Ευρωαγορές: Νέα βουτιά 2,3% στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εμπορίου

Ο DAX υποχώρησε κατά 1% με πιέσεις από Daimler, BMW και VW - Προβληματίζει η αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης - Τι φοβούνται οι αγορές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και αισθητά πιο περιοριμένες από το χθεσινό sell-off, στον απόηχο των απογοητευτικών μακροοικονομικών της ευρωζώνης που προβληματίζουν τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 358,07 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση

άνω του 1% κατέγραψε ο DAX στη Γερμανία που έχασε τη ψυχολογική στήριξη των 11.000 μονάδων, πιεζόμενος από τη νέα βουτιά στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το ευρώ υποχωρεί περαιτέρω έναντι δολαρίου στο 1,132 EUR/USD.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν πτώση της τάξεως του 0,60%, με τις μετοχές παγκοσμίως να οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση αφότου ξεκίνησε το ράλι από τα χαμηλά Δεκεμβρίου που χάρισε κέρδη άνω του 15% στη Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Ευρώπη και Wall Street κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 1,5%, με βουτιά 2,7% σε Γερμανία και Ιταλία.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα καταφέρει να κλείσει κάποια συμφωνία με Κίνα προτού εκπνεύσει η προθεσμία της εμπορικής εκεχειρίας το Μάρτιο.

Οι εμπορικές ανησυχίες άσκησαν έντονες πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες, με τον σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει βουτιά 2,3%, ενώ οι γερμανικές Daimler, Volkswagen και BMW έκλεισαν με πτώση 2,5%, 1,7% και 2,4% αντίστοιχα.

Ιδιαίτερες πιέσεις στον DAX άσκησε και η μετοχή της Wirecard, η οποία «βούλιαξε» κατά 12,5%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι οι αρχές της Σιγκαπούρης πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών, με την υποψία αλόγιστης λογιστικής απάτης.

Στο μεταξύ, οι traders βλέπουν πως η συσχέτιση των ευρωπαϊκών μετοχών μεταξύ τους ως προς τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 υποχωρεί σε χαμηλά πολλών ετών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,32% στις 7.071,18 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,48% στις 4.961,64 μονάδες.

Επιδείνωση στα ιταλικά ομόλογα

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 19.351,90 μονάδες.

Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ubi Banca (-4,3%), στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της μάλιστα ανεστάλη νωρίτερα, καθώς υποχωρούσε περισσότερο από 5%.

Η Moody's προειδοποίησε χθες πως θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, εάν η ύφεση της ιταλικής οικονομίας συνεχιστεί για κάποια τρίμηνα.

Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 0,5% και της Banco Bpm σημείωσε πτώση 1,6%, ενώ, στον αντίποδα, η Bper Banca κατέγραψε άλμα 8,8% και η Unicredit ενισχύθηκε κατά 1%.

Νέα επιδείνωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της χθεσινής δραματικής υποβάθμισης των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιταλική οικονομία, αλλά και εν μέσω της έντασης με τη Γαλλία, μετά τη συνάντηση του Ντι Μάιο με τους επικεφαλής του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διαμορφώνεται στο 2,97%, από 2,948% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στο 3,023%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, οι Ιταλοί βιομήχανοι και επιχειρηματίες ασκούν πιέσεις με στόχο να αποκατασταθούν πλήρως οι γαλλοϊταλικές σχέσεις, για να μην υπάρξουν μόνιμες, αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι το ιταλικό spread έφρασε σήμερα στις 290 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο μηνών, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να αγγίζει το 3%.

Το βλέμμα στα εταιρικά

Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα.

Η μετοχή της L'Oreal έκλεισε με άνοδο 1,3%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η ισχυρή ζήτηση για μία σειρά προϊόντων της οδήγησε σε υπέρβαση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του δ’ τριμήνου 2018.

Σημαντική άνοδο σχεδόν 1,5% κατέγραψε η μετοχή της Hermes, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της, που έδειξαν ότι η ζήτηση από την Κίνα παραμένει ισχυρή, παρά την απώλεια momentum στην κινεζική οικονομία.

Το εμπορικό μέτωπο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως προθεσμία για την επίτευξη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, χθεσινό δημοσίευμα του «Politico» ανέφερε ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει την επόμενη εβδομάδα μια εκτελεστική εντολή που θα απαγορεύει τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τα ασύρματα δίκτυα των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε περίπτωση που Κίνα και ΗΠΑ δεν συνάψουν νέα συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου, η Ουάσιγκτον αναμένεται να επιβάλει δασμούς έως 25% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στον Πεκίνο, ενόψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, με την Ουάσιγκτον να παραμένει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε χθες ότι «υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Καμπανάκι από Κομισιόν για Ευρωζώνη

Σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι βρέθηκαν χθες στο κόκκινο, καθώς η αγορά δείχνει να αποτιμά πως το ράλι του Ιανουαρίου «ξεφουσκώνει», μη μπορώντας να διατηρήσει το μομέντουμ εν μέσω απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά κυρίως λόγω της ισχνής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, που χτυπά πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, μετά και αρνητικά σινιάλα από Κίνα.

Η Κομισιόν περιέκοψε δραματικά τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη, καθώς ανακοίνωσε πως αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,3% έναντι του 1,9% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Βέβαια ανέβασε την πρόβλεψή της για το 2020 στο 1,7% από 1,6% που ήταν πριν, ωστόσο αυτό δε συγκίνησε τους επενδυτές. Άλλωστε όπως την ανέβασε, μπορεί να... την κατεβάσει, όπως συνηθίζει τελευταία. Περισσότερα εδώ.

Δυνατό ξεκίνημα το 2019 αλλά...

Η Ευρώπη απολάμβανε έως τώρα ένα δυνατό ξεκίνημα στο νέο έτος, οδηγούμενη κυρίως από το κλίμα ευφορίας στις ΗΠΑ, που τροφοδοτούσαν τα ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών εισηγμένων, αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμπόριο, μετά και από το χειρότερο Δεκέμβρη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931.

Ο Ιανουάριος μάλιστα υπήρξε ο καλύτερος της 30ετίας για τη Wall Street, ενώ οι μετοχές στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως (και στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές) διέγραψαν σχεδόν τις μισές απώλειες από όταν εισήλθαν σε bear market το περασμένο έτος.

Όμως τα πολλαπλά αρνητικά σινιάλα για την παγκόσμια οικονομία συσσωρεύονται.

Πάνω από 16 δισ. δολάρια «τραβήχτηκαν» συνολικά από αμοιβαία κεφάλαια ETFs στο ράλι του Ιανουαρίου.

Ξεμένει από καύσιμα η αγορά

Ειδικά για την Ευρώπη, παρότι πολλά εταιρικά αποτελέσματα υπήρξαν απογοητευτικά, δεν φρέναραν το ράλι του Ιανουαρίου διότι οι προσδοκίες των επενδυτών/αναλυτών ήταν ήδη σχετικά χαμηλές.

Τώρα που μπήκαμε στο Φεβρουάριο και το ράλι όμως ξεμένει από καύσιμα και μομέντουμ, οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν πως η αγορά αρχίζει να «βαραίνει» αισθητά από τα παγκόσμια μακροοικονομικά.

Σε υπεραγορασμένα επίπεδα η Ευρώπη, λένε οι αναλυτές

Η πρόσφατη απροσδόκητη πτώση βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και η ασθενής ανάπτυξη στην ευρωζώνη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για ευρωαγορές όσο και Wall Street.

«Η αγορά είναι κάπως υπεραγορασμένη μετά το ράλι του Ιανουαρίου. Τα ευρωπαϊκά μάκρο είναι αδύναμα και τα εταιρικά αποτελέσματα δεν ενθουσιάζουν. Οι επενδυτές μπαίνουν σε στάση αναμονής, καθώς τα πολιτικά ρίσκα είναι πολλά και οι περισσότεροι αναμένουν κάποια οπισθοδρόμηση», αναφέρει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Berenberg στη Φρανκφούρτη.

«Τα νούμερα από Ευρώπη είναι απογοητευτικά, γεγονός που μας προβληματίζει. Λέμε πως η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την απαισιοδοξία, ωστόσο τα νέα στοιχεία που βγαίνουν είναι ολοένα και χειρότερα», αναφέρει στο Bloomberg ο επικεφαλής στρατηγικός μακροοικονομικός αναλυτής της State Street Global Markets.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το ράλι της τάξεως του 17% από τα χαμηλά Δεκεμβρίου δείχνει να εξασθενεί, με τους επενδυτές να εστιάζουν και πάλι στο εμπόριο (που παραμένει μια αβέβαιο υπόθεση) αλλά και στο ενδεχόμενο ενός νέου shutdown.

«Όταν λαμβάνεις τέτοια νούμερα από Ευρώπη, σου υπενθυμίζει πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση γίνεται πλέον η επικρατούσα κατάσταση. Θεωρώ παράλληλα πως ότι συμβαίνει στην Κίνα αποτελεί σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα για τις αμερικανικές μετοχές βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλύτής της Ameriprise Financial.

Στο μεταξύ, αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές δεν εμφανίζουν πλέον τόσο ταυτόσημη πορεία όσο άλλοτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα