Επαγγελματικά Ταμεία: Σε τροχιά ανάπτυξης λόγω φοροαπαλλαγών

Aνοδική προβλέπεται η πορεία των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική αν ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Τα δύο τελευταία χρόνια συστήθηκαν πέντε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ φέτος βρίσκονται σε τροχιά αδειοδότησης έξι νέα καταστατικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται της Τράπεζας Πειραιώς, της

Eurobank, της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Δύναμις Ασφαλιστική και του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρόσφατα ο όμιλος της Eurobank μετέτρεψε τα ομαδικά προγράμματα καλύψεων του προσωπικού σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ τη σκυτάλη πήρε και όμιλος της Πειραιώς υποβάλλοντας σχέδιο για σύσταση επαγγελματικού ταμείου. Παράλληλα σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο ασφαλιστικός όμιλος Eurolife και η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Stoiximan.

Από τους νέους «παίκτες» που υπέβαλαν αίτηση είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Με την έγκριση των αιτήσεων, ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) αναμένεται να ξεπεράσει τα τριάντα δύο.

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 26 ΤΕΑ, 22 προαιρετικής ασφάλισης και 4 υποχρεωτικής, τα οποία καλύπτουν πάνω από 200.000 εργαζομένους. Η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων (ενεργητικό) αγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ.

«Η ίδρυση νέων ΤΕΑ αποτελεί την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων του θεσμού για ασφαλισμένους και την αφετηρία για ένα νέο “επαγγελματικό συμβόλαιο” μεταξύ εργοδoτών και εργαζομένων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης δρ Χρήστος Νούνης. «Τα ΤΕΑ λειτουργούν ως κίνητρο για την προσέλκυση, τη διατήρηση και την επιβράβευση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, τάση που φαίνεται να παγιώνεται. Η αυστηρή εποπτεία και η νομοθεσία που διέπει τον θεσμό καλλιεργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη και ασφάλεια που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασφαλισμένων», συμπληρώνει.

Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς των ΤΕΑ, ο κ. Νούνης σημειώνει: «Το φορολογικό πλαίσιο προσδιορίζεται από τον φορολογικό νόμο που ορίζει ότι οι εισφορές των μελών και εργοδοτών εκπίπτουν κατά 100% και δεν φορολογούνται οι εφάπαξ παροχές, ενώ οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα. Το καθεστώς αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί για την ανάπτυξη του θεσμού, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεδομένου του κοινωνικού σκοπού που υπηρετούν, όπως ορίζει η 2η Κοινοτική Οδηγία για τα ΤΕΑ (2341/2016/ΕΕ). Αλλα μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού είναι η μείωση του ΦΠΑ, καθώς και μέτρα που θα περιορίσουν το λειτουργικό και εποπτικό κόστος».

Πάντως, εκτός από τα φορολογικά κίνητρα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις «ανακαλύπτουν» τα οφέλη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης τόσο για τους εργαζομένους τους όσο και για τις ίδιες.

Τι προσδοκίες, όμως, μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος από ένα επαγγελματικό ταμείο;

Σύμφωνα με πραγματικά παραδείγματα αποδόσεων από το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ένας εγγεγραμμένος ασφαλισμένος του από τον Απρίλιο του 2006, έχοντας καταβάλει εισφορές 1.000 ευρώ/τρίμηνο ή συνολικά 55.000 ευρώ, εξερχόμενος τον Ιανουάριο του 2020 έλαβε ποσό εφάπαξ παροχής ύψους 98.300 ευρώ. Δηλαδή οι καταβληθείσες σωρευτικές εισφορές στον ατομικό του λογαριασμό (κουμπαρά) απέδωσαν στο τέλος της διαδρομής υπεραξία 79%. Αντίστοιχα, άλλος ασφαλισμένος του ΕΤΑΟ που εγγράφηκε τον 7ο του 2011 και εξήλθε τον 6ο του 2018, καταβάλλοντας εισφορές 300 ευρώ/τρίμηνο, κατέβαλε σωρευτικά 15.300 ευρώ και αποκόμισε εφάπαξ παροχή 25.745 ευρώ ή κεφαλαιακή απόδοση 68,3%!

Στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Γεωτεχνικών (ΤΕΑΓΕ), που αποτελεί και αυτό ένα από τα 4 παλαιότερα ΤΕΑ, καταγράφονται επίσης αξιόλογες επιδόσεις υπέρ των ασφαλισμένων του μελών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΤΕΑΓΕ που εγγράφηκε τον Απρίλιο του 2007 και εξήλθε τον Μάρτιο του 2021 καταβάλλοντας 500 ευρώ/τρίμηνο ή συνολικά 27.500 ευρώ, έλαβε εφάπαξ παροχή ποσού 40.830 ευρώ ή ποσοστό υπεραξίας 48,5%.

Την τελευταία 6ετία τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 46% και από 1,1 δισ. έφτασαν στο 1,7 δισ. ευρώ (2020) που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των αποθεματικών τους, κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους ασφαλισμένους, ανήλθαν την περίοδο 2011-2020 σε ποσοστό 4,5% κατά μέσο όρο ετησίως. Οι αντίστοιχες αποδόσεις των περίπου 155.000 ευρωπαϊκών επαγγελματικών ταμείων «έτρεξαν» την περίοδο 2004-2019 με μέση ετήσια απόδοση 5%.

Υπέρ της ενίσχυσης των επαγγελματικών ταμείων έχει ταχθεί και η κυβέρνηση. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «business stories» ο υφυπουργός Eργασίας Πάνος Τσακλόγλου επεσήμανε ότι η λειτουργία του νέου επικουρικού όχι μόνο δεν θα μπλοκάρει αλλά, τουναντίον, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων.

«Ο πρώτος πυλώνας (δημόσια ασφάλιση) και ο δεύτερος (επαγγελματικά ταμεία)», εξηγεί ο κ. Τσακλόγλου, «δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι, αλλά συμπληρωματικά. Η ανάπτυξη της δημόσιας κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα λειτουργήσει ενισχυτικά, όχι ανασχετικά, στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα. Η δημόσια κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση θα εξοικειώσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τις έννοιες της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Τα περιθώρια για τον συνδυασμό του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα σήμερα είναι μεγαλύτερα από ποτέ. Διότι μειώνουμε δραστικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Πολλές φορές στο παρελθόν οι υψηλές εισφορές στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα. Σήμερα ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αίρεται και δημιουργείται περισσότερος χώρος για προσωπική αποταμίευση μέσω του δεύτερου πυλώνα».

Διαβάστε ακόμη:

Self test: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα – Το ΦΕΚ με τις νέες αποφάσεις

Η πανδημία εκτόξευσε τις τιμές ακινήτων σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο (πίνακες)

Μπαίνει… σερίφης στην Άγρια Δύση με τα κρυπτονομίσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα