Ερχονται το φθινόπωρο οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος γαλλικής κωμωδίας, αλλά στην πραγματικότητα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης των γονέων για την πρόσληψη βρεφοκόμων – baby sitters που θα φροντίζουν βρέφη, το οποίο θα ενταχθεί το φθινόπωρο στο πλέγμα των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων κυρίως γονέων, των μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη

του παιδιού ή των παιδιών τους είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι του παιδαγωγού-φύλακα.

Η επιδότηση (περίπου 200-250 ευρώ μηνιαίως – δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας «νταντά» για λίγες ή περισσότερες ώρες την ημέρα προκειμένου να διευκολυνθεί η μητέρα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το φθινόπωρο σε κάποιους δήμους, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Οι «νταντάδες» θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Δεν θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες, ενώ δεν θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

«Με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”», επισημαίνει η υφυπουργός Eργασίας Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, «στηρίζουμε την οικογένεια και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση. Προωθούμε την εξισορρόπηση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή προκειμένου οι γυναίκες να μη βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια. Οι γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια αναγκάζονται πολλές φορές να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να βγαίνουν εντελώς εκτός αγοράς εργασίας. Με τις “Νταντάδες της Γειτονιάς” οι γυναίκες μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, ενώ παράλληλα μειώνεται η αδήλωτη εργασία μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν, κατόπιν πιστοποίησης, ως παιδαγωγοί-φύλακες».

Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία

Στις νέες δράσεις που προωθεί η υφυπουργός Εργασίας συγκαταλέγονται και προγράμματα για την προστασία από τη βία που ασκείται ενάντια στις γυναίκες, η οποία αυξήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας καραντίνας, όπως δείχνει ο αριθμός των καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Η υφυπουργός Eργασίας Μαρία Συρεγγέλα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4.000 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Σε 50 περιπτώσεις μάλιστα οι γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας. Οι οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΞΕΕ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ΞΕΕ φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021) πρόσφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά. Σημειώνεται ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» πρόσφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Στο πλαίσιο της προστασίας κατά της βίας θα ενισχυθούν οι δομές (ξενώνες) για τη διαμονή των γυναικών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητούνται θέσεις εργασίας ώστε οι κακοποιημένες γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους.

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μη μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα», ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι «μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες μας διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά».

Διαβάστε ακόμη

Τα 4 «bonus» για όσους σπεύσουν να εφαρμόσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία

Γιατί η Axel Springer εξαγοράζει το Politico έναντι 1 δισ.

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι νέες χρυσές συμφωνίες (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα