Έντονο παρασκήνιο για το χρέος μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ

Του Αργύρη Παπαστάθη

Σε νέα φάση έντονου παρασκηνίου μπαίνει η υπόθεση του χρέους μετά το τετ α τετ Μέρκελ - Λαγκάρντ χθες στο Βερολίνο.

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή

τον άλλον τρόπο» δήλωσε αμέσως μετά το ραντεβού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προαναγγέλοντας «αποκάλυψη» στις 21 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Μετά το ραντεβού προέκυψαν πληροφορίες από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία έκανε λόγο -όπως μετέδωσε το cnn.gr- για πρόταση έκπληξη από τη Γερμανική πλευρά η οποία, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επαναφέρει στο τραπέζι την επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF ως 15 έτη συνδέοντας την όμως με τα 25 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρόγραμμα του ESM.

Η λογική είναι πως αν η Ελλάδα ζητήσει και τα 25 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου τότε η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι μικρή, μόλις 5 έτη, αν όμως αντληθούν λιγότερα χρήματα η επιμήκυνση θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση το «παζάρι» συνεχίζεται και οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία πρότεινε αρχικά επιμήκυνση κατά 3 μόλις έτη για τα δάνεια του EFSF παρά τις αποφάσεις του Eurogroup το 2012 και το 2017.

Συγκεκριμένα η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 προέβλεπε «επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 έτη». Τα 3 ή τα 5 χρόνια που δίνει σήμερα το Βερολίνο δεν υπήρχαν καν ως επιλογή. Ήταν 15 σκέτο.

Πέντε χρόνια μετά, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 περιελάμβανε αναφορά στο λεγόμενο γαλλικό κλειδί που τώρα έχει ξεχαστεί («η αλλαγή στις συνθήκες των δανείων του EFSF θα λάβουν χώρα βάσει ενός ειδικού μηχανισμού στήριξης της ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί») και προέβλεπε επίσης τα εξής για την επιμήκυνση των 130 δισ. ευρώ του EFSF που αποτελούν το επίδικο ζήτημα ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ:

«Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, χωρίς καμία προκατάληψη αναφορικά με την τελική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, παράταση του μέσου χρόνου ωρίμανσης του δανείου του EFSF αλλά και των επιτοκίων μεταξύ 0 και 15 ετών». Κάπως έτσι το παζάρι ανάμεσα στο 0 και το 15 θα μας απασχολήσει ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Το ΔΝΤ μένει

Η κυβέρνηση έδειξε την περασμένη εβδομάδα να συμβιβάζεται με μια περιορισμένη επιμήκυνση όπως επιθυμεί το Βερολίνο, κόντρα στα 15 έτη που ζητούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters την περασμένη Πέμπτη ότι «το ΔΝΤ θέλει μέτρα ελάφρυνσης που πηγαίνουν πέραν αυτών που προτίθεται να δώσει το Εurogroup, αλλά με βάση την ανάλυσή μας δεν τα χρειαζόμαστε». Βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ελληνικής πλευράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «φεύγει το ΔΝΤ» το οποίο όμως μένει ως τεχνικός σύμβουλος για την επιτήρηση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων όπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις και επιβεβαίωσε χθες η Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ, παρά τις επισημάνσεις ότι η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) θα προσέφερε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση (QE), σε φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες (μέσω του waiver) και θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα αξιοποίησης των υπολοίπων του τρίτου μνημονίου (25 δισ. ευρώ) Αθήνα και Βερολίνο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μια κοινή απόφαση: τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» η οποία όμως συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους, όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στη βδομάδα.

Πέρα από την κυβέρνηση η λεγόμενη «καθαρής εξόδος» είναι πάντως επιθυμητή και για τον Ευρωπαϊκό Βορρά. Ο λόγος; «Τα ισχυρά κράτη μέλη του Eurogoup θέλουν την “καθαρή έξοδο” για να πουν στους δικούς τους φορολογούμενους ότι δεν χρειάζεται πια να δανείζουν την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο για να αποφύγουν τη μομφή ότι δεν άφησαν την Ελλάδα να κινηθεί ελεύθερη» εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο protothema.gr.

Βεβαίως η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου μακριά από τις αγορές. Χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξε ακόμη και το 4,7% ενώ συγκριτικά η απόδοση για το αντίστοιχο της Πορτογαλίας ήταν στην περιοχή του 2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα