Έτοιμη για μεγαλύτερη χαλάρωση η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina δήλωσε ότι είναι πιθανό η τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο, κατά την προσεχή συνεδρίασή της στις 14 Ιουνίου.

"Οι εξωτερικές συνθήκες έγιναν κάπως πιο ευμετάβλητες τις τελευταίες εβδομάδες και θα λάβουμε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες,

αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η δυνατότητα μείωσης είναι εφικτή", δήλωσε η Nabiullina στο Bloomberg TV την παραμονή μιας εβδομάδας πριν από την απόφαση. Τα πρόσφατα δεδομένα "επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός εξελίσσεται αισθητά καλύτερα από ό, τι αναμενόταν".

Η κεντρική τράπεζα παραμένει επιφυλακτική ως προς τις προοπτικές για τις πληθωριστικές προσδοκίες και δεν παίρνει το ρίσκο να ανατρέψει τις δύο εκπληκτικές πορείες από τα τέλη του περασμένου έτους ή να κάνει "γρήγορες κινήσεις", δήλωσε ο Nabiullina.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είπε ότι η νομισματική χαλάρωση θα μπορούσε να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον.

Τα σχόλια είναι το ισχυρότερο μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι έτοιμη να συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί από μια κορυφή στην οποία βρέθηκε νωρίτερα φέτος. Η αγορά διχάστηκε μέχρι πρόσφατα για την κατεύθυνση της απόφασης της επόμενης εβδομάδας, αλλά πλέον οι προβλέψεις για χαλάρωση είναι πλειοψηφικές.

Δεκαοκτώ οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε μια έρευνα του Bloomberg προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ώστε αυτά να φτάσουν στο 7,5% την επόμενη εβδομάδα, ενώ τρεις δεν περιμένουν καμία αλλαγή. Οι traders παραγώγων έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους με χαμηλότερα ποσοστά στους επόμενους μήνες με μέγιστο διάστημα το 15μηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα