Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Νέος κύκλος αρχές φθινοπώρου και νέα κριτήρια επιδοτήσεων

νέα κριτήρια που αποσκοπούν στην διεύρυνση της βεντάλιας των καταναλωτών που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα αλλά και των επιλέξιμων δαπανών, θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος του Εξοικονομώ-Αυτονομώ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου προσδιορίζουν την εφαρμογή  του νέου κύκλου προς τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται μετ΄εμποδίων το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα απορροφήσει συνολικούς πόρους 850 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μελετά τα νέα κίνητρα του προγράμματος, τα οποία θα περιλαμβάνουν νέες παραμέτρους.

Οι επιδοτήσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες,  θα είναι εξάρτηση της ενεργειακής κλάσης του ωφελούμενου κτιρίου και  θα υπολογίζουν κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε περιοχής, τις λεγόμενες βαθμοημέρες (ανάλογα δηλαδή με το πόσες μέρες κάνει κρύο ή αντίστοιχα ζέστη).

Στον τομέα αυτό θα αξιοποιηθούν τα μετεωρολογικά στοιχεία της ΕΜΥ που χρησιμοποιεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης θα περιληφθούν κριτήρια παλαιότητας του κτιρίου ενώ δρομολογούνται και σημαντικές αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια ώστε οι δράσεις να ωφελήσουν αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στις επιλέξιμες δαπάνες εξετάζεται σοβαρά να προστεθούν και νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αποθήκευση ενέργειας.

Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές και στη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων, καθώς η πλατφόρμα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ παρουσίασε σοβαρές δυσλειτουργίες το προηγούμενο διάστημα και «πέταξε» λόγω των κριτηρίων ταχύτητας που τις συνοδεύουν, χιλιάδες νοικοκυριά εκτός του προγράμματος.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει παράλληλα να διερευνήσει και τις καταγγελίες των μηχανικών για ειδικό λογισμικό που αξιοποιείται από τεχνικές εταιρείες και καθιστά «ετοιμοπόλεμους» στην μάχη των δηλώσεων μόνο εκείνους που έχουν προμηθευτεί το ειδικό software.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: Aνάπτυξη 3,5% το 2021 και 5% το 2022 στην ΕλλάδαΥφεση 10% το 2020

Costa Navarino: Το «χρυσό» deal με τον Τσέχο μεγιστάνα και τα επόμενα σχέδια

Ανάσα με τις αποδείξεις: Τα δύο σενάρια που παγώνουν ποινές και πρόστιμα

Keywords
Τυχαία Θέματα