Ευρωπαϊκές χαλυβουργικές: Δεν αντέδρασαν γρήγορα και τώρα παραπαίουν

Η μοίρα μερικών εκ των τεραστίων φουγάρων κοντά στη Λιέγη πριν από λίγα χρόνια μπορεί να δίνει στοιχεία για το που οδεύει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ατσαλιού: Στα βάραθρα.

Γνωστή για τα... κεφτεδάκια και την ποδηλατοδρομία της, η Λιέγη ήταν η βάση ενός χαλυβουργείου της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης παραγωγού χάλυβα παγκοσμίως. Η πόλη ήταν ιστορική παραγωγός μετάλλων από την εποχή του Ναπολέοντα, αλλά το συγκεκριμένο εργοστάσιο έδειχνε τα σημάδια γήρανσής του, και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις

αυξημένες ανάγκες της μοντέρνας παραγωγής και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Το 2013, η ArcelorMittal έκλεισε το μεγαλύτερο κομμάτι της μονάδας.

Από τότε τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει. Η Κίνα η οποία αποτελεί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, προχωρά σε εξαγωγές ρεκόρ τη στιγμή που η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει πως αυτή η υπερβολική προσφορά θα αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς οι οποίο δεν μπορούν να έχουν κέρδη με τις παρούσες τιμές, ενώ ήδη δεν χρησιμοποιούν το 30% των μονάδων τους. Από την κρίση του 2008, πάνω από 75.000 θέσεις εργασίας στα χαλυβουργία χάθηκαν, το 20% ανά την Ευρώπη.

Μετά από μία οκταετία μειώσεων και κλεισίματος μονάδων, η Ευρώπη ήδη παράγει περισσότερο ατσάλι από όσο χρειάζεται. Μεταξύ του 2007 και του 2013, όταν η ζήτηση βυθίστηκε κατά 30%, οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή μόνο κατά 4%. Η ArcelorMittal έχει ζημίες εδώ και τέσσερα χρόνια, φτάνοντας στα 7,9 δισ. δολάρια το 2015. Η εταιρεία ζήτησε τη βοήθεια των μετόχων, αξίας 3 δισ. δολαρίων, για να εξισορροπήσει το χρέος της.

Την ίδια στιγμή η Tata Steel, ο ινδικός "γίγαντας" της βιομηχανίας, αναφέρει πως οι μονάδες της στη Βρετανία έχουν σχεδόν μηδενική αξία, και προσπαθεί να αποσυρθεί, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στην βρετανική κοινωνία αλλά και την βρετανική πολιτική σκηνή.

Στο Βέλγιο, θυμόμαστε όλοι τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν πιάσει όμηρος τα σταλέχη της ArcelorMittal σε μία απέλπιδη προσπάθεια να σταματήσουν το κλείσιμο της μονάδας της Λιέγης.

Όλα αυτά όταν η Κίνα εξήγαγε 112 εκατομμύρια τόννους ατσαλιού το 2015, κάτι που ξεπερνά τη συνολική εξαγωγή της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Όλο αυτό οδήγησε και σε μία γενική πτώση της αξίας του εμπορεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα