Έρχεται νέα ανώμαλη προσγείωση για τις αναδυόμενες αγορές;

Ο John-Paul Smith, ο αναλυτής που προέβλεψε την κρίση τόσο στη Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του '90 όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία, εκτιμά ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να υποχωρούν

Εάν ο John-Paul Smith αποδειχθεί σωστός, τότε ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία μεγάλη απογοήτευση.

Ο Smith, στρατηγικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος όντας μεταξύ των ελάχιστων που προέβλεψαν την κρίση των αναδυόμενων αγορών που ξεκίνησε το 2011, δεν βλέπει κάποια ένδειξη ανάκαμψής τους και τονίζει ότι το τρέχον περιβάλλον θυμίζει αυτό που υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν η κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Ρωσία έπληξε τα πάντα.

Η άποψή του είναι εντελώς αντίθετη από τις αισιόδοξες απόψεις που έχουν εκφράσει κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι όπως οι BlackRock, Franklin Templeton και Research Affiliates (εταιρεία-σύμβουλος της PIMCO), με την τελευταία να χαρακτηρίζει τις μετοχές αναδυόμενων αγορών ως «το trade της 10ετίας».

Αν και ο Smith δεν διαθέτει τα τρισ. δολάρια των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι BlackRock και Franklin Templeton, αλλά ο ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Ecstra διαθέτει το ρεκόρ ότι τα πάντα που έχει προβλέψει για τις αναδυόμενες αγορές έχουν αποδειχθεί ορθά.

Εκφράζοντας από τα τέλη του 2010 αρνητική άποψη για τις αναδυόμενες αγορές, ουσιαστικά προέβλεψε την πρώτη κατά 30% του δείκτη MSCI Emerging Markets, ενώ προειδοποίησε νωρίς για τη ρωσική κρίση, ως στρατηγικός επενδυτής της Morgan Stanley στη Μόσχα.

«Εάν υπάρχει ιστορική αναλογία για τις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή, είναι αυτή με την περίοδο του 1997-1998», υποστήριξε ο Smith σε δήλωσή του στο Bloomberg.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την απαισιοδοξία του. Ο πρώτος ότι δεν μειώνεται ο κρατικός παρεμβατισμός στις αναδυόμενες οικονομίες, κάτι για το οποίο μιλούσε και πριν από πέντε έτη. Ο Smith δίνει ως παράδειγμα την ανικανότητα της Βραζιλίας να ξεχάσει την πολιτική του «κρατικού καπιταλισμού», κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση την οικονομία της.

Εκφράζει, επίσης, ανησυχίες για Ρωσία, Τουρκία και Πολωνία, για τις οποίες τονίζει ότι οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούν «απολυταρχική» πολιτική.

Η άλλη μεγάλη ανησυχία του Smith είναι η Κίνα, όπου προβλέπει χρηματοοικονομική κρίση, η οποία θα ξεσπάσει φέτος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενισχύονται, ενώ η βύθιση στις τιμές εμπορευμάτων πλήττει ακόμη περισσότερο την κινεζική οικονομία.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα Κίνα και Βραζιλία να βρεθούν σε κάποιας μορφής οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση», τονίζει.

Παραδέχεται, πάντως, ότι οι αποδόσεις του χρέους των αναδυόμενων αγορών είναι πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών, ενώ το ίδιο ισχύει για τα νομίσματα ορισμένων αναδυόμενων αγορών όπως το ραντ Ν. Αφρικής και το πέσο του Μεξικού.

Όμως δεν φαίνεται να πείθεται ότι εάν υπάρξει κρίση σε Κίνα και Βραζιλία αυτό δεν θα πλήξει και τα ομόλογα των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.

Στον αντίποδα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι εκφράζουν ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα