Έρευνα διαΝΕΟσις για τον ένα χρόνο πανδημίας: Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική κοινωνία
Από τον Απρίλιο του 2020 η διαΝΕΟσις έχει ξεκινήσει έναν κύκλο πανελλαδικών ερευνών κοινής γνώμης, για να καταγράψει τις απόψεις και τις στάσεις των Ελλήνων μέσα στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά, το ερωτηματολόγιο επικαιροποιήθηκε με τη συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ώστε τα ευρήματα να χρησιμεύουν και στον σχεδιασμό της στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος
Πλέον έχει περάσει ένας χρόνος. Στη νέα, την πέμπτη στη σειρά τέτοια έρευνα, που διεξήχθη και πάλι σε συνεργασία με τη Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στις αρχές Μαρτίου 2021, χαρτογραφούμε μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είδαμε στην αρχή της πανδημίας.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της πρώτης μας έρευνας εκείνο τον δραματικό Απρίλιο, ήταν μια θεαματική έκρηξη αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής.
Το 86% τότε θεωρούσαν ότι τα πράγματα στη χώρα “πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση”, το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η αισιοδοξία, ενώ στην ερώτηση για το πότε εκτιμούν ότι θα επανέλθουμε σε μια “κανονική καθημερινότητα”, 7 στους 10 Έλληνες απαντούσαν “μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020”.
Πλέον, φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πια το 46%. Έχει ενδιαφέρον το ότι η ομάδα του πληθυσμού που θεωρεί περισσότερο ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση είναι οι ηλικίας άνω των 65, που συμφωνούν σε ποσοστό 59,2%. Αντίθετα, οι νέοι ηλικίας 17-24 πιστεύουν το αντίστροφο.
Μαζί με την υποχώρηση της αισιοδοξίας εδραιώνεται και ο ρεαλισμός. Οι προσδοκίες των Ελλήνων, πια, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021.
Η αισιοδοξία, δε, δεν είναι το συχνότερο συναίσθημα που δηλώνουν οι Έλληνες ότι νιώθουν πιο έντονα. Η αβεβαιότητα είναι. Η αισιοδοξία είναι έκτη στη λίστα.
Παρ’ όλα αυτά, πλέον για πρώτη φορά οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”. Στην ερώτηση για το στάδιο της κρίσης στο οποίο, κατά τη γνώμη τους βρισκόμαστε, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι απαντούσαν ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά μας”. Η επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών φαίνεται πως άλλαξε αυτή την εικόνα. Πλέον μια (όχι πολύ μεγάλη, αλλά σαφής) πλειοψηφία, το 54,5%, λένε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.
Κατά τα άλλα, οι Έλληνες επιβεβαιώνουν και σε αυτή την έρευνα ότι παίρνουν την απειλή του κορωνοϊού πολύ στα σοβαρά. Στην ερώτηση για το αν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως όχι, “είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια” – το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή.
Ένα 52,3% θεωρούν πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό, ενώ δύο στους τρεις (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει “πολύ” ή “αρκετά” από τη νόσο Covid-19. Αυτά τα ποσοστά παραμένουν σχετικά σταθερά τους τελευταίους μήνες, και δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει το φαινόμενο με φόβο.
Ένα 4,1%, πια, δηλώνουν πως έχουν προσβληθεί οι ίδιοι από τον ιό και ένα 8% πως έχει προσβληθεί κάποιο μέλος της οικογένειας τους. Σε αυτό το 8%, δε, ένα 9,2% δηλώνουν ότι το μέλος της οικογένειας που νόσησε, τελικά κατέληξε.
Όσον αφορά την καθημερινότητα, καθώς από το Νοέμβριο και μετά η χώρα είναι σε μια σχετικά συνεχή “καραντίνα”, οι ζωές των πολιτών έχουν “παγώσει”. 7 στους 10 λένε ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει “πολύ” ή “πάρα πολύ” -στους νέους ηλικίας 17-24 είναι σχεδόν 9 στους 10.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, καθότι η ζωή και η δραστηριότητα δεν είχαν σταματήσει εντελώς. Αξίζει να δούμε μερικές καθημερινές δραστηριότητες και το κατά πόσο τις κάνουν περισσότερο ή λιγότερο από πριν την πανδημία οι πολίτες σήμερα. Σε παρένθεση βλέπετε το αντίστοιχο ποσοστό από το Σεπτέμβριο του 2020, όταν καταστήματα, εστιατόρια κλπ ήταν ανοιχτά:
Το 94% (από 62,9%) ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες.Το 90% (από 54,3%) ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα.Το 90% (από 60,5%) ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ.Το 88% (από 76,3%) δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία.Το 87% (από 56%) ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους.Το 68% (από 59,5%) ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο.Το 68% (από 53,8%) ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο.Το 61% (από 29%) ότι βλέπουν σπανιότερα μέλη της οικογένειας τους.Το 59% (από 51,3%) ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ.Όσον αφορά την εργασία, ωστόσο, τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον από διαφορετική άποψη.
Στην καραντίνα του Απριλίου 2020 δήλωναν πως δούλευαν κανονικά στο χώρο εργασίας τους μόνο 1 στους 4 εργαζόμενοι (25,4%), με τους υπόλοιπους να κάνουν τηλεργασία ή να βρίσκονται σε κάποια μορφή αναστολής εργασίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας πια, 3 στους 4 (72,7%) εργάζονταν κανονικά.
Έκτοτε ξαναμπήκαμε σε καραντίνα, αλλά δεν επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση.
Τον Δεκέμβριο του 2020, οι μισοί εργάζονταν κανονικά (48%).
Τον Μάρτιο του 2021, πια, το 53,9% εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, που έχουν προχωρήσει αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, η καθολική αποδοχή της διαδικασίας και των εμβολίων εν γένει από τους πολίτες εξακολουθεί να ισχύει.
81,1% αξιολογούν ως θετική εξέλιξη την έναρξη των εμβολιασμών, 72% είναι ικανοποιημένοι με την προτεραιοποίηση όπως έχει οριστεί από την αρμόδια επιτροπή -αλλά μόνο 1 στους 3 είναι ικανοποιημένοι με τον ρυθμό των εμβολιασμών έως τώρα.
Το 9,4% του δείγματος για πρώτη φορά από τότε που αρχίσαμε της έρευνες δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ 28,7% δηλώνουν ότι κάποιο μέλος της οικογένειας τους το έχει κάνει. Από το 9,4% που έχουν εμβολιαστεί, το 99% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Και, βέβαια, η στάση των υπολοίπων απέναντι στον εμβολιασμό είναι πλέον εντελώς διαφορετική από ό,τι ήταν το Σεπτέμβριο του 2020, όταν κάναμε για πρώτη φορά τη σχετική ερώτηση. Τότε μόνο το 49,5% δήλωναν ότι θα κάνουν το εμβόλιο αλλά μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα πολλών διαφορετικών εμβολίων και την επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών σε πολλές (κυρίως τις πλούσιες και ανεπτυγμένες) χώρες του κόσμου, το ποσοστό αυτό άλλαξε. Πλέον το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο -και επιπλέον, όπως είπαμε, άλλο ένα 9,4% το έχουν κάνει ήδη.
Από αυτό το 68%, δε, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, αλλά ένα 22% ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Αυτοί που απαντούν “σίγουρα ναι”, δε, από 32,5% του συνόλου των πολιτών τον Δεκέμβριο του 2020, έχουν φτάσει το 47% σήμερα.
Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά εδώ.
Διαβάστε ακόμα:
Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο – Τι θα ισχύσει για αναστολές, δώρο Πάσχα, επιδόματα ανεργίας
Πετρ Κέλνερ: Η μυθιστορηματική ζωή και ο αδόκητος θάνατος του Τσέχου δισεκατομμυριούχου
Από το «έμφραγμα» του Σουέζ στο «έμφραγμα» των λιμανιών – Πώς προετοιμάζεται ο Πειραιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μέσω ΚΕΠ θα διεκπεραιώνονται 21 υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ
- Συνάντηση της ΠτΔ με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας - Πολωνίας
- Μέρκελ: Δεν θα μείνω με τα χέρια σταυρωμένα
- DBRS: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
- Κ. Χατζηδάκης: Αυτά είναι τα 7 μέτρα στήριξης των εργαζομένων
- Μετρό Αθήνας: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4
- Fitch: Ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες για τις εταιρείες αντασφάλισης
- Όλα τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που παρατείνονται και τον Απρίλιο
- Και μέσω ΚΕΠ 21 υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ
- «Πράσινο Φως» στο Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο – Τι θα ισχύσει για αναστολές, δώρο Πάσχα, επιδόματα ανεργίας
- Στουρνάρας στην Handelsblatt: «Προκλήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική την περίοδο μετά την πανδημία»
- Μετρό: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4
- Βιοκαρπέτ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η έκδοση ομολογιακού δανείου έως €5,23 εκατ.
- e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: 21 υπηρεσίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ
- Στα 15,5 δισ. ευρώ το 2020 η απώλεια τουριστικών εσόδων για το Παρίσι
- Διώρυγα Σουέζ: Θα χρειαστεί ίσως και μήνες η αποκατάσταση των προβλημάτων (vid)
- Έρευνα διαΝΕΟσις για τον ένα χρόνο πανδημίας: Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική κοινωνία
- Η Kaizen Gaming στο πλευρό της Emfasis Foundation
![Έρευνα ΝΕΟσις, Πόσο,erevna neosis, poso](https://images32.inewsgr.com/4078/40782468/erevna-dianeosis-gia-ton-ena-chrono-pandimia-poso-echei-allaxei-i-elliniki-koinonia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Έρευνα διαΝΕΟσις για τον ένα χρόνο πανδημίας: Πόσο έχει αλλάξει η ελληνική κοινωνία
- Στουρνάρας στην Handelsblatt: «Προκλήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική την περίοδο μετά την πανδημία»
- Βιοκαρπέτ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η έκδοση ομολογιακού δανείου έως €5,23 εκατ.
- e-ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: 21 υπηρεσίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ
- Μετρό: Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για τη Γραμμή 4
- Διώρυγα Σουέζ: Θα χρειαστεί ίσως και μήνες η αποκατάσταση των προβλημάτων (vid)
- Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο – Τι θα ισχύσει για αναστολές, δώρο Πάσχα, επιδόματα ανεργίας
- Στα 15,5 δισ. ευρώ το 2020 η απώλεια τουριστικών εσόδων για το Παρίσι
- Η Kaizen Gaming στο πλευρό της Emfasis Foundation
- Πετρ Κέλνερ: Η μυθιστορηματική ζωή και ο αδόκητος θάνατος του Τσέχου δισεκατομμυριούχου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- DBRS: Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
- Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων
- Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τηλεδιάσκεψη με Μακρόν - Μέρκελ για Ουκρανία και άλλα ζητήματα
- Μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Seat
- 100 παραδόσεις για το Peugeot 208 Rally4
- Χρ. Σταϊκούρας: Έτσι θα φτάσουν στα 14 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης
- Όλο το «πακέτο» στήριξης για τον Απρίλιο
- Τηλεδιάσκεψη με Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζει η Ρωσία για το ζήτημα της έντασης στην Ουρκανία
- Διευκρινήσεις Παναγιωτόπουλου για «προμήθειες στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία»
- Γερμανοί επιδημιολόγοι: Περισσότερα σοβαρά κρούσματα μεταξύ νεότερων ηλικιών