Έξι εκατομμύρια κατασχετήρια επί δικαίους και αδίκους στα 3,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

του Κωστή Πλάντζου

Με πάνω από 6 εκατομμύρια κατασχετήρια, αλλά και με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεφωνήματα, email και ειδοποιητήρια μέσω ταχυδρομείου, «βομβάρδισαν» στα χρόνια του Γ΄Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ η εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Και μπορεί οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις να πάτησαν «φρένο» το 2018, όπως λέει η ΑΑΔΕ, όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών αδειάζουν ταχύτερα από

ποτέ.

Τόση είναι η «πρεμούρα» που δείχνουν τα δκαστικά Τμήματα των ΔΟΥ για να στείλουν προειδοποιητικές επιστολές στους οφειλέτες (που είναι το πρώτο και αναγκαίο από τον νόμο βήμα πριν την κατάσχεση) που έφτασαν να τα αποστέλλουν ακόμα και …χωρίς φάκελο!

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η ΔΟΥ έδιωξε την 1η Οκτωβρίου τα ειδοποιητήρια προ κατάσχεσης και στις 2 Οκτωβρίου τα ΕΛΤΑ έβαλαν σφραγίδα ταχυδρομείου πάνω στο ίδιο το έγγραφο, πριν το παραδώσουν στην είσοδο της πολυκατοικίας του οφειλέτη.

Αυτό συνέβη …. σε υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών που έχει κάνει ρύθμιση και πληρώνει σε δόσεις με κρατήσεις από τον μισθό του τα εκκαθαριστικά φόρων περασμένων ετών. Είτε επειδή τελείωσαν οι φάκελοι, είτε από κεκτημένη ταχύτητα, η αρμόδια ΔΟΥ έφτασε να στείλει την επιστολή χωρίς καν φάκελο, ταχυδρομώντας «χύμα» τα κατασχετήρια. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρατηγείται το φορολογικό απόρρητο, καθώς όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας μπορούν να γνωρίζουν πως ο φορολογούμενος βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάσχεση.

Φόροι με το στανιό

Από την παρουσίαση της Έκθεσης του Συνηγόρου που έγινε εχθές για την παράνοια στην εκτέλεση κατασχέσεων προέκυψαν πολλαπλά συμπεράσματα:

1. Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κυρία Σύλβια Φιλιππάκη, κάθε συστημική τράπεζα έχει κληθεί από το 2015 να διεκπεραιώσει περίπου 1.500.000 κατασχετήρια (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα) για λογαριασμό του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκτελέσει 6.000.000 κατασχετήρια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Από το 2015 μέχρι και το Μάιο του 2018 οι εφορίες (πρώην ΓΓΔΕ και νυν ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το 2015 έγιναν περίπου 650.000 κατασχέσεις, το 2016 διπλασιάστηκαν σε 1.300.000, το 2017 εκτοξεύτηκαν σε 1,7 εκατ. ενώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμού άγγιξαν τα 1,2 εκατομμύρια.


3. Το πλήθος των κατασχετηρίων δείχνει να μειώνεται φέτος, λόγω της εντολής της ΑΑΔΕ να ελέγχεται πρώτα αν έχει λεφτά ο λογαριασμός ή αν έχει αδειάσει ήδη. Παρόλα αυτά όμως στο φετινό 9μηνο οι εισπράξεις από απλήρωτους φόρους του παρελθόντος έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ και πάνε για να σπάσουν υο ρεκόρ των σχεδόν 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ από το στόχο Σεπτεμβρίου. Σε 9 μήνες έχουν εισπραχθεί ήδη περισσότερα και από όσα είχαν εισπραχθεί από φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών σε ολόκληρο το 2015 (2,150 δισ.) ή το 2016 (2,518 δισ, ευρώ) ενώ το 2017 «σκαρφάλωσαν» στα 2,9 δισ. ευρώ.

Την πληρώνουν οι φτωχοί

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή να μην εκτελούνται κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη κάτω των 500 ευρώ, παρά μόνον γραπτές και τηλεφωνικές οχλήσεις. Ωστόσο:

2.316.643 μικροφειλέτες εμφανίζονται (αθροιστικά) να έχουν «παλαιά» (προ του 2018) και «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, από 0,1 έως 3.000 ευρώ. Καθώς πολλοί έχουν χρέη και στις δύο κατηγορίες, ο πραγματικός αριθμός οφειλετών είναι ασφαλώς μικρότερος.

Ενώ όμως υφίστανται κατασχέσεις επειδή έχουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη μόλις 500 ή 600 ευρώ και έως 3.000 ευρώ το πολύ, από όλους αυτούς το δημόσιο κατάφερε και εισέπραξε συνολικά 458.692.626 ευρώ, δηλαδή 198 ευρώ από τον καθέναν τους κατά μέσον όρο.

Αντιθέτως πάνω από 150.000 ευρώ χρωστούν αθροιστικά 34.756 ΑΦΜ στην πραγματικότητα είναι λιγότεροι αφού κάποιοι οφείλουν ταυτόχρονα φόρους προ και μετά το τέλος του 2017). Ορισμένοι χρωστούν πάνω από 100 εκατ. ή και από 1 δισ. ευρώ, ο καθένας ξεχωριστά. Από αυτόύς το δημόσιο εισέπραξε φέτος 1,728 δισ. ευρώ ή 49.714 ευρώ κατά μέσον όρο από τον καθέναν τους.

Κατασχέσεις να’ναι…. κι ό,τι να’ναι

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαλύπτει «τρελές» κατασχέσεις:

- Προνοιακών επιδομάτων από αναπήρους και φτωχούς πολίτες

- Κατασχέσεις για οφειλές που έχουν προκύψει εν αγνοία του επιχειρηματία/επαγγελματία μετά το κλείσιμο της επιχείρησης. Ενώ δηλαδή η εφορία βρήκε από ποιον να κατάσχει, δεν τον ειδοποίησε καν ότι οφείλει να πληρώσει

- Κατασχέσεις σε βάρος συγγενών και οικείων μετά τον θάνατο του οφειλέτη (σσ: ή και μετά την αποδημία του στο εξωτερικό) χωρίς άλλη προηγούμενη ενημέρωση.

Η εφορία «κτυπάει» 3 φορές

Σε περίπτωση οφειλής, η Εφορία ενεργεί ως εξής:

1. Πριν το χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο (και με email για φειλές ΕΝΦΙΑ)
2. Αφού βγει απλήρωτη και ληξιπρόθεσμη
3. Αν δεν ανταποκριθεί στα email λαμβάνει την ειδοποίηση προ κατάσχεσης. Αλλά για κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (τράπεζες κλπ) το στάδιο αυτό συχνά δεν εφαρμόζεται και η κατάσχεση γίνεται άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα