Εθνική: Αύξηση 13% στα οργανικά κέρδη το α' τρίμηνο

Αύξηση της οργανικής κερδοφορίας εμφάνισε το α' τρίμηνο του έτους η Εθνική τράπεζα στην Ελλάδα, με παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών ανοιγμάτων.

Αναλυτικά, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση (και 30% σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκαν σε 244 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2017. Η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας στην Ελλάδα

αντανακλά τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+2,3% σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (-7,1% σε τριμηνιαία βάση).

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 398 εκατ. ευρώ (+1,4% σε τριμηνιαία βάση) και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 301 μ.β. (304 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου), ενισχυμένο κατά 15 μ.β. σε τριμηνιαία βάση (και 33 μ.β. σε ετήσια βάση). Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 10,4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 52 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2017.

Οι εγχώριες λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 227 εκατ. ευρώ (-6,7% σε ετήσια βάση), αντικατοπτρίζοντας τη μείωση των δαπανών προσωπικού (-11,7% σε ετήσια βάση). O
δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα βελτιώθηκε σε 48% από 53% το προηγούμενο τρίμηνο και 56% το α' τρίμηνο του 2016.

Χωρίς το κέρδος από την πώληση της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ύψους 150 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2016, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρέμειναν σε θετικό έδαφος το α' τρίμηνο του 2017, απορροφώντας τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια (+7,7% σε τριμηνιαία βάση).

Την ίδια στιγμή, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 2 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) κατά 7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,6% στην Ελλάδα, το υψηλότερο του κλάδου. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,9% στην Ελλάδα, στα
χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 75,2% στην Ελλάδα, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Στην Ελλάδα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 294 μ.β. (+42 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), λόγω της ετήσιας αναπροσαρμογής στις τιμές των ακινήτων το 2016.
Εξαίροντας την εν λόγω αρνητική επίπτωση που αφορούσε το σύνολο του 2016, το εγχώριο κόστος πιστωτικού κινδύνου του τριμήνου διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του γ' τριμήνου του 2016 (περίπου 190 μ.β.).

Ύστερα από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω εποχικότητας, και εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 39,7 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2017, αντανακλώντας τις εκροές καταθέσεων ύψους 8 εκατ. στην Ελλάδα. Παρά τις εκροές καταθέσεων, η εξάρτηση από το μηχανισμό ΕLA παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το τέλος του δ' τριμήνου του 2016 σε μόλις 5,6 δισ. ευρώ το τέλος του α' τριμήνου του 2017, με τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα να μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση σε 10,2 δισ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ παραμένει η Τράπεζα με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA στην Ελλάδα, με τη χρηματοδότηση μέσω ELA προς Ενεργητικό, εξαιρουμένων των ομολόγων ΕΤΧΣ & ΕΜΣ να διαμορφώνεται σε 8%.

Η Τράπεζα είχε δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το μηχανισμό ELA έως και 8,4 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2017. Η επικείμενη ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από τις Βουλγαρικές θυγατρικές, UBB & Interlease, καθώς και από τη S.A.B.A., αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Εθνικής από τον μηχανισμό κατά 8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) ανήλθε σε 16,0% και σε 15,8% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα