Επαφές Νορβηγών με Μαξίμου για επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Έως το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η αντιπροσωπεία του πανίσχυρου Νορβηγικού Cluster «Norwegian Offshore Wind» που βρέθηκε στην Αθήνα, εκδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον του για την αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Οι Σκανδιναβοί  που συναντήθηκαν με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και είχαν σειρά επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος  και Ενέργειας αλλά και με κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται

να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία για την παραγωγή πράσινης ενέργειας λαμβάνουν θέση στην εκκίνηση της εγχώριας αγοράς των υπεράκτιων αιολικών.

Ενόψει της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις σε πρώτη φάση ύψους 2 δις, ευρώ έως το 2030 και έργων 2 GW, η Νορβηγία πλασάρεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος της χώρας με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στα off shore αιολικά πάρκα.

«Η Νορβηγία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και  έχει αναπτύξει  όλη την τεχνογνωσία που της δίνει το χαρακτήρα της πρωτοπόρου χώρας  στην υπεράκτια αιολική  ενέργεια» αναφέρει ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Φρόντ Όβερλαντ Άνδερσεν.

Όπως μας εξηγεί, ο λόγος που η χώρα του ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά είναι γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολλά νησιά και πολύ καλό αιολικό δυναμικό δύο παράγοντες που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

Ο κ. Άντερσεν πρωτοστατεί στην σύσφιξη των Ελληνορβηγικών σχέσεων καιστο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του Νορβηγικού cluster, ενός πανίσχυρου επιχειρηματικού δικτύου προώθησης έργων καθαρών μορφών ενέργειας από τον άνεμο, με ενεργειακούς και επιχειρηματικούς ομίλους που προγραμματίζουν να επενδύσουν στα off shore αιολικά.

Στις επαφές που συντόνισε η Πρεσβεία σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Intrakat, ENTEKA, Unisys, Jusper, RF Energy, RS Invest. Επίσης στις συναντήσεις παραβρέθηκαν και Νορβηγικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα όπως είναι ο νορβηγικός νηογνώμονας  DNV και η Kongsberg Maritime.

Το Νορβηγικό cluster (NOW) αποτελείται από 328 μέλη και αναπτύσσεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων  αιολικών. Στο δίκτυο  συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες λειτουργίας, κατασκευής, υπηρεσιών και συμβούλων στην ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένους τομείς της αγοράς και συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία και τις καινοτομίες τους.

Στα ραντάρ της Equinor

Ήδη από καιρό η Ελλάδα βρίσκεται στα ραντάρ του Νορβηγικού κολοσσού της Equinor (πρώην πετρελαϊκός όμιλος Stat Oil) και σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της έχουν ξεκινήσει επαφές με ελληνικές εταιρείες διερευνώντας πιθανές συνεργασίες για την διεκδίκηση των νέων έργων.

Στο παρελθόν υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Νορβηγικός κολοσσός έχει υποβάλλει πρόταση για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού στις Κυκλάδες. Ο Νορβηγός Πρέσβης διευκρινίζει ότι η εταιρεία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, διαψεύδει όμως ότι έχει υποβάλλει πρόταση και περιοχή ενδιαφέροντος. Και επισημαίνει ότι τα επόμενα επενδυτικά βήματα θα τα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο.

Αρμόδιες πηγές με γνώση των επαφών που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα τονίζουν ότι ήταν ισχυρό το μήνυμα του μεγάρου Μαξίμου προς τους Νορβηγούς για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αλλά και η βούληση του Πρωθυπουργού η Ελλάδα να έχει ένα στρατηγικό ρόλο στην διεθνή αγορά ενέργειας.

«Η Νορβηγία αλλά και οι εταιρείες της δεν στέκονται ανταγωνιστικά στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά μπορούν να σφυρηλατήσουν ισχυρούς δεσμούς στην βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Νορβηγία και η Ελλάδα έχουν μια κοινή αφετηρία στην παγκόσμια αγορά που ξεκινά από τον τομέα της ναυτιλίας, ως κυρίαρχες δυνάμεις, στοιχείο που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και του ενεργειακού τομέα στην Νορβηγία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το θεσμικό πλαίσιο για τα off shore αιολικά πάρκα προβλέπεται να βγει σε διαβούλευση αρχές του 2022. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού ωριμάσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να προκηρυχτεί από τη ΡΑΕ ο πρώτος διαγωνισμός εντός του 2026.

Το εντονότερο ενδιαφέρον καταγράφεται για τις περιοχές των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης όπου το αιολικό δυναμικό είναι υψηλό.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι συγκεκριμένες περιοχές «χωρούν» θαλάσσια αιολικά πάρκα έως και 40 GW πλωτά και 10 GW σε έργα σταθερού πυθμένα.

Ήδη, έχει γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των ελληνικών θαλασσών κατά την οποία εντοπίζονται οι βέλτιστες περιοχές, στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στα Δωδεκάνησα, στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

NOW: επενδύσεις 1,4 τρις ευρώ έως το 2050

Τα οff shore αιολικά πάρκα παγκοσμίως γνωρίζουν μια ραγδαία ανάπτυξη καθώς αναπτύσσονται με 30% ετησίως τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 30 γιγαβάτ, τα οποία υπολογίζεται να φτάσουν τα 230 γιγαβάτ έως το 2030. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων (Μάιος 2021) το 2050 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 2.000 Γιγαβάτ.

Σήμερα υπάρχουν 5.566 τουρμπίνες σε θαλάσσια αιολικά πάρκα στην ΕΕ και υπολογίζεται ότι παγκοσμίως έως το 2050 θα ξεπεράσουν τις 150.000 από τις οποίες το 15% με 20% θα αντιπροσωπεύουν οι πλωτές ανεμογεννήτριες.

Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια εκτιμάται ότι το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι από ΑΠΕ από 29% που ήταν στα τέλη του 2020 και 60% που προβλέπεται να είναι το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στους ελληνικές ενεργειακούς ομίλους οι Νορβηγοί, μέχρι σήμερα λειτουργούν 33,9 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών και 430,4 γιγαβάτ είναι υπό ανάπτυξη.

Η ΕΕ έχει πολύ υψηλούς στόχους για τα θαλάσσια αιολικά με στόχο να φτάσουν στα 450 γιγαβάτ το 2050, απορροφώντας σε κεφάλαια το αστρονομικό ποσό των 1,4 τρις ευρώ.

Ειδικότερα, για την Νορβηγία τα στρατηγικά πλάνα περιλαμβάνουν έργα 30 γιγαβάτ με τις συνολικές επενδύσεις να προσεγγίζουν τα 700 δισεκατομμύρια Νορβηγικές Κορώνες, δημιουργώντας 750.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 36.000 θέσεις εργασίας το χρόνο στον τομέα της λειτουργίας και συντήρησης.

Σύμμαχος για την διεθνή ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών θα είναι η ραγδαία υποχώρηση του σταθμισμένου κόστους ενέργειας για τα πλωτά αιολικά, το οποίο το Νορβηγικό cluster υπολογίζει από 140 ευρώ η μεγαβατώρα το 2021 ότι θα κατέβει στα 50 ευρώ ανά MW το 2035, αυξάνοντας όμως διαδοχικά και την ισχύ της αιολικής ενέργειας.

Σε ότι αφορά το σταθμισμένο κόστος για τα έργα σταθερής έδρασης, από 80 ευρώ σήμερα εκτιμάται ότι θα πέσει περίπου στο 45 ευρώ /MW την ίδια περίοδο.

Την μείωση του κόστους θα επηρεάσουν οι μεγαλύτερες τουρμπίνες, η μαζική κατασκευή έργων, οι καινοτομίες και η βελτίωση των υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα