Έρχονται νέα placements στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Δημήτρη Παφίλα

Συνήθως οι επιτυχημένοι fund managers βγάζουν τα περισσότερα χρήματα επενδύοντας σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και όχι τοποθετώντας κεφάλαια στις εταιρείες του Γενικού Δείκτη όπως η υπόλοιπη αγορά.

Οι αναπτυσσόμενες εταιρείες, με τη σειρά τους, αναζητούν εκείνους τους funds managers που επενδύουν μεσομακροπρόθεσμα ώστε να αλλάξουν επίπεδο κεφαλαιοποίησης δίχως αναταράξεις. Η πρώτη προσέγγιση με τους ξένους και Ελληνες επενδυτές πραγματοποιείται συνήθως με

ιδιωτικές τοποθετήσεις (placements) προς ξένους θεσμικούς επενδυτές. Οπως θα δούμε, η διάθεση πακέτου μετοχών έχει θετική επίδραση στις εισηγμένες: βελτιώνεται η ελεύθερη διασπορά, η εταιρεία αυξάνει τα ίδια κεφάλαιά της, ενώ η συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών αυξάνει την εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Υστερα λοιπόν από την πρώτη επιτυχημένη διάθεση μετοχών το 2018 από την Τέρνα Ενεργειακή (52,2 εκατ. ευρώ), η όρεξη άνοιξε τόσο στις εισηγμένες όσο και στις χρηματιστηριακές και επενδυτικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», τρεις τουλάχιστον εισηγμένες σχεδιάζουν placements τους επόμενες μήνες, ενώ μια ακόμα ενεργειακή εταιρεία σχεδιάζει τη διάθεση μετοχών. Πρόκειται για τη βιομηχανία έλασης αλουμινίου ElvalHalcor, τη βιομηχανία γιαουρτιού Κρι-Κρι, και την εταιρεία παραγωγής χρηματοικονομικού λογισμικού Profile.

Ποιες είναι

Η Kρι-Κρι μέσα σε ένα έτος διπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της, καθώς από τα 60-62 εκατ. ευρώ βρέθηκε στα 125 εκατ. ευρώ. Η εξαγωγική εταιρεία αποτελεί επιλογή πολλών Ελλήνων θεσμικών επενδυτών, καθώς ακόμα και την περίοδο της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο συνέχισε σταθερά την παραγωγή της. Οπως έχει ανακοινώσει ήδη ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος πρόθεσή του είναι να διαθέσει ένα ποσοστό από το 76% των μετοχών που ελέγχει η οικογένειά του.

Η Κρι-Κρι ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της Ιρλανδίας ύστερα από την επιτυχημένη παρουσία στην Αγγλία. Η εταιρεία απασχολεί 350 άτομα προσωπικό και διαθέτει 79 εκατ. πωλήσεις, ενεργητικό 83 εκατ. ευρώ και κέρδη προ χρηματοοικονομικών 13 εκατ. ευρώ.

Η Profile προχωρεί ήδη σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών το οποίο δύναται είτε να ακυρωθεί είτε να διατεθεί προς ξένους θεσμικούς επενδυτές. Δεδομένου ότι η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη της εξαγορά στη Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Login) και σχεδιάζει ακόμα μία στην Αγγλία, είναι πολύ λογικό να προετοιμάζει μια διάθεση μετοχών (placement) ώστε να αντλήσει επιπρόσθετα ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της νέας εξαγοράς.

Τέλος, η ElvalHalcor θα προχωρήσει σε διάθεση μετοχών προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά των ελεύθερων μετοχών ύστερα από τη συγχώνευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα