ΕΒΕΠ: Στηρίζει την πρώτη «Πολιτεία Καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ

Μία φυσική έδρα καινοτομίας στη χώρα και σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, επιδιώκεται να αναπτυχθεί στην έκταση του πρώην εργοστασίου χρωματουργίας ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς. Για το φιλόδοξο αυτό έργο μίλησε στη Δ.Ε. του Ε.Β.Ε.Π. ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. =. Σήμερα, η εικόνα των εγκαταστάσεων, σε εμβαδόν 17.900 τετραγωνικά μέτρα, είναι αυτή της απόλυτης εγκατάλειψης, καθώς έμειναν αναξιοποίητες,  από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του το εργοστάσιο, έπειτα από σχεδόν έναν «αιώνα ζωής».

Ο κ. Χ. Δήμας, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τα μέλη

του Ε.Β.Ε.Π. ότι: «Όλα δείχνουν πως θα κατατεθούν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αρκετά σχήματα, ενώ ανάδοχος αναμένεται να υπάρξει αρχές του 2022. Απαιτούνται επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα, όπως και στη διαχείριση οικοσυστημάτων καινοτομίας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που θα ήθελαν να νοικιάσουν χώρους για να στεγαστούν στην πολιτεία καινοτομίας. Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό επιστημονικό δυναμικό και ταλαντούχους επιχειρηματίες. Η ανάπτυξη της πρώτης πολιτείας καινοτομίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, πέραν των θέσεων εργασίας που θα δικαιολογήσει το cluster των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν πέριξ». Επίσης, ο κ. Δήμας τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία συνεργασίας του Επιμελητηρίου με τον κόμβο της καινοτομίας, δεδομένου του εύρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που έχει υπό την «ομπρέλα του».

Το αμέσως προσεχές διάστημα και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, ο υφυπουργός προσκάλεσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να επισκεφθούν τον χώρο, προκειμένου να παρουσιάσει όλο τον σχεδιασμό ανάπτυξης και ανάδειξης της βιομηχανική ιστορίας των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε.Β.Ε.Π., από της γνωστοποίησης των προθέσεων ανάπτυξης του κόμβου καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Χρίστο Δήμα, από το καλοκαίρι του 2020 εξέφρασε το έμπρακτο ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να σταθεί, με κάθε τρόπο, αρωγός στην υλοποίηση του καινοτόμου αυτού έργου. Επιπρόσθετα, μέσω του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο ξεκίνησε να τηρεί, μπορεί να διερευνήσει το ενδιαφέρον συμμετοχής ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης, προτάθηκε η οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην αξιοποίηση του Πάρκου και στο σχήμα διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάδειξη των τεχνολογικών και καινοτόμων επιτευγμάτων της ναυτιλίας, όπου η χώρα μας πρωτοστατεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «η δημιουργία της πρώτης πολιτείας καινοτομίας υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι χρυσή ευκαιρία, μέσω του  κόμβου καινοτομίας που θα δημιουργηθεί, να διασυνδεθεί το Πειραϊκό επιχειρείν, και όχι μόνο, προκειμένου να αξιοποιηθούν αμφίδρομα τα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση καινοτόμων δράσεων».

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγει το λιανεμπόριο με εκπτώσεις, click away και νέο SMS

ΑΑΔΕ: Σε ποιους θα κάνει ελέγχους για να προλάβει παραγραφή των υποθέσεων

Πύργοι στο Ελληνικό: Οι συνήθεις… ύποπτοι ενδιαφερόμενοι, οι νεοεισερχόμενοι και το χρονοδιάγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα