Ερντογάν: Η αδύναμη λίρα στέλνει την Τουρκία στα crypto και το metaverse

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ήταν προτιμότερο να… συμμαχήσει με τον διάβολο, παρά να ωθήσει την Τουρκία στην «αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλωστε, αυτός έβγαλε τη χώρα από το ΔΝΤ και, η προσφυγή ξανά σε αυτό θα έμοιαζε με «ήττα» -κάτι που στην παρούσα φάση δεν θα τον βοηθούσε πολιτικά. Γι’ αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει τη χώρα να ακολουθήσει ακριβώς τον… αντίθετο από το ΔΝΤ δρόμο, αυτόν των κρυπτονομισμάτων.

Τις

τελευταίες ημέρες του 2021, ο Τούρκος πρόεδρος –για την ακρίβεια, το κόμμα του- διέρρευσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Τις πρώτες μέρες του 2022, έδωσε εντολή στους «σοφούς» τους κόμματός του να ετοιμάσουν μελέτες σχετικά με τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο metaverse, το εικονικό σύμπαν.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχόταν τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, με σκοπό την υπογραφή διμερών συμφωνιών. Όμως, με δεδομένο ότι ο Μπουκέλε είναι ίσως ο μεγαλύτερος θεσμικός φαν των κρυπτονομισμάτων και ότι το Ελ Σαλβαδόρ η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα, ως τρόπο πληρωμής, μπορούμε να φανταστούμε πού επικεντρώθηκε η συζήτηση.

Για τον Ερντογάν, τα κρυπτονομίσματα έχουν ό,τι… ονειρεύεται. Ή, τουλάχιστον, έτσι του το παρουσίασε ο Μπουκέλε. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έχει πολλές πει ότι θεωρεί το bitcoin «όπλο» κατά του υπερπληθωρισμού. Και βρέθηκε «απέναντι» στο ΔΝΤ με την επιλογή του να επενδύσει σε bitcoin, καθώς το Ταμείο τον καλεί επίσημα να το εγκαταλείψει ως μέσο πληρωμής, με το επιχείρημα ότι θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την αξιοπιστία της χώρας αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Ο υπερπληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή το βασικότερο, ίσως, πρόβλημα του Τούρκου προέδρου. Οι τιμές των προϊόντων στη γείτονα κάνουν ράλι, προκαλώντας ένα κύμα γενικής δυσαρέσκειας- κάτι που πλήττει δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Από την άλλη, το νόμισμα της χώρας, η λίρα, συνεχίζει να καταρρέει –έχει χάσει άνω του 40% της αξίας της από πέρυσι- όσο ο Ερντογάν επιμένει στο να κατευθύνει τη χάραξη στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ενώ έχει «κάψει» σχεδόν όλα τα συναλλαγματικά του αποθέματα.

Και είναι και κάτι άλλο: Αφού το ΔΝΤ είναι ενάντιο στη χρήση κρυπτονομισμάτων από κυβερνήσεις (όπως απέδειξε η θέση του σχετικά με το Ελ Σαλβαδόρ), ο Τούρκος πρόεδρος, χρησιμοποιώντας το, θα μπορέσει να αποδείξει ότι δεν έχει καμία πρόθεση έστω και συνεργασίας με το Ταμείο, αλλά και με τις δυνάμεις που το συγκροτούν, τις οποίες έχει πολλάκις υποδείξει ως υπεύθυνες της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Και κυρίως τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι το bitcoin μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα εργαλείο απεξάρτησης της τουρκικής οικονομίας από το δολάριο.

Το περίεργο είναι ότι πέρυσι η Τουρκία έλαβε μέτρα για να περιορίσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων στη χώρα, ένα μέσο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Τούρκους, οι οποίοι αντάλλαζαν τις τουρκικές λίρες που είχαν στην κατοχή τους με bitcoin και Tether για να προφυλάξουν τις αποταμιεύσεις τους. Τα στοιχεία της πλατφόρμας Paribu, η οποία προσφέρει την υπηρεσία ανταλλαγής τουρκικών λιρών με κρυπτονομίσματα, αύξησε τους χρήστες της στα 5 εκατομμύρια άτομα στα τέλη του 2021 (από 1,5 εκατομμύριο, έναν χρόνο νωρίτερα), με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να εκτοξεύεται στο ίδιο διάστημα στα 500 εκατ. δολάρια από 20 εκατ. δολάρια.

Ο σύμβουλος της Paribu, πάντως, Τουράν Σερτ, έλεγε, όταν ο Ερντογάν υποδεχόταν τον Μπουκελέ, πως «μπορεί η τουρκική διοίκηση να ακούσει τη ρητορική (σ.σ. του Μπουκελέ) για τα κρυπτονομίσματα, όμως μικρή επιρροή θα έχουν τα λεγόμενά του σε αυτά που σκέφτεται (σ.σ. ο Ερντογάν»…

Διαβάστε ακόμη

«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων

Το δράμα της Φον Ντερ Λάιεν με τον Μαργαρίτη, ο συνωστισμός επενδυτών στην Αττική Οδό και η Prodea με τους… Ιεχωβάδες

Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα