Εταιρικά ομόλογα: Το νέο πιστωτικό μπαζούκας της ΕΚΤ

Στόχος της ΕΚΤ η αγορά εταιρικών ομολόγων αξίας 900 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, πλήττεται από έλλειψη ρευστότητας

Ο επόμενος στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένας: η ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 900 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ως εγγυήσεις για τα δάνεια που παρέχει ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης (investment

grade) τα οποία έχουν εκδώσει μη τραπεζικοί όμιλοι, εφόσον αυτά έχουν είναι σε ευρώ και οι εταιρείες έχουν την έδρα τους σε χώρα της Ευρωζώνης.

Τα εταιρικά ομόλογα είναι η τελευταία μορφή επένδυσης – από τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια έως και τα κρατικά ομόλογα – την οποία αποφασίζει ουσιαστικά να αγοράσει η ΕΚΤ στη συνεχιζόμενη μάχη της κατά του αποπληθωρισμού. Επίσης η αγορά εταιρικών ομολόγων μπορεί να αποδεικνύει πως η τράπεζα δεν διστάζει να αναλάβει περισσότερο ρίσκο, με δεδομένο ότι αυτού του τύπου τα χρεόγραφα δεν είναι εξασφαλισμένα.

«Χωρίς αμφιβολία είναι ένα νέο πιστωτικό μπαζούκα», σημειώνει ο Lyndon Man, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Invesco, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 737,5 δισ. δολαρίων και προσθέτει «επρόκειτο για μία μεγάλη έκπληξη. Η αγορά περίμενε επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά ότι αυτή η επέκταση θα περιελάμβανε ομόλογα ημικρατικών ομίλων. Το να αγοραστούν εταιρικά ομόλογα, είναι κάτι σημαντικό».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν αρκετή για να μειώσει το επίπεδο επενδυτικού κινδύνου. Ο δείκτης Markit iTraxx Europe, δηλαδή αυτός που αφορά τα CDS, εταιρειών με διαβαθμισμένη αξιολόγηση, υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στις 80 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο δείκτης Markit CDX North America Investment Grade υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στις 91 μονάδες βάσης, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου.

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο την αγορά assets ύψους 786,8 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2014. Τα κρατικά ομόλογα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των αγορών, στο 77%, ενώ τα τιτλοποιημένα δάνεια καλύπτουν μερίδιο χαμηλότερο από το 3%.

Παράλληλα η ΕΚΤ τον Απρίλιο έχει θέσει ως στόχο την αγορά ομολόγων ύψους 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. ευρώ που θα αγοράσει τον Μάρτιο, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε μία νέα σειρά μέτρων στήριξης.

Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προχώρησε, επίσης, σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0% (από 0,05%) και του διατραπεζικού κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4%.

«Έριξε όλα του τα όπλα σήμερα στα πόδια των αγορών», δηλώνει ο Gordon Shannon, διαχειριστής κεφαλαίων στην TwentyFour Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια 5,5 δισ. στερλινών. «Θα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τον ίδιο. Αλλά ο κίνδυνος είναι οι αγορές να μην δείξουν και πολύ ενθουσιασμό. Τότε δεν έχει άλλα όπλα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αγοράζει, ήδη, εταιρικά ομόλογα. Πέρυσι ενέταξε τα ομόλογα κρατικών εταιρειών στο QE, συμπεριλαμβανομένων ομίλων όπως η ιταλική ΕΝΙ.

Ταυτόχρονα η αγορά εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να μειώσει την έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει αυτήν την αγορά, με δεδομένη και τη μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε εταιρικά χρεόγραφα.

Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ μπορεί να «βυθιστεί» σε ένα ποτάμι εταιρικών ομολόγων σε ευρώ ύψους 560 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Jeroen van den Broek, αναλαυτή της ΙNG Bank. «Στοχεύουν σε αυτή την αγορά καθώς η ρευστότητα της στεγνώνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα