Ευλογία ή κατάρα; Τα αρνητικά επιτόκια διχάζουν κυβέρνηση και τράπεζες στη Δανία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Simon Kollerup υπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Δανία ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια επίθεση στην «απληστία« των τραπεζών της χώρας του.

«Οι τράπεζες πρόσφατα περιόρισαν περαιτέρω το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια και αυτό είναι κάτι που απλά πρέπει να σταματήσει».

Η Δανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία στα αρνητικά

επιτόκια. Εισήχθηκαν από την κεντρική τράπεζα το 2012 με τις τράπεζες να απορροφούν αρχικά το κόστος. Το 2019 όμως οι εμπορικές τράπεζες άλλαξαν πολιτική και άρχισαν να μοιράζονται το κόστος με τους πελάτες τους, τους καταθέτες. Αυτή η αλλαγή πολιτικής των τραπεζών επηρέασε το 35% των καταθέσεων της χώρας καθιστώντας στους Δανούς πολίτες παγκόσμιους πρωταθλητές στην επιβάρυνση από τα αρνητικά επιτόκια – σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg.

Η επίθεση του Δανού υπουργού εκδηλώθηκε μία μέρα μετά την ανακοινώση της Danske Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, για την απόφασή της να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων τραπεζών και να περιορίσει δραστικά το χρηματικό όριο πάνω από το οποίο επιβάλλει επιτόκιο -0,6%. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέτες της τράπεζας με λογαριασμούς άνω των 100.000 κορόνων (16.000 δολάρια) θα πληρώνουν επιτόκιο 0,6% για το επιπλέον ποσό προκειμένου να διατηρούν τον λογαριασμό τους.

Σε γραπτή του δήλωση στο Bloomberg ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του «ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διευρύνουν τα αρνητικά επιτόκια, με αποτέλεσμα ο μέσος Δανός να πρέπει να πληρώνει για να διατηρεί τα χρήματά του σε μια τράπεζα».

Ο υπουργός που έχει καλέσει την ένωση τραπεζών σε συνομιλίες, υποστηρίζει ότι δεν είναι δικαιολογημένη η μετακύληση των αρνητικών επιτοκίων στους ιδιώτες πελάτες και απορρίπτει την ιδέα ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει έχει ρόλο στον καθορισμό των εμπορικών επιτοκίων των τραπεζών.

Η μάχη που διεξάγεται μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης στη Δανία αφενός αποκαλύπτει τα όρια των αρνητικών επιτοκίων και αφετέρου υποδεικνύει ότι τα όρια αυτά μπορεί να είναι πολιτικά και όχι νομισματικά.

Τα αρνητικά επιτόκια είναι το «όπλο» που επέλεξε ο Kollerup για να επιτεθεί «στην απληστία, την εισοδηματική ανισότητα και τη κοινωνική διαίρεση», δήλωσε η Helle Ib, πολιτική σχολιάστρια στην Borsen, τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Δανίας.

Η ένωση των τραπεζών (Finance Denmark), αμφισβητεί την οικονομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του Kollerup. Επιπλέον η κεντρική τράπεζα της χώρας σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, υπογραμμίζει ότι η πολιτική της για τα αρνητικά επιτόκια (τα οποία χαρακτηρίζει απαραίτητα εξαιτίας της σύνδεσης της Δανέζικης κορόνας με το ευρώ καθώς η χώρα είναι μέλος του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών ΙΙ αλλά δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, δηλαδή στο ευρώ) επηρεάζει τα επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία. Επιπλέον αναφέρει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη διαδικασία. «Τα επιτόκια των τραπεζών είναι θέμα μεταξύ των ίδιων και των πελατών τους», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Lars Rohde.

Από την πλευρά του ο Carsten Egeriis, διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank, υπογραμμίζει ότι οι Δανοί πολίτες επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια για τα δάνεια και τις υποθήκες τους, τα οποία και χαρακτήρισε ως «την άλλη πλευρά του νομίσματος» των αρνητικών επιτοκίων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το όφελος αυτό «τις περισσότερες φορές υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις».

Με δεδομένο ότι η Δανία προηγείται κατά δύο χρόνια στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων από τη ζώνη του ευρώ, στην οποία εισήχθηκαν το 2014, ο καθηγητής οικονομικών στη Business School Κοπεγχάγης, Jesper Rangvid, εκτιμά ότι μπορούν να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις οικονομίες της ευρωζώνης από την εμπειρία της Δανίας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα αρνητικά τραπεζικά επιτόκια αποδεικνύεται ότι δεν είναι η καταστροφή που κάποιοι φαντάζονταν καθώς μετά από χρόνια εφαρμογής του, οι καταθέσεις στη Δανία συνέχισαν να αυξάνονται.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι πελάτες δεν έχουν εγκαταλείψει τράπεζες καθώς αυτός ήταν ο φόβος στην αρχή και αυτό δεν συνέβη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Ib της εφημερίδας Borsen δεν είναι δεδομένο ότι ο υπουργός Kollerup θα παρέμβει ουσιαστικά. Όπως η ίδια αναφέρει, πιθανότατα πρόκειται περισσότερο για την αποστολή ενός μηνύματος παρά για μια αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμα:

Airbnb: Αλλαγές από την 1η Ιουνίου – Πότε και ποιοι θα αποβάλλονται από την πλατφόρμα

Κίνα: Πώς ένα… ποίημα έριξε στα τάρταρα τη μετοχή ενός ολόκληρου κολοσσού

Στα Αστέρια Γλυφάδας το πρώτο «υβριδικό» city resort της One & Only

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευλογία, Δανία,evlogia, dania