Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ επτά στους δέκα Έλληνες
Υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ τόσσονται επτά στους 10 Έλληνες παρότι αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο, καθώς εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%), σύμφωνα με το τακτικό Ευρωβαρόμετρο (Νοέμβριος 2015).
Την ίδια στιγμή όμως, σε ποσοστό 63% οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για το μέλλον
Οι ερωτήσεις οι οποίες διατυπώθηκαν μέσω της έρευνας αφορούν στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για την Ε.Ε. και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα αλλά και την αξιοποίηση των ΜΜΕ ως πηγή πληροφόρησης, την αίσθηση του «ανήκειν» στην Ε.Ε., την οικονομική κατάσταση σε σχέση με την ποιότητα ζωής και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, το ενιαίο νόμισμα, το ευρωπαϊκό όραμα για ανάπτυξη όπως αρθρώνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις σημαντικότερες προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της Ε.Ε. καθώς 7 στους 10 εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο. Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων).
Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%).
Όσο δε για την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύτητα και συνεπώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ποσοστό 66% στην Ελλάδα). Αυτός, πιθανώς, είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%).
Ειδικότερα, αναφορικά με το Ευρώ, 7 στους 10 Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με ένα νόμισμα το Ευρώ. Μάλιστα το θετικό ελληνικό ποσοστό καταγράφει αύξηση +7 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Νοέμβριο 2014 (63%) και ενώ το 2015, και ειδικότερα κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, αναδείχθηκε σε κεντρικό ζήτημα, στην παγκόσμια επικαιρότητα, η παραμονή ή η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Επίσης, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).
Παράλληλα, παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75%), η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%). Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).
Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα, δυσπιστία εκφράζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση - 81%, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 71%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - 75% και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - 78%) όσο και σε εθνικό επίπεδο (πολιτικά κόμματα - 92%, Βουλή των Ελλήνων - 83%, ελληνική κυβέρνηση - 82%, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές - 82%).
Επίσης, δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ, με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%), ενώ πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται σε ποσοστό 43%.
Παράλληλα, σαφής είναι η διαφοροποίηση των τοποθετήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων αναφορικά με θέματα οικονομικής και προσωπικής κατάστασης, διαφοροποίηση που οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες, ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (ποσοστό 92%), ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι μάλλον δυσοίωνες (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής του γενικότερα).
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 52%).
Δείτε το σύνολο των αποτελεσμάτων του τελευταίου Eυρωβαρόμετρου για την Ελλάδα στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αγριος καβγάς στο Μαξίμου με τους αγρότες
- Ο θάνατος του Παντελίδη απογείωσε τα τηλεοπτικά όρνια
- Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. μετά από δημοσίευμα για το «πόθεν έσχες» του Κυρ. Μητσοτάκη
- Πως υποδέχθηκε τους αγρότες στο Μαξίμου ο Α. Τσίπρας (video)
- Η Βανδή στη Βουλγαρία μια μέρα μετά την κηδεία: Αφιερώνει το live στον Παντελίδη [vds]
- Frontex: Πτώση 40% στον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα
- Εκτός διαλόγου η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων
- Berenberg: Ο κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι το Brexit
- Η μεγαλύτερη πτώση από το 2010 για τη λίρα υπό τον φόβο του Brexit
- Ρέντσι: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Η Κατερίνα Βλάχου νέα Managing Director στη Mondelez Hellas
- Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ): Η τιμή του πετρελαίου θα ξεκινήσει αργή ανάκαμψη το 2017
- Στην ελληνική Vertitech επενδύει η Odyssey Jeremie Partners της Silicon Valley
- Σκάνδαλο VW: Πρόστιμα αλλά και καθαρισμός της ρύπανσης θα επιβληθούν στην εταιρεία
- ΥΠΟΙΚ: Στους τρεις μήνες η απόδοση του τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
- Morgan Stanley: Στο 35% οι πιθανότητες Brexit
- Deutsche Bank: Περικοπές 75 θέσεων εργασίας στον επενδυτικό τομέα της
- Στουρνάρας: Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών στην Ελλάδα
- Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ επτά στους δέκα Έλληνες
- Τελευταία Νέα New Money
- Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ επτά στους δέκα Έλληνες
- Στουρνάρας: Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών στην Ελλάδα
- Οι επενδυτές «γυρίζουν την πλάτη» στα Cocos των ευρωπαϊκών τραπεζών
- Deutsche Bank: Περικοπές 75 θέσεων εργασίας στον επενδυτικό τομέα της
- Ρέντσι: Η ανάπτυξη μοναδικό όπλο κατά του χρέους
- ΤτΕ: Πλεόνασμα 41 εκατ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Δεκέμβριο
- Moody's: Το κόστος του Brexit υπερφαλαγγίζει τα όποια οφέλη
- Δεν «βλέπει» κλείσιμο των συνόρων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ η Κομισιόν
- ΥΠΟΙΚ: Στους τρεις μήνες η απόδοση του τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
- Στην ελληνική Vertitech επενδύει η Odyssey Jeremie Partners της Silicon Valley
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι δανειστές ροκανίζουν χρόνο, πιέζοντας την κυβέρνηση
- Berenberg: Ο κίνδυνος για την ΕΕ δεν είναι το Brexit
- Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
- Facebook: Συνάπτει συνεργασίες και δημιουργεί δέκα φορές καλύτερο δίκτυο
- Στην Ελλάδα 23,6 εκατ. τουρίστες το 2015 – Στα 14,2 δισ. αυξήθηκαν οι εισπράξεις
- Ο οίκος Moody’s προειδοποιεί για τις συνέπειες ενδεχόμενου Brexit
- Τσίπρας: Καλή βάση για διάλογο τα αιτήματα των αγροτών
- Χρυσόγονος: Μπορούν και μονομερώς να μας κλείσουν τα σύνορα
- Lagarde: Το πετρέλαιο μπορεί να μείνει χαμηλά για περισσότερο από όσο περιμένουμε
- Ανδρομέδα: Στις 23/2 τα αποτελέσματα του 2015