Έρευνα: Αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση για τη δανειοδότηση της οικονομίας
Κυκλοφόρησε το 43ο τεύχος (Ιούλιος 2016) του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο δημοσιεύονται οι εξής τέσσερις μελέτες:
Νίκος Βέττας, Ιωάννης Γιωτόπουλος, Ευαγγελία Βαλαβανιώτη και Svetoslav Danchev: "Οι προσδιοριστικοί παράγοντες της εξωστρέφειας των νέων επιχειρήσεων"
Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό αποτελεί ένα κρίσιμο στόχο πολιτικής, καθώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής
Όπως προκύπτει από το υπόδειγμα, ο βαθμός εξωστρέφειας μιας επιχείρησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα δραστηριότητάς της. Αυξημένη εξωστρέφεια έχουν κυρίως οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, οι οποίες δεν παρέχουν μεν υπηρεσίες έντασης γνώσης προς επιχειρήσεις, αλλά διαθέτουν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Το μέγεθος της επιχείρησης αποτελεί και αυτό καθοριστικό παράγοντα εξαγωγικού προσανατολισμού, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να εμφανίζονται περισσότερο εξωστρεφείς. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εδραιωθεί στον κλάδο τους τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη διείσδυση σε αγορές εκτός των συνόρων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων αποτελεί και η ρευστότητα, αλλά και οι περιορισμένες υποχρεώσεις προς τρίτους.
Επομένως, αναδεικνύεται η σημασία της ενεργοποίησης και ανάπτυξης αποτελεσματικών συμβουλευτικών δομών για τις νέες επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Μια πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να περιλαμβάνει την αποτελεσματική παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως α) διευκόλυνση της μεταφοράς πληροφοριών και γνώσης αναφορικά με τις εκτός των συνόρων αγορές και τη ζήτηση για τεχνολογία, β) βοήθεια στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης σχετικά με διεθνείς δραστηριότητες, γ) εργαλεία δικτύωσης με πιθανούς στρατηγικούς επιχειρηματικούς εταίρους που δραστηριοποιούνται ήδη σε ξένες αγορές, δ) κατάρτιση ενός πρακτικού οδηγού για το επιχειρείν σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ε) εξάλειψη πιθανών νομικών εμποδίων και στ) ενημέρωση για πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Στυλιανή Μπέλλη και Κωνσταντίνα Μπακινέζου: "Η μετάβαση στη νέα μεθοδολογία κατάρτισης του Ισοζυγίου Πληρωμών - BPM6"
Το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών και της Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης υιοθετώντας τη νέα μεθοδολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία περιγράφεται στην 6η έκδοση του "Εγχειριδίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών και τη Διεθνή Επενδυτική Θέση" και θέτει τα νέα διεθνή στατιστικά πρότυπα κατάρτισής τους. Η μελέτη παρουσιάζει τις αλλαγές που εισήγαγε η υιοθέτηση της εν λόγω μεθοδολογίας, περιγράφει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στο ισοζύγιο αγαθών και συγκρίνει τις αναθεωρημένες σειρές με εκείνες που προέκυπταν από την προηγούμενη μεθοδολογία.
Η νέα μεθοδολογία παρέχει ολοκληρωμένη μέθοδο καταγραφής και παρακολούθησης των μεταβολών στις διεθνείς συναλλαγές, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η βασική δομή του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει η ίδια. Ωστόσο, εισάγονται πλέον νέες υποκατηγορίες, νέες ταξινομήσεις και πιο λεπτομερείς αναλύσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, η μετάβαση στη νέα μεθοδολογία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών συνοδεύθηκε και από μια επιπλέον σημαντική αλλαγή: την εναρμόνιση των στατιστικών στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών με τους εθνικούς λογαριασμούς, μέσω της ενσωμάτωσης των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ στο ισοζύγιο αγαθών της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή η προσαρμογή αποτέλεσε τον κύριο λόγο αναθεώρησης των μεγεθών του ισοζυγίου αγαθών και κατά συνέπεια του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, η ανάλυση των σειρών που καταρτίστηκαν με βάση τη νέα μεθοδολογία για την περίοδο 2002-2014 δείχνει τη σημαντική θετική προσαρμογή της οικονομίας από το 2009 και μετά, η οποία οδήγησε στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
Σοφία Λαζαρέτου: "Φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου: η σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης"
Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, γνωστό με τον όρο "διαρροή" ή "έξοδος εγκεφάλων" (brain drain), έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Από το 2008 μέχρι το 2013, σχεδόν 223 χιλιάδες νέοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, ηλικίας 25-39 ετών εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα με κατεύθυνση τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών συνηγορούν ότι το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα αφορά νέους, άγαμους και με υψηλή μόρφωση. Μεταξύ των σημαντικότερων λόγων μετακίνησης καταγράφονται όχι μόνο η ανεργία και η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης. Η ισχυρή εκδήλωση του φαινομένου και η δυναμική του καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο, πρώτον, να αποτυπωθούν και να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του, δεύτερον, να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται στην παρούσα συγκυρία και, τρίτον, να εντοπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την εγχώρια οικονομία.
Φαίδων Καλφάογλου: "Κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών: αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη για τη δανειοδότηση της οικονομίας"
Η μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών επηρεάζει τη συμπεριφορά τους σχετικά με τη δανειοδότηση της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως μέρος κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και παρατίθενται τα κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί να αξιολογηθεί η επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος σχετικά με τη δημιουργία κινήτρων για την επανεκκίνηση του δανεισμού προς την οικονομία.
Ο στόχος των προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης είναι αφενός η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αφετέρου η προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η συνέχιση των λειτουργιών της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και ιδιαίτερα της δανειοδότησης της οικονομίας. Τείνει ωστόσο να γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η σταθεροποίηση της κεφαλαιακής βάσης είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν τα τραπεζικά ιδρύματα να ξαναρχίσουν το δανεισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά μη ικανή συνθήκη για τη δανειοδότηση της οικονομίας. Η ικανή συνθήκη προέρχεται από τις λεπτομέρειες υλοποίησης ενός προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης, όπως την ταχύτητα παρέμβασης των αρμόδιων αρχών, το ικανό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων των προβλημάτων των τραπεζών, την επιτυχή αναδιάρθρωσή τους κ.λπ.
Στη μελέτη εξετάζονται δύο διεθνή παραδείγματα προγραμμάτων ανακεφαλαιοποίησης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εξαχθούν τα διδάγματα που προέκυψαν ώστε να αντιπαρατεθούν με την ελληνική εμπειρία και ιδιαιτέρως με το τελευταίο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του Νοεμβρίου 2015.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κάλυψε τις τρέχουσες εποπτικές απαιτήσεις, αλλά και τις απαιτήσεις των παραγόντων της αγοράς, δημιουργώντας ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας. Συνεπώς, κρίνεται ότι εκπληρώθηκε η αναγκαία συνθήκη για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Ωστόσο, για να ικανοποιηθεί και η ικανή συνθήκη, απαραίτητη είναι επίσης η αντιμετώπιση ορισμένων βασικών πηγών αβεβαιότητας που αποτελούν δυνητικά ανασχετικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Τέτοιες είναι το ενδεχόμενο μεταβολών στις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου, ο κίνδυνος αναποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Θετικά προβλέπεται να συμβάλει επίσης η σταδιακή αποκατάσταση των πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών. Όσο ταχύτερα υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, τόσο γρηγορότερα αναμένεται να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για λύση στη Μαρινόπουλος
- Πότε η Εφορία σβήνει πρόστιμα και προσαυξήσεις
- Την Πέμπτη τα οικογενειακά επιδόματα σε 476.887 δικαιούχους
- Ερχεται... ηλεκτροσόκ για όσους κλέβουν ρεύμα!
- ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Παραιτήθηκε ο Μ. Σάλλας από την Τράπεζα Πειραιώς
- Το φιάσκο με τους 200 φέρνει στο προσκήνιο σενάρια εκλογών
- «Σβήνουν» παλιά πρόστιμα και προσαυξήσεις της εφορίας λόγω... ανωτέρας βίας
- Τουρκία: Βαρύ sell-off σε ομόλογα και λίρα, κίνδυνος υποβάθμισης σε junk
- Σάρωσε η Goldman Sachs στα κέρδη!
- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Οι Βρετανοί κατακλύζουν την Κέρκυρα, παρά το Brexit
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Το φιάσκο με τους 200 φέρνει στο προσκήνιο σενάρια εκλογών
- «Σβήνουν» παλιά πρόστιμα και προσαυξήσεις της εφορίας λόγω... ανωτέρας βίας
- Απορρίφθηκε η αγωγή φορέων της Θεσσαλονίκης για τις πρόσφατες απεργίες στον ΟΛΘ
- Αίτηση στη ΔΟΥ για να μη χάσουν τις φοροαπαλλαγές τους οι άνεργοι
- Οι προτάσεις της ΤτΕ για να ανακοπεί το Brain Drain
- BoE: Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας μετά το Brexit
- Μέρκελ - Μέι ορίζουν τις «κόκκινες» γραμμές μετά το Brexit
- Πίσω στην Άγκυρα ο Ερντογάν για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
- Το Brexit έπιασε στον ύπνο τις μεγάλες επιχειρήσεις
- Έρευνα: Αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση για τη δανειοδότηση της οικονομίας
- Τελευταία Νέα New Money
- Έρευνα: Αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη η ανακεφαλαιοποίηση για τη δανειοδότηση της οικονομίας
- «Σβήνουν» παλιά πρόστιμα και προσαυξήσεις της εφορίας λόγω... ανωτέρας βίας
- Αίτηση στη ΔΟΥ για να μη χάσουν τις φοροαπαλλαγές τους οι άνεργοι
- Έκθεση των «σοφών» της ΤτΕ: Δεν υπάρχουν αρκετά Κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας
- Το Brexit έπιασε στον ύπνο τις μεγάλες επιχειρήσεις
- Το φιάσκο με τους 200 φέρνει στο προσκήνιο σενάρια εκλογών
- ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τους στόχους ανάπτυξης της Ιταλίας - Αφήνει «παράθυρο» για τραπεζικό bail out
- Nestle Ελλάς: Μειώθηκαν πωλήσεις και κέρδη το 2015 – Ανησυχεί για τις προοπτικές
- Οι προτάσεις της ΤτΕ για να ανακοπεί το Brain Drain
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συνάντηση Λιου - Σταθάκη το πρωί της Πέμπτης
- Την Πέμπτη τα οικογενειακά επιδόματα σε 476.887 δικαιούχους
- Φώφη Γεννηματά: Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν θέλουν συμφωνία για τον εκλογικό νόμο
- «Ερντογάν και σία»
- Την ίδρυση Εθνοφυλακής εξετάζει ο Ολάντ
- Καζίνο: Η Πάρνηθα…κατεβαίνει στην Αθήνα! – Δεύτερο καζίνο στο Ελληνικό
- Saxo Bank: Οι παγκόσμιες αγορές πρέπει να προσέχουν τι εύχονται
- Mε... «δούκισσα» ντοπάρονταν οι Ρώσοι αθλητές
- Τι λέει ο άνθρωπος που έπεσε μπροστά από το τανκ και το σταμάτησε [ΕΙΚΟΝΕΣ]
- Αυτή είναι η πιο "δροσερή" φωτογραφία της Αντέλ