Ερώτηση Κ. Χατζηδάκη για τις σχεδόν μηδενικές απορροφήσεις του νέου ΕΣΠΑ

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη για τη σχεδόν μηδενική απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ και τα σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, την αξιολόγηση των προτάσεων

και την έναρξη υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδίων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι παρά τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα φτάνει στο 1,78%, που αντιστοιχεί σε δαπάνες 225 εκατ. ευρώ. Επίσης στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση ανέρχεται στο 0.87% που αντιστοιχεί σε δαπάνες 47 εκατ. ευρώ. [ΟΠΣ: 6 Ιουνίου 2016 - τα στοιχεία κατατέθηκαν από την κυβέρνηση στη Βουλή]

Αυτά συμβαίνουν, υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί 3ο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014 και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο.

Η κυβέρνηση, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση καταφεύγει σε συγκρίσεις με προηγούμενες περιόδους που όμως είναι άστοχες, καθώς τα ελληνικά προγράμματα στη παρούσα προγραμματική περίοδο είχαν εγκριθεί πολύ νωρίτερα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνει στην ερώτησή του, επίσης, τα ακόλουθα:

1. Η πλειοψηφία των προσκλήσεων που έχουν γίνει στα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα εκδόθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους πριν το τέλος του χρόνου.

2. Η ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Επιχειρηματικότητα δεν ξεπερνάει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού, παρόλο που το πρόγραμμα είναι στρατηγικής σημασίας λόγω των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς.

Επίσης, στα 4 προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, προϋπολογισμού 322 εκατ. ευρώ, που προκηρύχθηκαν πριν λίγους μήνες, περισσεύουν οι καθυστερήσεις και η προχειρότητα: η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τα προγράμματα για τον Οκτώβριο του 2015, αλλά τελικά τα προκήρυξε 4 μήνες αργότερα. Στη συνέχεια, στο διάστημα της ανοικτής πρόσκλησης 3 μηνών υπήρξαν 5 τροποποιήσεις του Οδηγού του προγράμματος. Και τώρα που πλέον ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των προτάσεων είναι άγνωστο πότε θα γίνει η αξιολόγησή τους. Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προκήρυξη του 2ου κύκλου μέσα στο Σεπτέμβριο δεν φαίνεται εφικτή η τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος (ολοκλήρωση συστημάτων αξιολόγησης, επικαιροποίηση μητρώου αξιολογητών, εκπαίδευση αξιολογητών).

3. Σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη διακηρύξει ότι λόγω της υψηλής ανεργίας δίνει πολύ μεγάλη προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα, δεν φαίνεται να ξεφεύγει από το μέσο όρο και να εμφανίζει κάποια αυξημένη ενεργοποίηση. Βεβαίως ενεργοποιήθηκαν τα προγράμματα για τους παιδικούς σταθμούς (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε), ωστόσο καθυστερεί η προκήρυξη των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων (π.χ. αναμονή άνω των 6 μηνών για την προκήρυξη προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών, προγράμματα προώθησης κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας).

Ο Κωστής Χατζηδάκης με την ερώτησή του ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων ανά τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα και ρωτά την κυβέρνηση για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την επιτάχυνση του νέου ΕΣΠΑ.
Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης ζητάει να ενημερωθεί για τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος του χρόνου από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και το ΕΠ Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα