Και η φορολογία με βάση τη νέα συμφωνία μπορεί να περικλείει θετικές ρυθμίσεις αναφορικά με την εξυγίανση, όπως η ευχέρεια πλειστηριασμών κατά των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου. Ομως η σύντμηση του χρόνου αποπληρωμής του ΦΠΑ, αν εφαρμοστεί είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλά θύματα, από εκείνους που παλεύουν στο όριο για να διατηρήσουν την συνεπειά τους και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται.

Θρίλερ λοιπον δεν είναι η διαπραγμάτευση αλλά η πορεία της ίδιας της οικονομίας για την συνέχεια και αυτό δυστυχώς θα το παρακολουθήσουμε ζωντανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα