Εντός του 2021 ο διεθνής διαγωνισμός για το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο

«Στόχος μας για το επόμενο διάστημα είναι να προκηρύξουμε ένα διεθνή διαγωνισμό που θα είναι άρτιος και θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου, ο οποίος θα προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες ποιοτικές, καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον».

Αυτό επισημαίνει στο Νewmoney ο κ. Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου

(ΕΤΑΔ Α.Ε.), ιδιοκτήτρια του ακινήτου του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, η οποία την περασμένη εβδομάδα απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης (αρχικού) ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Η συγκεκριμένη ζώνη έκτασης 262 στρεμμάτων περιλαμβάνει καταρχάς το πολυσυζητημένο, κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο -το οποίο είχε βγεί στην αγορά και με προηγούμενους διαγωνισμούς, χωρίς ωστόσο επιτυχία, για τη μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο- την Εσπλανάδα, το Γυάλινο κτίριο, την Πλατεία Νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης.

Οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του Τάε Κβον Ντο είχαν ξεκινήσει ήδη μεταολυμπιακά με ουκ ολίγες διαγωνιστικές διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν κατά καιρούς -ανάλογα με την περίοδο και το διαγωνισμό -«ηχηροί» παίκτες της αγοράς από τους κλάδους των κατασκευών, ξενοδοχείων, συνεδρίων, real estate (όπως οι όμιλοι Λασκαρίδη, ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, Ιωάννου, Βασιλάκη, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.). Οι διαδικασίες ωστόσο, έστω κι αν κατά κοινή παραδοχή η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιό της στο χώρο του συνεδριακού τουρισμού, ουδέποτε καρποφόρησαν για διαφορετικούς λόγους σε κάθε συγκυρία, είτε αυτοί αφορούσαν το συνδυασμό των χρήσεων και την αποδοτικότητα του προτεινόμενου business plan σε σύγκριση με τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επένδυση, είτε ακόμη το δυσμενές οικονομικό κλίμα κ.ο.κ..

Τώρα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος από πλευράς της ΕΤΑΔ είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένου η εταιρεία να «ζυγίσει» τις προθέσεις των επενδυτών για ένα τμήμα πάνω στην Αττική Ριβιέρα η οποία μεταμορφώνεται σταδιακά μέσα από τις νέες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια (Φαληρικός Ορμος, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας κ.α.). Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει στο δεύτερο στάδιο, ενώ τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανάπλαση του ακινήτου αντιστοιχούν σε αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με την επιχειρηματική πρόταση του επενδυτή.

«Λειτουργώντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, απευθύνουμε κάλεσμα στο επενδυτικό κοινό, έτσι ώστε να πληροφορηθούμε τις προθέσεις, τις δυνατότητες και τα πιθανά σχέδια του για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο, άρρηκτα συνυφασμένο με την ανάπλαση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενός έργου εθνικής σημασίας», σχολιάζει σχετικά ο κ. Βλαστός.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν έως την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021 και με βάση ακριβώς αυτές τις προτάσεις, που θα τεθούν υπό επεξεργασία από την ΕΤΑΔ θα γίνει σε δεύτερο στάδιο η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού αξιοποίησης, εντός του 2021. Μέσα από αυτό το πρώτο στάδιο, έως τα τέλη Μαϊου δίνεται ένα ευρύ πεδίο επιλογής για τους επενδυτές ως προς την αξιοποίηση είτε εξ’ ολοκλήρου, είτε τμηματικά, π.χ. μόνο για το Γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, ή μόνο το Γυάλινο Κτίριο κ.ο.κ. «Θέλουμε να είμαστε σε γόνιμη συνεργασία με όλους τους φορείς, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως τους δήμους, τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια υπουργεία και να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου μας, όπως τα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία για δεκαετίες δυστυχώς παρέμεναν αναξιοποίητα».

Σε σχέση με τις χρήσεις, η Ζώνη ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου ορίζεται ως «Ζώνη Πολιτισμού και Συνεδρίων» με ενδεικτικές τις χρήσεις συνεδριακών/ εκθεσιακών χώρων, θεματικών πάρκων, χώρων αναψυχής, υπαίθριου κινηματογράφου κ.α..

Ειδικότερα στη Ζώνη ΙΙΙ, όπως περιγράφεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, περιλαμβάνεται το Κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο, γνωστό και ως Κλειστό Φαλήρου, με κύριους εσωτερικούς χώρους 11.600 τ.μ. και δυναμικότητα 8.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.800 μόνιμες, «είναι ακίνητο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ελλειψοειδή στέγη και τις ξύλινες επιφάνειες που το καλύπτουν περιμετρικά. Αποτελεί κτίριο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», αλλά και καθιερωμένο πολιτιστικό χώρο που έχει φιλοξενήσει θεάματα υψηλής αισθητικής και τεχνικών απαιτήσεων».

Το υπόλοιπο ακίνητο περιλαμβάνει την Πλατεία Νερού, την Εσπλανάδα, και το Γυάλινο Κτίριο. Η Πλατεία Νερού, καθιερωμένος πλέον συναυλιακός χώρος, αποτελεί ανοιχτό χώρο δίπλα στη θάλασσα. «Η έκταση, που βρίσκεται ανάμεσα στο Τάε Κβον Ντο και το γήπεδο του Beach Volley προσφέρει απεριόριστη θέα, που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τη Γλυφάδα και έχει φιλοξενήσει έως σήμερα σημαντικούς καλλιτέχνες από το διεθνές μουσικό στερέωμα. Κατά μήκος της Πλατείας Νερού υπάρχουν 4 αναψυκτήρια ελαφριάς κατασκευής.

»Η Εσπλανάδα, ως γέφυρα αποτελεί το σημείο όπου ενώνεται το αστικό τοπίο με την παραλία και οριοθετεί την έξοδο προς την θάλασσα. Στους κλειστούς χώρους της Εσπλανάδας έχουν φιλοξενηθεί διάφορες πολιτιστικές δράσεις. Το Γυάλινο Κτήριο είναι ένα γραμμικό, διώροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., με κάθετες γυάλινες επιφάνειες στις δύο επιμήκεις πλευρές. Χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί η ταράτσα με θέα όλο τον Φαληρικό Όρμο».
Επίσης, στην έκταση του ακινήτου περιλαμβάνονται και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης άνω των 1.000 οχημάτων.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλεκτροπαραγωγή: Επενδυτική κούρσα άνω των 2 δισ. για τις μονάδες φυσικού αερίου

Οικογένεια Μπεζαντάκου – Νavigator Shipping Consultants: 30 χρόνια στη διεθνή και ελληνική ναυτιλία

Amazon: Μετά την ειρωνεία και τη συγνώμη, η παραδοχή – Οι οδηγοί της ουρούν σε μπουκάλια

Keywords
Τυχαία Θέματα