Επίτροπος Μεταφορών ΕΕ: 705.000 θέσεις εργασίας από τον East-Med έως το 2030

Οι επενδύσεις που υλοποιούνται στον διάδρομο Orient-East-Med, ο οποίος διασχίζει την Ελλάδα, στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ), θα δημιουργήσουν 705.000 ευκαιρίες απασχόλησης και 170 δισ. ευρώ πρόσθετου ΑΕΠ για την περίοδο 2017-2030.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violeta Bulc, η οποία ήταν η τιμώμενη ομιλήτρια κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου του Economist

αλλά και κατά την έναρξη των εργασιών του αντίστοιχου συνεδρίου για τις υποδομές στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος υπογράμμισε: «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όσους εργάζεστε για την προετοιμασία ή την ολοκλήρωση οποιουδήποτε από τα έργα που συνδέονται με αυτόν τον διάδρομο: αξίζει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των έργων - τα οφέλη για την περιοχή θα είναι σημαντικά».

Μιλώντας ευρύτερα για το project ΤΕΝ-Τ, η κ. Bulc υπογράμμισε ότι 800.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας θα είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με το 2016, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του κεντρικού δικτύου, γεγονός που θα προσθέσει 1,6% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ - «τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν μετά το 2030, από τη στιγμή που η οικονομία θα επωφελείται από τον πυρήνα του προγράμματος».

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δει κάποια από αυτά τα οφέλη, σύμφωνα με την Επίτροπο, η οποία υπογράμμισε ότι η χώρα έχει χρησιμοποιήσει το πλήρες κονδύλι του Ταμείου Συνοχής CEF και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, θέτοντας σε λειτουργία το νέο τμήμα σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Δομοκός, που συμπληρώνει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα.

Η κ. Bulc στάθηκε στη σημασία της συνδεσιμότητας στην Ευρώπη, ως στοιχείο το οποίο πριν απ΄όλα συμβάλλει στην ειρηνική συμβίωση των χωρών της ηπείρου. Η ίδια επεσήμανε ότι το 70% των χρηματοδοτήσεων στον τομέα των μεταφορών αφορά σιδηρόδρομους και προέτρεψε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για να είναι σε θέση να καταστεί κόμβος μεταφορών.

«Μέχρι το 2030 θα δείτε ένα τελείως καινούργιο σιδηροδρομικό σύστημα στην Ευρώπη. Αντί για 40.000 κανονισμούς, θα έχουμε μόλις 16.000. Θα καθορίσουν το σύστημα και θα αφορούν αδιάλειπτες μεταφορές», σημείωσε η κ. Bulc, η οποία στάθηκε επίσης στη σύνδεση της στρατηγικής στις μεταφορές με τους στόχους για το κλίμα. «Το 60% της μόλυνσης προέρχεται από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα», επεσήμανε, μιλώντας για την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα