Επιπλέον 16 – 20 δισ. ευρώ η επιβάρυνση του ιδιωτικού χρέους που σήμερα «αγγίζει» τα 234 δισ. ευρώ

Την άποψη πως ο ιδιωτικός τομέας θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ύψους μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το χρέος που σήμερα «αγγίζει» τα 234 δισ. ευρώ, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε webinar της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με θέμα «Ιδιωτικό χρέος και πανδημική κρίση».

«Το ιδιωτικό χρέος θα αυξηθεί κατά περίπου 16 δισ.

ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, ύψους οκτώ δισ. ευρώ (τέσσερα – πέντε δισ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, εν ολίγοις σχεδόν τα μισά στο τέλος η κυβέρνηση θα τα διαγράψει) και 8,3 δισ. ευρώ των αναστολών πληρωμών φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων, χρεολυσίων κ. ο. κ.», τόνισε ο πρόεδρος της Grant Thornton Greece, κ. Νίκος Καραμούζης, για να προσθέσει: «Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό θα αυξηθεί κατά 35 δισ. ευρώ με στοιχεία τέλους του Μαρτίου του 2021, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει η ανάκαμψη και εκτιμώ ότι είναι το β’ ή το γ’ τρίμηνο του 2021».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον εν λόγω ποσό του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 35 δισ. ευρώ που έχουν σχηματίσει προβλέψεις οι τράπεζες και τα οποία θα χρησιμοποιήσουν, για να εξυγιάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Άρα, το πληρωτέο χρέος είναι μικρότερο κατά 35 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης πρέπει να επιταχύνουν την εξυγίανση μέσω του πτωχευτικού Νόμου και να κρατάνε στο απόθεμα αυτά τα χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Προς το δημόσιο εμφανίζεται ένα δυσθεώρητο χρέος περίπου 107 δισ. ευρώ. Εκτιμώ πως αυτό είναι πολύ μικρότερο, γιατί ένα κομμάτι των απαιτήσεων είναι από εταιρείες που δεν υπάρχουν. Είναι πλασματικό, δεν είναι εισπράξιμο. Επίσης, το δημόσιο πρέπει να αποφασίσει ότι θα συμμετέχει στα προγράμματα εξυγίανσης. Έχουν πάει στα δικαστήρια 100 υποθέσεις του νόμου 106. Στο 99,9% το δημόσιο ψήφισε αρνητικά. Είναι σημαντικό στο πλαίσιο του νέου Νόμου να μην φοβάται να συμμετάσχει στην εξυγίανση επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Με την έκφραση «το βουνό μπροστά μας» θέλησε να περιγράψει ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, το ιδιωτικό χρέος. «Είναι 234 δισ. ευρώ, αλλά πιέζεται και μπορεί να φτάσει τα 254 δισ. ευρώ, εάν προστεθούν τα 10 δισ. ευρώ των νέων δανείων που θα κοκκινίσουν, τα πέντε δισ. ευρώ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί και προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα εξοφληθούν, τα τρία δισ. ευρώ που είναι χρέη μεταξύ ιδιωτών και τα δύο δισ. ευρώ χρέη σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ», σημείωσε, εκτιμώντας πως κάθε ημέρα που περνάει το πρόβλημα διογκώνεται. «Δεν είναι μόνο το ιδιωτικό, αλλά και το δημόσιο χρέος, το οποίο έσπασε το όριο 200%, φθάνοντας τα 240 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, απαριθμώντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση:

Επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία έχει δώσει 6,8 δισ. ευρώ στους πέντε κύκλους, συνολικά θα «αγγίξει» τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. «Γέφυρα», με το συνολικό ποσό της επιδότησης να διαμορφώνεται στα 48 εκατ. ευρώ και τις αιτήσεις να υπολογίζονται σε 160.000.ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας: έχουν κατευθυνθεί 7,1 δισ. ευρώ στην αγοράΔιευκολύνσεις των δανειοληπτών (από μέσα Μαρτίου έχουν ανασταλεί 406.000 δάνεια, ύψους 28,4 δισ. ευρώ).

«Τα μέτρα αυτά δεν είναι λίγα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρει το πρόβλημα χρονικά και στην χειρότερη στο Δημόσιο», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέες πληρωμές 122 εκατ. ευρώ

Σε νέα υψηλά έτους το Χρηματιστήριο – Συνεχίζεται το «αθόρυβο» ράλι της αγοράς

Χαλυβουργική – Arcadia: Αντίθετες πορείες – Ποια είναι η οικολογική και ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία των Αγγελόπουλων

Keywords
Τυχαία Θέματα