Επενδύοντας στις startups της επόμενης γενιάς

O Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δεν κουράζεται να εκδηλώνει συχνά πυκνά τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες των ελληνικών startups για την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων. Και δεν είναι ο μόνος, ο οποίος «λόγω ή έργω ή διανοία» πέτυχε να φέρει τις νεοφυείς επιχειρήσεις (κυρίως από τον τομέα της τεχνολογίας) στο προσκήνιο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με άλλα λόγια, πλήθος θεσμικών ή «συστημικών» παραγόντων νομιμοποίησαν μέσα σε ένα πολύ δύσκολο – λόγω οικονομικών δεδομένων- περιβάλλον την νέα και νεανική επιχειρηματικότητα

που διαθέτει ως κύρια χαρακτηριστικά την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Το «πιστοποιητικό» του Αμερικανού πρέσβη μετρά και ενισχύει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» πάνω στην οποία ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, κοινωφελή ιδρύματα πλουσίων Ελλήνων αλλά πάνω από όλα η οικογένεια των funds του Equifund «χτίζουν» την επόμενη μέρα μιας νέας οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Και όλα τούτα κάθε άλλο παρά θεωρητικά σχήματα είναι… Άλλωστε, μια επένδυση είναι πάντοτε ένα χειροπιαστό πράγμα. Όπως στην περίπτωση της επένδυσης του μισού εκατ. ευρώ από το Marathon VC στην Augmenta (πρώην Agile Agriculture Technologies) – μια startup με καταγωγή από τον Βόλο της Θεσσαλίας που ξεκίνησε την διαδρομή της από το κτήριο της Λεωφόρου Συγγρού όπου εδώ χρόνια στεγάζεται το πρόγραμμα egg της Eurobank. Συνιδρυτές της, ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος.

Η Augmenta, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο site του egg, «με ιδρυτές αγρότες και μηχανικούς, είναι πρωτοπόρος σε αγροτικές τεχνολογίες νέας γενιάς, κατασκευάζοντας πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα εφαρμογής διαφοροποιημένων εισροών στον αγρό. Παρέχει μια συσκευή για τρακτέρ, εύκολη στην τοποθέτηση και τη λειτουργία, η οποία, χρησιμοποιώντας πολυφασματικές κάμερες και deep learning αλγορίθμους, αναλύει τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και ελέγχει ψεκαστικά, ραντιστικά και λιπασματοδιανομείς βελτιστοποιώντας την παραγωγή του αγρού».

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η τεχνολογία της Augmenta πετυχαίνει 12% αύξηση παραγωγής, 13% λιγότερη χρήση χημικών και 15% βελτίωση των επιπέδων πρωτεΐνης. Μια σειρά από δοκιμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς σε διάφορα είδη φυτών, όπως για παράδειγμα σε δημητριακά σε συνεργασία με τη Barilla. Η Augmenta συμμετέχει στο MassChallenge Texas και το πρόγραμμα NVIDIA Inception, το οποίο συνεργάζεται με καινοτόμες startups που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».

Η επόμενη μέρα της γεωργίας, λοιπόν, περνάει και μέσα από τις ελληνικές startups της αγρο- τεχνολογίας που ενισχυμένες με κεφάλαια αλλά και διεθνή «πιστοποιητικά» ενισχύουν την θέση τους και αποτελούν εν δυνάμει την «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα