Επιβεβαιώνει ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ ότι επίκειται συμφωνία για το λιγνίτη

Της Μαριάννας Τζάννε

Την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με την επίλυση των εκκρεμοτήτων στα ενεργειακά ζητήματα συνέδεσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάριο Σέφκοβιτς. Ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο περιθώριο του Ελληνοαραβικού συνεδρίου δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του ενεργειακού πακέτου για την πώληση του 40% του λιγνίτη βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Υπογράμμισε δε την κρισιμότητα να υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι

διαπραγματεύσεις για το θέμα διεξάγονται από τη Γενική Διεύθυνση ανταγωνισμού, με βάση τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα συζητηθεί και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μόλις προχθές, Τρίτη, το newmoney.gr έγραφε ότι εκτός απροόπτου ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη με την πώληση του 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες για την πώληση του Αμύνταιο αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η συμφωνία θα κλείσει με την ένταξη των δύο μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης μαζί με την Μελίτη Ι της Φλώρινας και την άδεια για την δεύτερη μονάδα και τα ορυχεία της Βεύη.

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας αλλά και οι εξελίξεις στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής που περιλαμβάνουν τους αγωγούς TAP, Eastmed, ελληνοβουλγαρικό κ.α. αναμένεται να συζητηθούν και στη συνάντηση που πρόκειται να έχει το απόγευμα ο κ. Σέφκοβιτς με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πιάσει τον στόχο για την διείσδυση στις ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου και παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό TAP ως στρατηγικής σημασίας καθώς διασφαλίζει διαφοροποίηση τόσο των πηγών εφοδιασμού όσο και της διαδρομής μεταφοράς του αερίου. Σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό ο ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν καθώς θα ανοίξει νέες πηγές αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Εκτίμησε παράλληλα ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα είναι οι πύλες για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, που ισοδυναμεί όπως είπε χαρακτηριστικά με μία δεύτερη Νορβηγία.

Σε ερώτηση για τον αγωγό South Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ο κ. Sefcovic ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που εφαρμόζεται στην περιοχή είναι κάθε χώρα να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές φυσικού αερίου με βελτίωση των διασυνδέσεων και ανάπτυξη του υγροποιημένου αερίου. Είπε επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα πληρώνουν ακριβότερα το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι είναι πιο κοντά στην πηγή, με τις διαφορές τιμών να κυμαίνονται από 15 έως 25%. Και για το North Stream, τον αντίστοιχο αγωγό στη Βόρεια Ευρώπη τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος πρέπει να γίνεται σεβαστός και ότι η Κομισιόν θα διαπραγματευθεί το καθεστώς του αγωγού με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο κ. Sefcovic είπε ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά για την επίτευξη των στόχων του 2020 και η ίδια τάση διαφαίνεται για το 2030 όποτε όμως οι στόχοι είναι πολύ πιο απαιτητικοί. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να συντονίσει την οικονομική ανάπτυξη με την ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, καθώς ένα μέρος της προόδου μέχρι τώρα οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία για την εφαρμογή νέου επιχειρηματικού μοντέλου στις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα με την υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Τέτοια μοντέλα εφαρμόζονται πιλοτικά στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Γερμανία ενώ ανάλογη πρόταση θα υποβληθεί και προς τη χώρα μας, για τις περιοχές όπου εξορύσσεται λιγνίτης για την παραγωγή ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα