Έρχονται επενδύσεις 600 εκατ. στα φάρμακα – Ποιοι όμιλοι πρωταγωνιστούν

Σε μια εποχή που έχει φουντώσει η συζήτηση για στροφή της οικονομίας στη μεταποίηση, στην έρευνα και την καινοτομία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βγαίνει μπροστά με ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων που αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Ενα επενδυτικό κρεσέντο που αναμένεται να παράξει αξία και να βοηθήσει τη χώρα στην επίσης δύσκολη εποχή μετά την πανδημία, και μάλιστα σε έναν χώρο αιχμής. Μπροστάρηδες είναι 23 φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες είτε έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση είτε έχουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία νέων εργοστασίων και

ερευνητικών κέντρων με στόχο -προφανώς- την επέκτασή τους προς μια μεγαλύτερη εξωστρεφή πορεία. Κάτι φυσικά που αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι τροφοδοτεί παράλληλα τον χώρο της έρευνας, ενισχύει το σύνολο της αλυσίδας της αγοράς που ασχολείται με το φάρμακο και εν τέλει δημιουργεί καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Οι εταιρείες αυτές είναι οι: Adelco, Anfarm, Bennett, ΒΙΑΝΕΞ, Βιόκοσμος, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Demo, Elpen, Faran, Frezyderm, Gap, Galenica, Genepharm, Help, Iasis Pharma, Lavipharm, Opus Materia, Pharmathen, Pharmazac, Rafarm, Rontis, Syn Innovation, Uni-Pharma, Winmedica. Το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη καταρτιστεί, σύμφωνα με υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τον πρόεδρό της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα, συνδέεται και με την κίνηση της κυβέρνησης να προσφέρει -έστω ένα ποσό γύρω στα 100 εκατ. ευρώ πέρυσι- ως συμψηφισμό με το clawback, το οποίο έχει στερήσει από τις εταιρείες στα χρόνια της κρίσης πάνω από 5 δισ ευρώ σε έσοδα.

Γι’ αυτό εξάλλου και αίτημα του κλάδου είναι να παγιωθεί έστω σε βάθος τετραετίας το μέτρο, υποσχόμενο ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Σήμερα το «business stories» παρουσιάζει τα σχέδια των περισσότερων από τις προαναφερθείσες εταιρείες. Εργοτάξια, κτίρια και μακέτες κτιρίων που δείχνουν ξεκάθαρα μια δυναμική σε έναν χώρο με πολλές προοπτικές. «Φουγάρα» που δημιουργούνται έπειτα από μια μεγάλη εποχή αποβιομηχάνισης στη χώρα.

Δημήτρης Καδής, Pharmathen: Δυναμικές επενδύσεις με στόχο την αμερικανική αγορά

Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων συνολικά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά τη Pharmaten, την εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου και πλέον η πλειοψηφία των μετοχών έχει περάσει στην BC Partners. Και τούτο διότι η εταιρεία, που είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, υπό τη διοίκηση του κ. Δημήτρη Καδή τρέχει ήδη ένα επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2024, έχοντας ολοκληρώσει έναν προηγούμενο γύρο επενδύσεων που είχαν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου δημιουργήθηκε και λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις Σάπες της Ροδόπης η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA μονάδα παραγωγής ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης ανοίγοντας έτσι και την πόρτα στην αμερικανική αγορά. Συνολικά η Pharmathen διαθέτει τα προϊόντα της σε πάνω από 85 χώρες, φτάνοντας μάλιστα το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας! Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία το 2019 είχε κύκλο εργασιών 205 εκατ. ευρώ περίπου.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ΒΙΑΝΕΞ: Επεκτάσεις εργοστασίων και νέο εργαστήριο R&D στην Πάτρα

Η BIANEΞ, εταιρεία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου που θεωρείται κορυφαία φαρμακευτική στη χώρα, τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση των εγκαταστάσεων του πρώτου εργοστασίου της, παράλληλα με την αναβάθμιση του εξοπλισμού του. Επίσης, σχεδιάζει την ενίσχυση της δυναμικότητας του τρίτου εργοστασίου του ομίλου και τη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή της Πάτρας. Κινήσεις που αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Συνεχίζοντας μια παράδοση που μετρά πάνω από 95 χρόνια, στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται και να διευρύνει την παρουσία και την τεχνογνωσία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τζίρος της, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν τη χρήση 2019, ήταν 255,10 εκατ. ευρώ (232,1 εκατ. ευρώ ο καθαρός). Το 20% του κύκλου εργασιών αφορά εξαγωγές στις περίπου 56 χώρες,όπου δραστηριοποιείται η ΒΙΑΝΕΞ.

Δημήτρης Αναγνωστάκης, Boehringer Ingelheim Ελλάς: Επεκτείνει τις δραστηριότητες η μόνη πολυεθνική με παραγωγή στην Ελλάδα

Το επενδυτικό πλάνο της μοναδικής πολυεθνικής με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Αφορά την επέκταση των εγκαταστάσεων, των γραμμών παραγωγής και νέες πτέρυγες για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων στο εργοστάσιό της στο Κορωπί.

Και τούτο καθώς η Boehringer Ingelheim Ελλάς, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, φαίνεται ότι ζεσταίνει τις μηχανές του εργοστασίου της με στόχο τον εφοδιασμό της μεγάλης αγοράς των ΗΠΑ. Το εργοστάσιό της αποτελεί εξειδικευμένο hub παραγωγής αλλά και εξαγωγών καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων σε 70 χώρες. Μάλιστα η διοίκηση εκτιμά ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ φέτος! Σημειωτέον, η Boehringer Ingelheim είναι η μεγαλύτερη οικογενειακή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν το 2019, ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής ήταν 576,27 εκατ. ευρώ.

Σταύρος Δέμος, Demo: Στόχος ο υπερδιπλασιασμός των μεγεθών

Από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν ξεκινήσει ήδη να τρέχουν είναι αυτό της φαρμακοβιομηχανίας Demo της οικογένειας Δέμου. Και τούτο διότι έχει βάλει στόχο με την επέκταση των ερευνητικών της δυνατοτήτων και την ενίσχυση της παραγωγής να καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της την επόμενη πενταετία.Το επενδυτικό σχέδιο της Demo περιλαμβάνει την επέκταση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στο Κρυονέρι. Επίσης, τη δημιουργία τεσσάρων νέων εργοστασίων παραγωγής νέων φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών φαρμάκων σε έκταση 57.000 τ.μ. στην Τρίπολη, τόπο καταγωγής του ιδιοκτήτη και προέδρου της εταιρείας Σταύρου Δέμου.

Επιπρόσθετα, ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θεσσαλονίκη και ένα νέο κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα. Η Demo είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην παραγωγή ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων. Μάλιστα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέσιμων στην Ευρώπη, καθώς το 87% της παραγωγής εξάγεται σε 85 χώρες.

Κωνσταντίνος Πενταφράγκας – Θεόδωρος Τρύφων, Elpen: Μπαράζ επενδύσεων σε νέα εργοστάσια

Μόλις πρόσφατα η Elpen, με συνεπικεφαλής τους κυρίους Κωνσταντίνο Πενταφράγκα και Θεόδωρο Τρύφωνα, κατάφερε να εντάξει στις στρατηγικές επενδύσεις το νέο της επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο ήδη τρέχει και αφορά τη δημιουργία νέων εργοστασίων και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα με τη δημιουργία βιοκαινοτόμων μονάδων παραγωγής στερεών και υποστηρικτικών για αναπνευστικές παθήσεις φαρμάκων.

Επίσης, νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στο Κορωπί με τη δημιουργία μονάδας ογκολογικών φαρμάκων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα ενώ επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται οι υφιστάμενες παραγωγικές της μονάδες στο Πικέρμι.

Η Elpen κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και το φαρμακευτικό χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πάνω από 150 επώνυμα ιδιοσκευάσματα σχεδόν σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Παναγιώτης Ζάκος, Pharmazac: Ζητούμενο ο μετασχηματισμός

Ετοιμη να μεταμορφωθεί σε πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac, η οποία, εν μέσω πανδημίας, προχωρεί στην ανέγερση δύο παραγωγικών μονάδων: στη Βιομηχανική Περιοχή Κερατέας και στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας. Η πρώτη μονάδα θα είναι έκτασης 10.000 τ.μ. και η δεύτερη, ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, θα είναι 3.000 τ.μ. Με αυτές τις επενδύσεις που εντάσσονται σε ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ, ο ιδρυτής της Pharmazac, Παναγιώτης Ζάκος, υλοποιεί το σχέδιο για τη δημιουργία μιας πλήρως καθετοποιημένης φαρμακοβιομηχανίας η οποία θα αναπτύσσει και θα παράγει δικά της φάρμακα. Oι δύο μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 120 θέσεις εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ θα συμβάλουν στην ενίσχυση του τζίρου της εταιρείας, ο οποίος το 2019 έκλεισε κοντά στα 17,4 εκατ. έναντι 16 εκατ. το 2018.

Η Pharmazac, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Πάγκαλος, δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια στη διανομή και κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα είναι αποκλειστική διανομέας των προϊόντων μεγάλων πολυεθνικών.

Νίκος Ρασσιάς, Rafarm: Νέο εργοστάσιο ετοιμάζει ο leader των κολλυρίων

Ενα νέο εργοστάσιο και ένα νέο ερευνητικό κέντρο αποτελούν τη βάση του νέου επενδυτικού σχεδίου της φαρμακευτικής βιομηχανίας Rafarm υπό τον κ. Νίκο Ρασσιά. Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την κατασκευή υπερσύγχρονων γραμμών παραγωγής για στείρα οφθαλμικά και ενέσιμα προϊόντα στην Παιανία. Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, έκτασης 2.500 τ.μ., με στόχο την πιστοποίησή του από τον FSA.

Η Rafarm, με 45 χρόνια ιστορία, κατέχει σήμερα ηγετική θέση στην ανάπτυξη στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων προϊόντων στην Ευρώπη. Με δυναμική παρουσία και στις πέντε ηπείρους, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε πιστοποίηση από τον FDA για το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της.

Κωνσταντίνος Παχής, Iasis Pharma: Νέο συγκρότημα στο Κορωπί

Η φαρμακοβιομηχανία Iasis Pharma του κ. Κωνσταντίνου Παχή τρέχει πενταετές επενδυτικό – αναπτυξιακό πλάνο πολλαπλών σταδίων για τη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και νέας υπερσύγχρονης μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο Κορωπί, σε έκταση 45.000 τ.μ. Σημειωτέον ότι η εταιρεία διαθέτει μονάδα παραγωγής στο Καματερό. Η Iasis Pharma δραστηριοποιείται στην παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη (τόσο μέσω νέων φαρμακοτεχνικών μορφών όσο και μέσω νέων τρόπων χορήγησης των προϊόντων), εισαγωγή και εμπορία φαρμάκων, φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών προϊόντων. Βασικοί άξονες της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία είναι η επέκταση της παρουσίας της στον χώρο ΕΜΕΑ και η αύξηση του χαρτοφυλακίου φαρμακευτικών, medical devices και OTC προϊόντων της.

Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 16,9 εκατ. ευρώ το 2019 (14,83 εκατ. μετά το clawback).

Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, Adelco: Εκσυγχρονισμός για μία από τις παλαιότερες εταιρείες του φαρμάκου

Το νέο επενδυτικό πλάνο της Adelco αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της στο Μοσχάτο με ανανέωση του μηχανολογικού και του εργαστηριακού της εξοπλισμού με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρωτότυπων, συμπληρωμάτων διατροφής, βρεφικών προϊόντων καθώς και σειράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η εταιρεία, με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Κολοκοτρώνη, είναι μία εκ των παλαιότερων εταιρειών του χώρου με ιστορία άνω των 85 ετών. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση φαρμάκων, καλλυντικών, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα στο εξωτερικό με την ίδρυση υποκαταστημάτων σε Αυστραλία και Ιορδανία, φτάνοντας οι εξαγωγές να αναλογούν περίπου στο 30% του κύκλου εργασιών της, που ήταν 7,43 εκατ. ευρώ το 2019.

Νίκος Μπουφίδης, Βennett: Επέκταση με νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση

Νέο εργοστάσιο περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Bennett. Η φαρμακοβιομηχανία, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μπουφίδη, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα μας στους τομείς της καρδιολογίας και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Διαθέτει ήδη δύο σύγχρονα εργοστάσια με μεγάλη παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και διάθεση αυτών σε Ελλάδα και εξωτερικό και πλέον έχει σχεδιάσει την κατασκευή νέου. Το τελευταίο, έκτασης 24.000 τ.μ., θα δημιουργηθεί στη Μεταμόρφωση και θα διαθέτει αυτοματοποιημένες γραμμές για την παραγωγή φαρμάκων, ΜΗΣΥΦΑ, συμπληρωμάτων διατροφής και βρεφικής διατροφής.

Επίσης, στο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνεται ένα νέο τμήμα R&D για την ανάπτυξη νέων φαρμακοτεχνικών μορφών. Ο κύκλος εργασιών της, με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, του 2019, ήταν 22,57 εκατ. ευρώ. Μετά το clawback o καθαρός τζίρος ήταν 15,54 εκατ. ευρώ.

Αγγελος Παγώνης, Βιόκοσμος: Με το βλέμμα στο εξωτερικό η μοναδική εταιρεία ραδιοφαρμάκων

Η Βιόκοσμος, με επικεφαλής τον κ. Αγγελο Παγώνη, ετοιμάζει νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική με στόχο την επέκταση του δικτύου διανομής σε Βαλκάνια και Κύπρο.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1992, αποτελεί την πρώτη και έως σήμερα μοναδική εταιρεία ραδιοφαρμάκων στην Ελλάδα. Επικεντρωμένη στη μάχη για τη θεραπεία του καρκίνου, η Βιόκοσμος το 2000 εγκατέστησε το πρώτο στην Ελλάδα κυκλοτρόνιο παραγωγής βραχύβιων ραδιοϊσοτόπων.

Το εργοστάσιό της βρίσκεται στο Λαύριο. Μέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό της την αδειοδότηση τεσσάρων διαφορετικών ραδιοφαρμάκων και βρίσκεται στο στάδιο κλινικής μελέτης για την ανάπτυξη νέων.

Γιάννης Κουτσουρίδης – Σάββας Θαλασσέλης, Syn Innovation: Στροφή στην παραγωγή

Tη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης παραγωγικής μονάδας στον τομέα των ραδιοφαρμάκων προβλέπει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ της Syn Innovation, μιας νέας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2014.

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να χτιστεί στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι κύριοι Γιάννης Κουτσουρίδης και Σάββας Θαλασσέλης, οι οποίοι φαίνεται ότι δικαιώνονται για το παράτολμο βήμα που έκαναν μεσούσης της ελληνικής κρίσης για την ίδρυση της Syn Innovation. Η εταιρεία στα λίγα χρόνια ζωής της έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των σκιαγραφικών σκευασμάτων, συνεργαζόμενη με την πολυεθνική εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων Guerbet.

Βασίλης Δέρβος – Ιωάννης Αναγνωστάκης, Opus Materia: Επένδυση στην ψηφιακή υγεία

Η Opus Materia των κυρίων Βασίλη Δέρβου και Ιωάννη Αναγνωστάκη, που ιδρύθηκε το 1997, είναι μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία παράγει ογκολογικά φάρμακα και προϊόντα βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Οι δραστηριότητές της εστιάζονται στην ανάπτυξη και διάθεση υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών προϊόντων, χημικών-αντιδραστηρίων και επιστημονικών οργάνων. Επίσης, η εταιρεία παρέχει εξειδικευμένες διατροφικές υπηρεσίες σε ογκολογικούς ασθενείς και δραστηριοποιείται και στον χώρο της ψηφιακής υγείας.

Το νέο της επενδυτικό πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού αρχείου ογκολογικού ασθενούς, τη λειτουργία παθολογοανατομικού εργαστηρίου, μια εξειδικευμένη ιατρική εφαρμογή για τους ογκολόγους, καθώς και μια πλατφόρμα παρακολούθησης διατροφολογικών στοιχείων νεφρολογικών ασθενών.

Διαβάστε ακόμα 

ΔΕΗ: Νέα έξοδος στις αγορές τη Δευτέρα για κεφάλαια άνω των €100 εκατ.

Απόφαση – ανατροπή για τα κομμωτήρια: Επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Επίδομα 3.000 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση – Πότε λήγει η προθεσμία

Keywords
600 δις, επενδυσεις, ερχονται, φαρμακα, βιανεξ, boehringer, demo, frezyderm, gap, lavipharm, opus, pharmathen, innovation, πεφ, business, εταιρεία, fda, ελλαδα, ηπα, hub, θεσσαλονικη, αθηνα, νέα, κερατεα, καλοκαιρι, fsa, κυπρος, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, σταυροι, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, frezyderm, αμερικανικη αγορα, χωρες, αυστραλια, βημα, εξοδος, ηπα, ιατρικη, ιορδανια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, χαλκιδικη, fda, fsa, αγορα, αυξηση, αξονες, βαλκανια, βγαινει, βιανεξ, βλεμμα, βρισκεται, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, διοικηση, ευρω, εξελιξη, εποχη, επωνυμα, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωης, ιδρυση, υπηρεσιες, μηχανες, θεσεις εργασιας, καματερο, κινηση, κυκλος, κολοκοτρωνης, κομμωτηρια, κορωπι, κρυονερι, κτιρια, λαυριο, λειτουργια, μοσχατο, νικο, οικογενεια, παγκαλος, παχη, πεφ, πικερμι, πιστοποιηση, πορτα, ρολο, σαββας, σαπες, συγκεκριμενα, συζητηση, σπατα, σχεδια, σχεδιο, τζιρος, τμημα, τριπολη, υλοποιηση, φυσικα, φτανει, ψηφιακη, ιωαννης, αγορες, boehringer, demo, εφαρμογη, εξαγωγες, gap, hub, χωρα, innovation, κομματι, κωνσταντινου, lavipharm, μπροστα, opus, pharmathen, πωληση, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα