Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους»

Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist για την Ελλάδα στη Φραγκφούρτη. Ο υπουργός, παράλληλα, άφησε αιχμές για

τη στάση ορισμένων χωρών στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η χώρα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και παρότι μπορεί να υπάρξει η συζήτηση για το εύρος της ελάφρυνσης χρέους, οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν παρακάτω το τενεκεδάκι και να συμφωνήσουν στο πακέτο.

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι σαφήνεια. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Αισθάνομαι σαν προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος προετοιμάζει την ομάδα χωρίς να γνωρίζει που είναι το τέρμα! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας λέγοντας ότι πιστεύουν ότι το ΔΝΤ «είναι ένας θαυμάσιος οργανισμός». Μόνο που αυτό, είπε ο υπουργός, δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τις δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά να μην μπορεί το ΔΝΤ να τοποθετηθεί για το θέμα του χρέους.

Εξάλλου, εμφανίστηκε αιχμηρός και για τη στάση που τηρεί η ΕΚΤ, λέγοντας ότι δουλεύει με μυστήριους τρόπους και δεν μας λέει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Τι λέει για αυτό η ΕΚΤ; Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που να έχουν τη δική τους άποψη και να εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαϊκούς οργανισμούς», συνέχισε.

Θέλοντας, δε, να φανεί αισιόδοξος για συμφωνία τον Ιούνιο είπε ότι «όταν ανέλαβα το 1/5 των πολιτών μου έλεγε συγχαρητήρια και τα 4/5 συλλυπητήρια. Τον Ιούνιο ελπίζω αυτή η αναλογία να έχει αλλάξει».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «την απόφαση για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη τη λάβαμε τον Ιούλιο του 2015. Ήταν μια απόφαση πολιτική και ιδεολογική, που οφείλεται σε μια σειρά από λόγους». «Δεν εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά αλλά και στα θετικά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η στάση της στην οικολογία και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα