Έξι καυτές ερωτήσεις για το ιταλικό δημοψήφισμα

Το τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στην Ε.Ε. είχε πολλαπλές συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο. Στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί καλούνται να πουν «Ναι» ή «Όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι. Στόχος ο περιορισμός της δύναμης της Γερουσίας, του άνω τμήματος της ιταλικής Βουλής.

1. Ο λόγος του δημοψηφίσματος

Πρόταση για αλλαγή της Γερουσίας ούτως ώστε να μην μπορεί πλέον να μπλοκάρει νομοσχέδια, να έχει λόγο σε λιγότερες υποθέσεις και να μην μπορεί να ψηφίσει υπέρ πρότασης μομφής για αποπομπή της κυβέρνησης. Σήμερα τα 315 εκλεγμένα μέλη της Γερουσίας θα αντικατασταθούν από 100 τοπικούς συμβούλους οι δημάρχους οι οποίοι εκλέγονται έμμεσα ή διορίζονται.

2. Τι θα επιφέρει αυτό;

Ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι θα μειώσει την αστάθεια η οποία έχει οδηγήσει σε αλλαγή 63 κυβερνήσεων την Ιταλία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, γεγονός που την εμπόδισε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερη θητεία καθώς η Γερουσία δεν θα μπορεί να τις ρίξει. Παράλληλα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ και αυτά θα κατευθυνθούν στο ταμείο κατά της φτώχειας.

3. Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση;

Ό,τι η μεταρρύθμιση θα δώσει υπερβολική δύναμη στον πρωθυπουργό. Ο πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι προειδοποίησε ότι θα «οδηγήσει σε μη δημοκρατία». Επίσης υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση δεν θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

4. Ποιες θα είναι οι συνέπειες του «Ναι»;

Σε πραγματικούς όρους η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία. Μακροχρόνια – σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αυτοί που στηρίζουν τον Ρέντσι- σημαίνεται ταχύτερο νομοθετικό έργο και ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί η δομή μίας Βυζαντινού τύπου γραφειοκρατίας. Ο Ρέντσι έχει ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της θητείας του, δηλαδή στις αρχές του 2018.

5. Ποιες θα είναι οι συνέπειες του «Όχι»;

Πολιτική και οικονομική αναστάτωση, ίσως η χειρότερη από τότε που ο Ρέντσι ανέλαβε την εξουσία το 2014. Ο Ρέντσι έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί. Η Κίνηση των Πέντε Αστέρων αναμένεται ότι θα ασκήσει πιέσεις για να γίνει δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη.

6. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «La Stampa» που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου το «Όχι» συγκεντρώνει το 51% των ψήφων και το «Ναι» το 49%. Σε ανάλογη δημοσκόπηση τον προηγούμενο Μάιο, το «Ναι» έφθανε στο 56%. Δημοσκόπηση της Ipsos τον Ιούλιο για λογαριασμό της «Corriere della Sera» υποστήριζε ότι το 53% των συμμετεχόντων θεωρούν το δημοψήφισμα ως ευκαιρία να κριθεί η πορεία της κυβέρνησης Ρέντσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα