ΕΣΕΕ: Πτώση 7% στην καταναλωτική δαπάνη το Πάσχα

Το Πάσχα δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι εκτιμούν ότι υπήρξε νέα μείωση 7%, δηλαδή περίπου 180 εκατ. ευρώ, τη Μεγάλη Εβδομάδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήδη το α' τρίμηνο η κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,5%.

«Είναι γεγονός ότι η αγορά και μετά το Πάσχα

θα συνεχίσει τον δικό της Γολγοθά, αφού η κίνηση κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς ήταν υποτονική και επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα και την περιρρέουσα πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Αναλυτικά, ανά κλάδο, η ένδυση-υπόδηση παρουσίασε κάμψη τζίρου κατά 8%-10%, ενώ αντίστοιχα η πτώση στα καύσιμα υπολογίζεται σε 5%-7%, στα είδη δώρων στο 5%-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3%-4%.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι αγορές ήταν φέτος συγκρατημένες εν μέσω νέων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Πλέον, οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο που ξεκινούν σήμερα και διαρκούν έως τις 10 Μαϊου.

«Οι όποιες, λοιπόν, ελπίδες ανάκαμψης της αγοραστικής κίνησης στην ελληνική αγορά μεταφέρονται εκ νέου για την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και στηρίζονται στην «εισαγόμενη» κατανάλωση, η οποία όμως υφίσταται μόνο στους καλοκαιρινούς προορισμούς και τις τουριστικές περιοχές. Το διάστημα Ιουνίου και Ιουλίου που αναμένουμε αύξηση της τουριστικής κατανάλωσης ατυχώς είναι το «δίμηνο λαιμητόμος» για τη χώρα καθώς θα πρέπει να αποπληρωθούν στους δανειστές 3,05 δις ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δις ευρώ στην ΕΚΤ και 748 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ. Επειδή, λοιπόν, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, επαναλαμβάνω ότι έστω και την ύστατη ώρα, λίγο πριν ένα νέο αδιέξοδο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, η πολιτική να θυσιαστεί για την κοινωνία και την οικονομία και όχι το αντίθετο, όπως συνήθως συμβαίνει. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έχουν εξαντληθεί μαζί με την υπομονή μας να βλέπουμε την απειλή του Grexit να πηγαινοέρχεται. Οι μικρομεσαίοι μετά από τόσες θυσίες, δεν αποδεχόμαστε το δίλημμα «συμφωνία ή εκλογές», ούτε αντέχουμε επαναλαμβανόμενα πολιτικά λάθη, που προκαλούν τα «πάθη» της αγοράς», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα