Επίδομα 534 ευρώ: Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις αναστολών Μαρτίου– Παράταση σε Λάρισα και Τρίκαλα

Λήγει σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το απόγευμα στις 16.00 μπορούν οι επιχειρήσεις και εργοδότες να δηλώσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού προκειμένου να λάβει το προσωπικό τους το επίδομα των 534 ευρώ.

Εντός

του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν όλο τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.

Επισημαίνεται ότι από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από 1/3 ως και την 8/3/2021 και ώρα 16:00.

Παράταση για τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό

Μέχρι και την Παρασκευή 12 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων που επλήγησαν από τον σεισμό.
Από 13 Μαρτίου και μετά, οι επιχειρήσεις εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ένεκα του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένωντων οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο 2021 υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.
Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων κατά τον μήνα Μάρτιο 2021 παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους ή των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται εκ νέου σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αμελλητί την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενους του.

Περίπου 50.000 επιχειρήσεις θα «κοπούν» από τη δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου μετά το νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τον περιορισμό της δαπάνης που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος 534 ευρώ και την κάλυψη των εισφορών.

Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «κόφτης»

Οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από το μέτρο των αναστολών είναι παλαιότερες επιχειρήσεις (με έναρξη εργασιών πριν τον Ιανουάριο του 2018) οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και δεν άνοιξαν υποκατάστημα αλλά είχαν αύξηση του τζίρου τους ή δεν έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που ανήκαν σε πληττόμενους ΚΑΔ αλλά παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είναι οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων και η εστίαση με take way και delivery.

Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις άνοιξαν η απέκτησαν υποκατάστημα την κρίσιμη περίοδο μετά το 2018 θα είναι επιλέξιμες για το μέτρο των αναστολών ακόμη κι αν έχουν αύξηση τζίρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους κατά τον μήνα Μάρτιο, πρέπει:

– να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

– να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Ηρακλής ΙΙ: Το «πράσινο φως» από την Κομισιόν αναμένουν κυβέρνηση και τράπεζες

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Έρευνα: Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει τη θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα