Ευ. Τσακαλώτος: «ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο απ' το πρόγραμμα»

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον», είναι το σχόλιο του υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου προς την Εφημερίδα των Συντακτών, έπειτα από τη στροφή που φάνηκε να κάνει το Ταμείο πλέοντας σε νερά συμβιβασμού με το Βερολίνο με το χρέος.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κλείνοντας το μάτι προς την Ευρώπη, είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, αλλά ακρεί μια «υποσχετική» από τους Ευρωπαίους που θα τα περιγράφει αναλυτικά.

Κάτι που δημιουργεί προοπτική συμβιβασμού του Ταμείου με τις θέσεις του Βερολίνου στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. «Μπορεί αν γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ράις προσθέτοντας ότι «απαιτείται, όμως, να είναι γνωστά τα μέτρα και ο σκοπός της ελάφρυνσης». Μία δήλωση με την οποία ο κ. Ράις δείχνει να «γεφυρώνει» με διακριτικό τρόπο τις διαφορές Ουάσιγκτον και Βερολίνου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση για πρόγραμμα που θα βάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ άφησε να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα. «Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα» τόνισε. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συζητήσει τις «νέες ιδέες για την ελάφρυνση του χρέους» τις οποίες δήλωσε ότι θα φέρει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ προτείθεται να διαθέσει περί τα 6 δισ ευρώ, ίσα ίσα για να αναχρηματοδοτήσει την εξόφληση του δεύτερου δανείου που χορήγησε στη χώρα μας στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.

Η χώρα μας απομένει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 13 δισ ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού με χρήματα από τον ESM. Κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα μας να επωφεληθεί απ' το χαμηλότερο, έναντι του ΔΝΤ, επιτόκιο του Μηχανισμού, ενώ θα κααμφθούν και οι αντιστάσεις μελών του ΔΣ του Ταμείου για την ένταξη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο μία ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα είναι και καλά νέα για την κυβέρνηση, αφού, όπως εξάλλου διαφαίνεται και στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, η στάση του εξακολουθεί και είναι αρκετά σκληρή απαιτώντας μέτρα και δράσεις που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ακουμπήσει όπως η μείωση του αφορολόγητου ή μία νέα περικοπή των συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα