Ερευνα: Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα και οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες
Το 54% των Αθηναίων πολιτών θεωρεί «δύσκολη» την ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, ενώ πάνω από 7 στους 10 και στις επτά δημοτικές κοινότητες του δήμου Αθηναίων, θεωρεί ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία, ενώ ένα 65% πιστεύει το ίδιο και για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από το δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη από το Παρατηρητήριο Προσφυγικών Ροών, το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που έχει ως αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από τους πρόσφυγες για την προοπτική παραμονή τους στην Αθήνα: Σύμφωνα με αυτά, από τους ερωτηθέντες επικεφαλής νοικοκυριών, ένα ιδιαιτέρως μικρό ποσοστό δηλώνει πρόθεση παραμονής στην Ελλάδα (8% στον Ελαιώνα, 2% στα διαμερίσματα) καθώς η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει σαν τελικό προορισμό την Γερμανία (61% στον Ελαιώνα, 64% στα διαμερίσματα). Επίσης, 1 στους 3 δηλώνει πρόθεση να επιστρέψει στη χώρα του όταν η κατάσταση βελτιωθεί. Κατά συνέπεια, οι πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θέλει να δουλέψει στην Ελλάδα (59% στον Ελαιώνα και 76% στα διαμερίσματα). Περίπου 1 στους 3 από όσους δηλώνουν πρόθεση εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα θα έκαναν οποιαδήποτε δουλειά.
Έρευνα κοινής γνώμης
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, η πλειονότητα των Αθηναίων (57%) δηλώνει πως έδειξε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και παρείχαν κάποιου είδους στήριξη προς αυτούς (τρόφιμα, είδη ένδυσης, χρήματα κλπ). Αυτό ισχύει, ακόμα και για την πλειονότητα των ατόμων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (55%) ή είναι άνεργοι (58%).
Το 91% των Αθηναίων δηλώνουν πως υπάρχουν άνθρωποι άλλης εθνικότητας ή θρησκείας που ζουν στη γειτονιά τους. Από αυτούς το 44% δηλώνει πως στη γειτονιά τους διαμένουν πρόσφυγες. Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα στην 4η και την 6η δημοτική κοινότητα.
Τον Δεκέμβριο του 2016, η πλειονότητα των Αθηναίων θεωρεί πως η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα (66%) ποσοστό που αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο (51%) του ίδιου έτους.
Στάση πολιτών σχετικά με την κοινωνική ένταξη
Η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη αναφορικά με τον τόπο διαμονής των προσφύγων: το 38%δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο οι πρόσφυγες να διαμένουν σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας μόνο για πρόσφυγες, ενώ το 43% δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο να ζουν σε διαμερίσματα στην πόλη. Ο βαθμός ορατότητας των ξένων επηρεάζει αυτή την άποψη: όσο αυξάνεται το ποσοστό ορατότητας, τόσο αυξάνεται η προτίμηση των ειδικών ξενώνων ως χώρων διαμονής.
Η πλειονότητα της κοινής γνώμης και στις 7 δημοτικές κοινότητες της Αθήνας δηλώνει ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στα παιδιά των προσφύγων να γράφονται σε δημόσια σχολεία (72%) και να πηγαίνουν σε Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (65%)
Η κοινή γνώμη φαίνεται πιο διχασμένη σε θέματα παροχή αδειών εργασίας στους πρόσφυγες, με το50% να είναι υπέρ και το 37% κατά
Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ένταξη των προσφύγων σαν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το54% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία
Αποτελέσματα απογραφής στον Ελαιώνα και τα διαμερίσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας στον Ελαιώνα βασίστηκαν στην απογραφή 1.600 προσφύγων που στεγάστηκαν την περίοδο Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017 στη δομή φιλοξενίας , ενώ στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο σε διαμερίσματα που νοικιάζονται από τον δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο του προγράμματος προσωρινής στέγασης προσφύγων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, συμμετείχαν 901 άτομα.
Ως προς το προφίλ του πρόσφυγα πρόκειται για πολύ νέο πληθυσμό: τόσο στον Ελαιώνα όσο και στα διαμερίσματα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 20 ετών.
Η κοινότητα των προσφύγων είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμική: Η πλειονότητα των προσφύγων τόσο στον Ελαιώνα όσο και τα διαμερίσματα κατάγεται από τη Συρία (47% και 60%αντίστοιχα). Δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Αφγανοί, στη συνέχεια οι Ιρανοί και οι Κούρδοι. Σε μικρότερα ποσοστά βρίσκουμε Ιρακινούς, Παλαιστίνιους και άτομα από την Αφρική.
Η πλειονότητα των προσφύγων προέρχονται από αστικά κέντρα (πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων) στις χώρες καταγωγής τους
Για την συντριπτική πλειονότητα, ο βασικός λόγος φυγής από την χώρα τους ήταν για να γλυτώσουν από τα δεινά του πολέμου ή οι πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Στο σύνολό του, ο πληθυσμός των προσφύγων που καταγράφηκε και ερωτήθηκε αναφέρει ως χώρα transit την Τουρκία (100% στον Ελαιώνα, 97% στα διαμερίσματα)
Σχετικά με την εκπαίδευση του ερωτηθέντος πληθυσμού, ένας στους δύο επικεφαλής νοικοκυριών έχει ολοκληρώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση (50% στον Ελαιώνα και 49% στα διαμερίσματα)
Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των επικεφαλής νοικοκυριών είχε κάποια μορφή εργασίας στη χώρα προέλευσης (66% στον Ελαιώνα και 80% στα διαμερίσματα). Στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά αυτά μειώνονται αισθητά (29% στον Ελαιώνα και 33% στα διαμερίσματα).
Η ζωή στην Αθήνα
Στην πλειονότητά τους, οι ερωτηθέντες επικεφαλής νοικοκυριών που διαμένουν στον Ελαιώνα και στα διαμερίσματα εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τις δομές φιλοξενίας και τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτές (55% στον Ελαιώνα και 87% στα διαμερίσματα εκφράζουν ικανοποίηση).
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων αισθάνονται ασφαλείς στηνΑθήνα (93% στον Ελαιώνα και 97% στα διαμερίσματα), ενώ παράλληλα σε μεγάλη πλειοψηφία αναφέρουν ότι δεν έχουν υπάρξει θύμα κάποιου περιστατικού ξενοφοβίας (88% στον Ελαιώνα και 97% στα διαμερίσματα).
Στον Ελαιώνα, η συντριπτική πλειονότητα δηλώνει ικανοποιημένη με την παροχή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το ρεύμα και την καθαριότητα. Δυσαρέσκεια εκφράζεται για την ποιότητα του φαγητού (53%)
Το 95% των προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα δηλώνουν ότι έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους.
Η πλειονότητα των επικεφαλής νοικοκυριών δηλώνει σε καλή κατάσταση υγείας (55% στον Ελαιώνα και 74% στα διαμερίσματα) και η πλειονότητα έχει επισκεφθεί κάποια ελληνική δομή υγείας (52% στον Ελαιώνα και 62% στα διαμερίσματα)
Παράλληλα, οι πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι η βοήθεια που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα ήρθε κατά κύριο λόγο από τις ΜΚΟ (47%), Έλληνες πολίτες (16%), την Εκκλησία (10%) και τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα (6%). Οι τρεις βασικοί φορείς παροχής βοήθειας που αναφέρονται από τους πρόσφυγες είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (68%), η Praksis (27%) και η EATA (18%).
Η πλειονότητα των νοικοκυριών των προσφύγων χρησιμοποιούν προπληρωμένες ή χρεωστικές κάρτες (που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο η Ύπατη Αρμοστεία, το International Rescue Committee και η ΕΕ). Ενδεικτικά, μια οικογένεια προσφύγων που διαμένει σε διαμερίσματα στην Αθήνα, ξοδεύει κατά μέσο όρο 132 ευρώ την εβδομάδα στις τοπικές αγορές της Αθήνας – χρήματα τα οποία διατίθεται κυρίως για την αγορά τροφίμων/ ποτών και φροντίδας βρεφών. Αντίστοιχα, μια οικογένεια που διαμένει στον Ελαιώνα ξοδεύει 78 ευρώ την εβδομάδα τα οποία διατίθενται κυρίως σε αγορά τροφίμων/ ποτών και καρτών τηλεφωνίας.
- Σχετικά με την εκμάθηση της γλώσσας, ιδιαίτερα μικρά ποσοστά των επικεφαλής νοικοκυριών μιλούν την ελληνική γλώσσα (3% στον Ελαιώνα και 2% στα διαμερίσματα) και ένα μικρό ποσοστό δηλώνει πρόθεση να μάθει τη γλώσσα (22% στον Ελαιώνα και 17% στα διαμερίσματα).
Το Παρατηρητήριο Προσφυγικών Ροών του δήμου Αθηναίων υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Η Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο φορέων, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απίστευτο: Αεροπορική τραγωδία με 50 νεκρούς στο ίδιο σημείο που κατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο!
- Ασφαλής η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση
- Αυτός είναι ο 44χρονος που παρίστανε τον αστυνομικό στη Ρόδο [ΦΩΤΟ]
- Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που όμως θα πληρώνονται απ' την ΔΕΗ!
- Μέχρι τις 24 Απριλίου η υποβολή υποψηφιοτήτων για το «Βραβείο Στέλιος Χατζηϊωάννου 2017
- Μακρόν: Ο «Μότσαρτ των οικονομικών» φαβορί των εκλογών στη Γαλλία
- Δριμύτατη επίθεση Κ. Μητσοτάκη σε Π. Κουρουμπλή
- Η Cosco αναπτύσσεται στις εμπορικές αερομεταφορές μέσω της Skyserv
- Το χρονικό του δυστυχήματος με το στρατιωτικό ελικόπτερο
- Space Hellas: Οι εξελίξεις στην Άλφα Γκρίσιν δεν επηρεάζουν τις οικονομικές μας καταστάσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που όμως θα πληρώνονται απ' την ΔΕΗ!
- Η Cosco αναπτύσσεται στις εμπορικές αερομεταφορές μέσω της Skyserv
- Morgan Stanley: Αύξηση 70% στα κέρδη α' τριμήνου
- Ερευνα: Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα και οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες
- Mastercard: Yποστηρίζει startups με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης
- Υποχρεωτική αργία η Πρωτομαγιά, με απόφαση Αχτσιόγλου
- Τζ. Όσμπορν: Από βουλευτής... διευθυντής της «Evening Standard»
- Λιμενικά έργα προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Γιούνκερ: Μετά τις βρετανικές εκλογές η συζήτηση για το Brexit
- ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 28.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο
- Τελευταία Νέα New Money
- Ερευνα: Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα και οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες
- Προσλαμβάνουν 2.338 για τους αρχαιολογικούς χώρους που όμως θα πληρώνονται απ' την ΔΕΗ!
- Λιμενικά έργα προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- HELMEPA: Στη Σπάρτη η Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον
- Γιούνκερ: Μετά τις βρετανικές εκλογές η συζήτηση για το Brexit
- Morgan Stanley: Αύξηση 70% στα κέρδη α' τριμήνου
- Υποχρεωτική αργία η Πρωτομαγιά, με απόφαση Αχτσιόγλου
- Τζ. Όσμπορν: Από βουλευτής... διευθυντής της «Evening Standard»
- ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν κατά 28.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Νομοθετική ρύθμιση για κατανομή των προσφύγων πανελλαδικά ζήτησε ο Γ. Καμίνης
- Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ιόνια Οδό
- Βρετανία: Δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο Όζμπορν
- ΔΝΤ: Βελτίωση, αλλά και νέοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
- Υπερψήφιση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών ζήτησε η Μέι
- Λ. Κονιόρδου: «Πρόθεσή μας να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη»
- Ακινητοποιημένο ανοιχτά της Ρόδου το δεξαμενόπλοιο όπου εκδηλώθηκε φωτιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών
- Η May καλεί το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών