Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη. Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Πάντως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

«Το

Ευρωκοινοβούλιο εισάκουσε την έκκλησή μας για πάγομα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει πράξη τη σύστασή μας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε στο twitter o επικεφαλής των φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφσταντ.

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)​ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν έχει αξία στα μάτια μας».

«Έχουμε κάνει σαφές ξανά και ξανά ότι νοιαζόμαστε για τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά δεν καταφέραμε να δούμε απτή στήριξη από τους Δυτικούς φίλους μας. Καμία από τις υποσχέσεις τους δεν τηρήθηκε», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή, κόκκινη γραμμή για το ΕΚ

Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι «η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Τα μέτρα αυτά «παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Ιστορικό

Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου ορίζει ότι, «σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».

Το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, καθώς το ΕΚ δεν έχει επίσημο ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών. Θα πρέπει, ωστόσο, να ενημερωθεί σε περίπτωση που ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα