Έξι εργοστάσια απορριμμάτων σχεδιάζει η Δούρου - Αντιδράσεις από Φυλή και Γραμματικό

Της Μαριάννας Τζάννε

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων τα επόμενα χρόνια, σφραγίζει η χθεσινή ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Μέσα σε κλίμα αντιθέσεων και συγκρούσεων και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, αργά χθες το βράδυ το συμβούλιο ψήφισε υπέρ της ΣΜΠΕ με τους κατοίκους της Φυλής και του Γραμματικού να στοιχίζονται στην πρώτη γραμμή για να καταψηφιστεί. Η μελέτη, καθορίζει με πολλές ασάφειες τον οδικό χάρτη της διαχείρισης των στερεών

αποβλήτων στην Αττική, στον οποίο από διετίας η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου είχε βάλλει το στίγμα της ακυρώνοντας τις τέσσερις ΣΔΙΤ απορριμμάτων.

Εν μέσω σφοδρών επικρίσεων για την αοριστία του σχεδιασμού της, η κ. Δούρου επιχείρησε να υποστηρίξει την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός ορίζει τις γεωγραφικές ενότητες και τις ποσότητες. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση -όπως έγινε το 2003 αντίστοιχα από την Βάσω Παπανδρέου-, που θα χωροθετήσει τις περιοχές στις οποίες θα ενταχθούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Η κ. Δούρου δεν ξέφυγε ούτε χθες από τα κλισέ ότι θα κλείσει η Φυλή, χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα, υποστηρίζοντας ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ θα είναι η σωτηρία της.

Με βάση το νεότερο σχεδιασμό, η μονάδα στο Γραμματικό που είχε χωροθετήσει ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ, επανέρχεται στο προσκήνιο με δυναμικότητα 80.000 τόνων, μετά την απόφαση του συνδέσμου για τα απορρίμματα της Αττικής να εγκρίνει την προμελέτη του έργου, συγκεντρώνοντας τα πυρά της παράταξης Σγουρού που έκανε λόγο για οπισθοχώρηση Δούρου.

Μαζί με την μονάδα στο Γραμματικό ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση έξι συνολικά εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε όλη την Αττική, μέσα στα οποία εντάσσεται και η βελτίωση του αμαρτωλού εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στην Φυλή (ΕΜΑΚ) που διαχειρίζονται ιδιώτες. Για τρία από αυτά (ΕΜΑΚ, Γραμματικό, Πειραιάς) καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, μολονότι το εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα. Η στρατηγική Δούρου κινείται στην λογική της κατασκευής των έργων ως δημόσια, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το κόστος αλλά και η δαπάνη των έργων. Μεγάλη ασάφεια εξακολουθεί να υπάρχει για την χωροθέτηση των άλλων μονάδων καθώς πηγές της περιφέρειας επιμένουν ότι τουλάχιστον δύο μονάδες δυναμικότητας από 60.000 έως 180.000 τόνους θα είναι μέσα στο κέντρο της πόλης. Ο Ελαιώνας λέγεται ότι είχε πέσει από καιρό στο τραπέζι, ωστόσο για να εγκατασταθεί εργοστάσιο στην περιοχή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, υποστηρίζουν στον ΕΔΣΝΑ. Ο νέος σχεδιασμός αποδεσμεύει από τις μονάδες επεξεργασίας, τους χώρους τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων επεξεργασίας (ΧΥΤΥ). "Το δίκτυο των νέων ΧΥΤΥ σχεδιάζεται ανεξάρτητα από τη χωροθέτηση των μονάδων και δεν είναι υποχρεωτικοί" αναφέρει η περιφέρεια, η οποία προτάσσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο υποδομών που θα είναι διάσπαρτο σε όλη την Αττική.

Για τους ΧΥΤΥ προκρίνονται ως λύση παλιοί λατομικοί χώροι. Μάλιστα σχετική μελέτη της Περιφέρειας πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου για την επιλογή των κατάλληλων περιοχών ανάμεσα σε 30 λατομεία σε όλη την Αττική. "Σε ό,τι αφορά στους ΧΥΤΥ, μεσοπρόθεσμα προβλέπεται η αξιοποίηση κάποιων θέσεων των οποίων έχει εγκριθεί η καταλληλότητα από τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ" τονίζουν από την Περιφέρεια Αττικής και αναφέρουν ότι έγκαιρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χρηματοδότησης τους. Ταυτόχρονα, μελετάται η δημιουργία δικτύου νέων χώρων διάθεσης υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών 20ετίας, κατά προτεραιότητα σε εξοφλημένα ανενεργά λατομεία - μεταλλεία.

Το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, εκκρεμούσε να αναθεωρηθεί από το 2011 και εκπονήθηκε τους τελευταίους μήνες από τον ΕΔΣΝΑ, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα. Στο νέο μοντέλο συμβάλλουν οι Δήμοι μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων. "Παίζουν έτσι καθοριστικό ρόλο στα πρώτα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με την πυραμίδα ιεράρχησης του νόμου 4042/12, δηλαδή την πρόληψη, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή. Στόχος να γίνεται η διαχείριση του 52% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σε τοπικό επίπεδο" αναφέρουν στην Περιφέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα