Εθνική Ελλάδος startups

Μια είδηση – ένα γεγονός που πέρασε στα ψιλά των media. Αν και η προέλευση της είδησης ήταν από το εμβληματικό για την Δημοκρατία της μεταπολίτευσης του ’74 ΕΜΠ (το Πολυτεχνείο) εκείνη δεν είχε να «αφηγηθεί» φωτιές και καταστροφές και λεηλασίες… Το άκρως αντίθετο συγκροτούσαν τα κύρια στοιχεία της με πρώτο και καλύτερο την νεανική δημιουργία προς την κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας. Εν ολίγοις, ένας διαγωνισμός από σπουδαστές για σπουδαστές και άλλους νέους αποφοίτους, ερευνητές

και επαγγελματίες για την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών.

Ο διαγωνισμός - GreenTech Challenge | by ESU NTUA, ο πλήρης τίτλος του- είχε ως στόχο να «φέρει στο επίκεντρο της καινοτομίας το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να αποτελέσει ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσα στις υπάρχουσες δομές του, προβάλλοντας τις πράσινες τεχνολογίες».

Η ομάδα που κέρδισε την πρωτιά αλλά και ένα μικρό ποσό ως χρηματικό έπαθλο ήταν η Blackbear που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενός αυτοκόλλητου-αισθητήρα μικρών διαστάσεων που θα λειτουργήσει καταλυτικά για τον στόχο της εύκολης, φθηνής και αξιόπιστης καταγραφής και παροχής δεδομένων που αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κάθε περίπτωση ένας διαγωνισμός ανάδειξης επιχειρηματικών ιδεών μέσα από την κοινότητα του ΕΜΠ πέρα από είδηση είναι και ένα βήμα αισιοδοξίας για το μέλλον! Για αυτό που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με σιγουριά ότι «το Πολυτεχνείο ζει» αλλά μέσα από την νεανική επιχειρηματική δημιουργία!
Αλλά, ας πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής επιχειρηματικών ιδεών για συμμετοχή στον 6ο κύκλο του προγράμματος egg - enter•grοw•go – «τρέχει» από την τράπεζα ήδη από το 2013- δήλωσε: «Στρατηγική προτεραιότητα για εμάς στη Eurobank είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματικότητα, και ιδιαίτερα στη νεανική επιχειρηματικότητα, να γίνει κεντρικό γρανάζι στο μηχανισμό της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας για την ελληνική κοινωνία. (…) Ο επιχειρηματικός κόσμος, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να συνεχίζουν να επενδύουν στις νέες προσπάθειες ώστε να αναπτυχθούν. Είναι βέβαιο ότι θα βρουν στο χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας ικανούς συνεργάτες, σπουδαίες ιδέες που μπορούν να μετεξελιχθούν σε ποιοτικά προϊόντα και καινοτόμες υπηρεσίες, ώστε να κερδίσουν πολλαπλάσια και οι ίδιοι και η οικονομία μας συνολικά».

Στο φετινό κύκλο του egg από 200 ολοκληρωμένες προτάσεις και σχέδια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα γύρω στις 30 ομάδες.

Την περασμένη Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν παρών στο Σεράφειο για να υποδεχθεί μαζί με τους εταίρους της σύμπραξης του Athens Digital Lab – το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Nokia, την Cosmote και το Athens Partnership- τις εφαρμογές των 4 πρώτων ομάδων που συμμετείχαν στο «φυτώριο» για προτάσεις και λύσεις «έξυπνης πόλης».
Και δεν είναι μόνο αυτές οι πρωτοβουλίες, δράσεις, προγράμματα… Ο κατάλογος μακρύς… Για παράδειγμα, στο τέλος του μήνα 9 φιναλίστ – οι 7 από τους οποίους ζουν και δουλεύουν εκτός Αθηνών- θα διεκδικήσουν τα βραβεία του 8 ου κατά σειρά διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, «τρέχει» ο διαγωνισμός του MITEF (με οργανωτή το ΜΙΤ), σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για Envolve Award Greece (το πρώην Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Όμιλο Libra για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας το 2012)και έπεται συνέχεια…

Όλα αυτά από μόνα τους συγκροτούν μια κοινότητα και μια προοπτική – εκείνο που θα χρειαστεί να γίνει είναι να υπάρξουν και δημόσιες πολιτικές από μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία που να δημιουργήσει την Εθνική Ελλάδος starups. Το έχουμε όλοι ανάγκη. Περισσότερο όλων η χώρα μας!

Keywords
Τυχαία Θέματα