Εξαίρεση των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια ζητά τώρα η κυβέρνηση!

Να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια φέρεται να ζητά απ' τους δανειστές η κυβέρνηση. Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας του υπ. Ενέργειας αποκάλυψε χθες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαβούλευση. Κατ' ουσίαν πρόκειται για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία επρόκειτο φέτος να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

«Τα

πάντα είναι ανοικτά. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε με βάση το παλιό μοντέλο με το οποίο και διαφωνούμε. Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τα ποσοστά των ενεργειακών επιχειρήσεων και άλλωστε μην ξεχνάτε ότι συζητάμε με τους δανειστές κάποια να μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο» ήταν η δήλωση του κορυφαίου στελέχους του Υπουργείου που χθες ανέλαβε να κάνει μία ενημέρωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, όπως τη μεταφέρουν σήμερα «Τα Νέα». Ο ίδιος ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα, απέφυγε να απαντήσει για την μαύρη τρύπα που θα δημιουργούσε μία τέτοια κίνηση ως προς τα εγγεγραμμένα στο μνημόνιο έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ και αρκέστηκε να σημειώσει πως η υποχρέωση της χώρας αφορά μόνο την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των συγκεκριμένων ποσοστών.

Σημειώνεται πάντως πως το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και φέρει, μεταξύ άλλων την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση μεριδίων ευαίσθητων εταιρειών, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.

Την ίδια ώρα ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να προκρίνει τώρα «μοντέλο ΑΔΜΗΕ» και διατήρηση στον έλεγχο του δημοσίου του 51% της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές τηρούν σιγήν ιχθύος, ειδικά καθώς φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα